Sundhedsstyrelsen, Novo Nordisk og Diabetesforeningen i Danmark har i årtier givet forkerte kostråd til sukkersyge.
Et nyt studie foretaget på Bispebjerg Hospital i samarbejde med Institut for Idræt og Ernæring fra Københavns Universitet, viser at nogle af de kostråd der de seneste 40 år er givet til mennesker med type 2-diabetes i virkeligheden er med til at fastholde sygdommen.
Medicin til patienter med type 2-diabetes er en kæmpe forretning på verdensplan, og det danske firma Novo Nordisk er en af de helt store producenter af insulin, og er en af Danmarks største eksport virksomheder. Forretning går strygende, ikke mindst fordi antallet af mennesker der får konstateret type 2-diabetes hele tiden vokser, og herhjemme estimerer Novo Nordisk at næsten 10 procent af befolkningen er i risiko for at udvikle sygdommen, i 2030 vil 430.000 mennesker i Danmark have sukkersyge hvis udviklingen fortsætter.
Indtil nu har lægevidenskaben været enige om at sukkersyge er en progressiv sygdom, altså en kronisk og uhelbredelig lidelse, hvor omlægning af kost og motion godt nok forbedrer livskvalitet og dæmper symptomerne, men på et eller anden tidspunkt så skal man i behandling med tabletter, hormonbehandling med GLP-1 eller insulin.
Men der har været en afgørende svaghed ved anbefalingerne til de der er ramt af sukkersyge eller i risiko for at få det fra Sundhedsstyrelsen, Novo Nordisk og Diabetesforeningen.
De almindelige kostråd, og kostråd til patienter er ikke særligt godt videnskabeligt underbygget. Der har simpelthen været alt for mange små og ufuldstændige studier, og studier baseret på at de medvirkende selv skulle føre protokol over hvad de spiste. Og der har ikke mindst været masser af forskning der har været finansieret af fødevareindustrien, eller andre med interesse i at sælge sodavand osv..
Det nye studie fra Bispebjerg Hospital er inspireret af at alternative patientsammenslutninger i USA, der begyndte at dele deres egne erfaringer med kostråd på Internettet. De fandt ud af at det hjalp at skære ned på brød, ris, pasta, og kartofler og stivelsesholdige grønsager, til gengæld øge mængden af fedt og bruge tid på selv at lave mad ud fra råvarer. Og her skal nok tilføjes økologiske dyrkede råvarer der ikke er fremavlet eller genetisk ændret til at indeholde mere stivelse og sukker.
Penge i sygdom
Medicinalvirksomhederne MSD, Lilly Insulin, og Novo Nordisk diabetes er tæt forbundne med støtte til universiteter og patientforeninger, og den forskning som patientforeningerne er med til at samle ind til. Det har givet en usædvanlig stor magt til de virksomheder der er med til at tjene penge på at sælge medicin.
De senere år har Novo Nordisk har gennem deres støtte og samarbejde med universitetsverdenen, aktivt været med til at sikre at også universiteternes egne midler går til forskning som Novo Nordisk har været med til at bestemme. Det er som sagt ikke kun medicinalindustrien der på den måde forsøger at påvirke videnskaben, det samme gør fødevareindustrien.
De private virksomheder har en fælles interesse i at opretholde status quo, mens det bliver billigere og billigere at producere gode råvarer, så tjenes pengene i fødevarer branchen i dag i fremstilling af al verdens ”forædlede” produkter, der er med til at gøre folk syge. Men sygdom er blot et andet ord for forretning og derfor er der ingen virksomheder der reelt har en økonomisk interesse i ændre noget.
Kilde:
Fire årtiers kostråd til diabetikere er forkerte
Læs også:
Diabetes behandling: Novo Nordisk sætter sig på det hele
Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne