Den absurde imperialisme – fra Grønland til G-7 mødet i Biarritz

Trump kommer heldigvis ikke til Danmark i denne omgang. Alligevel er der god grund til at demonstrere den 2. september i København. Jeg håber, at det bliver en kæmpestor demonstration! For lige så absurd det er at sælge et land og et folk, lige så absurd er det at USA og Danmark bestemmer over Grønlands udenrigspolitik.

Af Karsten Jonassen, APK

Den eneste demonstration politiet tillod ifm. G7 topmøde imellem de vestlige imperialistiske stormagter i Frankrig var i byen Hendaye, der ligger ca. 30 km. sydlig for Biarritz. Her demonstrerede omkring 15.000 venstrefløjsaktivister.
G7 består af USA, Frankrig, Storbritannien, Tyskland, Canada, Japan og Italien.

En række af imperialismens tunge aktører er hvert år samlet til møde sidst på sommeren. I år foregik det i Frankrig med præsidenten som vært. På de møder diskuterer man, hvordan man i det kommende år på bedst mulig måde kan suge stadig større profitter ud af den arbejdende befolkning i I-landene og de fattige masser i U-landene. I år var dagsordenen udvidet med diskussion af klimaforandringer og deraf følgende problematikker. Skulle nogen tro, at det kunne indebære, at der sættes spørgsmålstegn ved den kapitalistiske produktionsmåde, så kan de godt tro om igen.

Det får mig til at tænke på, at netop klimaforandringerne og den kommende sejlpassage over det nordlige ishav har fået selvsamme Trump til at ville købe Grønland. Bortset fra at det siger en del om hans menneskesyn, så handler det i bund og grund om det militære herredømme øverst på den nordlige halvkugle. USA, Kina og Rusland er alle med i kampen. USA har et godt udgangspunkt med basen i Thule, men ville være endnu bedre stillet, hvis de kunne gøre lige som det passer dem i Grønland.

Selvfølgelig er det absurd at ville købe et land og dets folk, men det er dog lige så absurd, når regeringen og medierne bider sig fast i købsproblematikken. Det er jo afvist, men hvad så med at kigge videre og se på, hvad købet skulle bruges til? Nye baser, nye krigshavne, ny oprustning, ny overvågning, ny krigsfare. Det bliver der ikke talt så meget om, selvom det dog er det, sagen handler om.

Og når både den danske udenrigsminister og den danske statsminister har haft vildt travlt med at få en forståelse med den amerikanske regering, så handler det i sidste ende om, at USA overhovedet ikke behøver at købe Grønland. De får alle de militære baseområder, som de ønsker – og de får dem ganske gratis. Og så lige en enkelt absurditet mere: Grønlænderne bestemmer ikke selv, om de vil have fremmede baser i Grønland. Det gør den danske regering/kolonimagt. Så meget for respekten for det grønlandske folk og den grønlandske suverænitet. Fingrene væk fra Grønland!

Af gammel vane læser jeg dagligt Politiken. De har rigtig mange journalister, men der er desværre ikke mange, der virkelig graver dybt, så magthaverne bliver lidt usikre og meget udstillede. Til gengæld hylder avisen det borgerlige demokrati. Men det er, som om demokratiet har sin helt klare begrænsning, når befolkningen/vælgerne stemmer anderledes, end det borgerlige demokrati havde ønsket og forventet.

Senest kom Politikens demokratiske sindelag til udtryk, da man i avisen kunne læse, at ”Brexit afstemningen burde aldrig være afholdt”. Hopsa! Den britiske befolkning stemte ”forkert”, så de skulle aldrig have været spurgt. Vi kender tankegangen fra vores egen danske virkelighed. Er det ikke sket et par gange, at den danske befolkning har stemt ”forkert”, og vi så bare har fået en ny afstemning, så vi kunne lære at stemme rigtigt.

Nu har israelsk militær igen været på bombetogter langt inde i Irak, hvor man har angrebet, hvad der betegnes som ”iranske installationer”. Man må undre sig over, at Israel ”ulovligt” kan besidde atomvåben, kan praktisere årelange besættelser med efterfølgende ”ulovlige” bosættelser, kan opbygge en apartheidstat med ekstrem undertrykkelse af den oprindelige palæstinensiske befolkning, kan føre uerklæret krig mod sine naboer, kan ignorere den ene FN-vedtagelse efter den anden, alt sammen uden at det fører til fordømmelse, handelsblokade, sportsblokade osv. Nej, Israel er en del af det gode selskab. I visse sammenhænge bliver Israel endda regnet som en del af Europa! Prøv lige at kigge på et verdenskort. Israel er en del af Mellemøsten, hvor de uhæmmet stjæler stadig mere land fra naboerne.

Trump kommer heldigvis ikke til Danmark i denne omgang. Alligevel er der god grund til at demonstrere den 2.september i København. Jeg håber, at det bliver en kæmpestor demonstration, selvom nogle af arrangørerne bag den del af demonstrationen der går under navnet Stop Trump har gjort deres til, at det kun skulle handle om Trump.

Problemet med paroler som ”Stop Trump” er, at man gør det til et spørgsmål om en person. Jeg er ganske enig i, at manden er en idiot, men det er nu engang ikke personen Trump, det drejer sig om. Det drejer sig om imperialisme, om krigsfare, om undertrykkelse, som USA-imperialismen er et af symbolerne på.

Selvfølgelig er Trump et problem, men man skal vist lede rigtig, rigtig længe for at finde en amerikansk præsident, der ikke på den ene eller anden måde har været involveret i militære/voldelige aktioner mod fremmede lande eller personer. Trump optræder som en ukultiveret bølle, men vil vi hellere have en krig, der er startet af en ”kultiveret” mand?

Obama optrådte særdeles kultiveret og veltalende, men der er aldrig tidligere blevet myrdet så mange ved droneangreb som under den kultiverede Obama. Obama repræsenterede en fraktion af det imperialistiske amerikanske borgerskab, Trump repræsenterer en anden del. Dybest set er det flintrende ligegyldigt, hvilken fraktion, der styrer USA. Det handler under alle omstændigheder om oprustning, krig, undertrykkelse. Gå med i ”Yankee Go Home”-sektionen!


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater