Ny præsident i Brasilien knuser 30 års kamp for miljøet og oprindelige folks rettigheder

Ved præsidentvalget i 2018 kom den brasilianske storkapital igen til magten, og de har med Jair Bolsonaro, fået deres minimal-stats ideolog. Han har sat industriens interesser øverst og har på en gang erklæret krig mod arbejderklassen, og forstædernes fattige, naturen og de oprindelige folks rettigheder.

Vi skal udnytte alle vores ressourcer, forklarede Jair Bolsonaro i valgkampen da han sidste år stillede op og vandt præsidentvalget i Brasilien. Og her hentydede han først og fremmest til rigdommene i verdens største regnskov i Amazonas, hvoraf en stor del ligger i Brasilien.

Efter kun et halvt år ved magten er afskovningen allerede vokset dramatisk, så der er mere plads til at opdræt af oksesteg, og til at dyrke endnu mere soja, der eksporteres i millioner af tons til Kina og Europa. Soja indgår både i biodiesel og i foder til husdyr.

Et uafhængigt overvågningsprogram fra organisationen INPE har fulgt afskovning ved hjælp af satellitbilleder i en årrække, og de har senest dokumenteret at skovrydningerne alene for juli måned 2019 passerede 1.345 kvadratkilometer. Siden 2012 har den årlige skovrydning i gennemsnit været på 5 – 6.000 km2 om året.

Oplysningerne og koordinaterne ligger offentligt tilgængeligt, også helt aktuelle data, så alle kan følge hvor skoven brændes af og ryddes lige nu. Det har også været et stærkt værktøj for myndighederne, der kunne gribe brandstiftere på fersk gerning.

Den nye præsident har krævet at tjenesten lukkes ned, og al information skal igennem ministeriet og godkendes af ham, før det offentliggøres. Samtidig har han miskrediteret INPE og forklaret til medierne at man ikke kan stole på satellitbilleder.

Afskovning er ikke en fredelig forretning

Skovrydning handler ikke kun om at landbrug i stedet for natur, det er samtidig et overgreb på de oprindelige folk, der har fået ret til at bo i bestemte områder af regnskoven.

Bolsonaro’s vej til magten blev banet af et de facto kup af vicepræsident Michel Temer i 2016. Han forsøgte selv at åbne de oprindelige folks dele af regnskoven for kommercielle interesser. Men han blev mødt med massive demonstrationer og planerne blev udskudt til ny mand med fuld støtte fra domstole og militæret kunne træde til. At Bolsonaro er livsfarlig har han ikke selv lagt skjul på. I valgkampen udtalte at han var ked af at indianerproblemet i Brasilien ikke var blevet løst lige så effektivt som i USA!

Fornylig blev en leder for Waiãpi stammen myrdet af en gruppe tungt bevæbnede mænd. Stammen fik officielt retten til et område på 6.000 km2 i staten Amapá i 1996, i det nordøstlige område af Amazon på grænsen til Fransk Guinea. Her blev minedrift forbudt, og besøgende kun fik adgang efter karantæne, pga. uheldige erfaringer med overførelse af livsfarlige sygdomme.

Der hvor der bliver søgt efter guld, bliver området forurenet med bl.a. kviksølv, der vaskes ud i vandløb og flodsystemer.

De lokale myndigheder er nu gået ind i drabssagen og forsøger at finde de skyldige, og samtidig har de oprindelige folk rapporteret om flere tilfælde hvor de er blevet angrebet af paramilitære grupper der har ledsaget guldgravere i Amazon. I 2018 blev der rapporteret omkring 20 mord og langt flere trusler på miljøaktivister og oprindelige folk i Brasilien.

CIPOML i Latinamerika udtaler at Bolsonaro nok har støtte fra retsvæsenet, de væbnede styrker og monopolborgerskabet, han er dog ikke ustoppelig. Arbejderne, ungdommen og folket i Brasilien har været på gaden imod regimet og vist at den kæmpende folkelige bevægelse ikke lader sig kue.

Link:

Følg afskovning i Amazon

Ny rapport: I 2018 blev 164 myrdet mens de forsøgte at beskytte deres land

Læs også
Brasilien: Flertallet af vælgerne stemte ikke på den fascistiske millionær
Af Luiz Falcão, Det Revolutionære Kommunistiske Parti, PCR Brasilien
Fra APK´s teoretiske Magasin Enhed og Kamp nr. 2 2019


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne