USA’s militærbaser ud af Grønland – Stop militariseringen af Arktis!

Den danske regerings velvilje overfor USA-imperialismen er stor. Ikke til at sælge Grønland, men til fortsat at lade USA og NATO have den fulde råderet over Grønland som militærbase og støttepunkt i Arktis. Nu har Donald Trump arrogant droppet besøget i Danmark. Han har jo allerede fået hvad USA og NATO gik efter – accept af Danmarks medvirken til at sætte fuld turbo på militariseringen af Grønland og Arktis.

Nuuk – Grønland

Danmark er dybt involveret i NATOs krigsforberedelser mod Rusland og rivaliseringen med Kina, og NATOs plan er at sætte fuld tryk på militariseringen af Arktis. Mette Frederiksen har netop været en tur omkring Grønland for at skabe fælles fodslag med det grønlandske selvstyre inden Trumps besøg.

Vi kan allerede nu sige, at det at få amerikanerne knyttet endnu tættere til det, der foregår i vores del af Arktis – altså rigsfællesskabet – er afgørende”, udtalte Mette Frederiksen i forbindelse med besøget. Ligesom Mette Frederiksen til avisen Sermitsiaq udtalte:
“Det er ikke tilfældigt, at vi har besøgt Arktisk Kommando i Nuuk her til formiddag”.

Og d. 20. august kunne krigsminister Stine Bramsen lægge offentligt frem, at de ekstra 1,5 milliarder som Danmark lagde oveni forsvarsforliget i januar skal bruges i Arktis. Ikke ligefrem en overraskelse.

Vi kommer til at øge fokus i Arktis. Men hvordan forsvarets øgede tilstedeværelse konkret skal udmøntes, bliver først fastlagt senere sammen med forligskredsen,” siger Trine Bramsen til Jyllands-Posten.

Militariseringen af Arktis er allerede godt i gang, med den danske stats ivrige medvirken. For sikring af storpolitiske imperialistiske interesser og danske virksomheders profitter.

I årevis har man forsøgt at lulle offentligheden i søvn og påstået at der var enighed om Arktis som et ’afspændingsområde’ i verden. Men man har bevidst undladt at sikre Arktis gennem en international aftale som den man har om Antarktis. Her er alle former for militær og kommerciel udnyttelse forbudt. I modsætning til Arktis hvor store profitter venter, efterhånden som isen smelter.

I Arktis er imperialisterne i fuld gang med at slås om ressourcerne i form af olie, metaller, andre råstoffer og de sejlruter der åbner sig. Dertil kommer den strategiske beliggenhed, der har gjort at USA efter 2. verdenskrig satte sig på Grønland og efter aftale med Danmark siden 1951 har haft fuld ret til at installere militærbaser og andre installationer i Grønland. Bl.a. det yderst vigtige støttepunkt for USA’s og NATOs missil’forsvar’ der befinder sig på Thulebasen. De har sikret sig at udenrigspolitikken ligger 100 % under NATO-landet Danmark. Bliver Grønland selvstændigt vil USA – og den danske regering – sætte hårdt ind på at sikre Grønland som NATO-medlem. Økonomiske investeringer der gør Grønland afhængigt vil kunne bruges som pression.

USAs skalter og valter med Grønland over hele linjen. Der har ingen oprydning været efter deres mange militære projekter, der udgør en alvorlig forurening af indlandsisen, der kan få katastrofale følger når isen smelter.
Ligesom amerikanerne demonstrerede, at de rager til sig uden hensyn til grønlænderne og deres eksistensgrundlag, da et amerikansk firma overtog serviceaftalen på Thulebasen. Forhold der vækker stor vrede i Grønland.
Og udnyttelsen af Grønland som militærbase har hele vejen igennem været fuldstændig gratis.

USA bestiller kampfly – fregatter – radarovervågning – flere militære lufthavne

USA har længe lagt pres på Danmark for at finansiere militarisering af Arktis. Den amerikanske ambassadør udtalte umiddelbart efter den ekstra krigsbevilling der i januar blev tilført forsvarsforliget, at det var helt fint med de ekstra 1,5 milliarder, Danmark skulle bare huske, at NATO/USA gerne vil have mere overvågning i Grønland, fly til at tanke kampfly i luften og mere overvågning (som droner, satellitter og radarsystemer på krigsskibene).

I maj måned var daværende krigsminister Claus Hjort Frederiksen ude med et forslag om at sende F35 kampfly til Grønland. Dvs 4 ekstra – oveni de 27 Danmark allerede har bestilt – til permanent udstationering for at beskytte den amerikanske base i Thule. Kampflyene skulle modgå angiveligt kommende russiske angreb. Adspurgt om hvor pengene skulle findes, og om det kunne være et problem med en ekstraudgift på 3- 4 milliarder lød svaret, at pengene var nye skattekroner, ikke fra militærbudgettet, og Claus Hjort Frederiksen tilføjede

det giver sig selv, at vi skal finde pengene, hvis det bliver nødvendigt”.

I den forbindelse nævner militæranalytikere, at dette vil betyde opstilling af flere radarer og at lufthavnene skal gøres kompatible med de amerikanske fly. Bl.a. skal landingsbanerne udvides, så de kan håndtere F35 kampfly.
Nye radarer skal også kunne kontrollere ubådstrafikken syd for Grønland.

Som en del af den øgede militarisering planlægger USA også at oprette en permanent statslig repræsentation i Grønland. Lufthavnene skal udbygges, og f.eks. ønsker  USA at den nuværende civile storlufthavn i Kangerlussuaq, der skal lukkes ned, i stedet omdannes til USA militærbase.
Læs om de grønlandske protester mod lufthavnsbyggeri på bekostning af civilsamfundet her
Protester mod Nuuks nye lufthavn

De danske fregatter har for første gang gjort deres indtog i det arktiske område. I sommers blev fregatten Peter Willemoes sendt på research-tur under Arktisk Kommando. Den krydsede Danmarksstrædet, sejlede op langs Grønlands vestkyst og sluttede af med en stor NATO anti-ubåds-øvelse ved Tromsø i det nordligste Norge. Efter Willemoes var det fregatten Absalons tur til at blive indsat i området.


For første gang er en af Søværnets store fregatter blev indsat i Arktis – her Peter Willemoes

I Grønland er der et stort ønske om at blive en selvstændig nation, og få fuld råderet også over udenrigspolitik og undergrund. Noget den danske stat på ingen måde er tilhænger af. For danske firmaer er Grønland i øjeblikket ikke ‘en underskudsforretning’. Og staten vil også fremover garantere danske firmaers del i Grønlands ressourcer. Ligesom Grønland er et trumfkort for dansk imperialismes plads i verden.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater