Nej til krig mod Iran

Den amerikanske konfrontationspolitik mod Iran, søger at trækker hele verden ind i en ny krig i Mellemøsten. Udtalelse fra den norske antikrigsorganisation Stopp NATO

Af Steinar Eraker, Formand for Stopp NATO

Sidst i juni kom endnu en optrapning i krigstruslen mod Iran. Da USA meddelte at de vil sende 1000 flere soldater til området rundt om Den Persiske Golf (Aftenposten 18. juni 2019). De kommer oven i det store antal soldater og våben, de allerede har der. Ifølge Pentagon er dette for at dæmme op for en påstået trussel fra Iran.

Vi ser, at truslen om krig eskalerer, og at USA gør alt for at gøre Iran til syndebuk. Kun få timer efter, at et norsk og et japansk tankskib blev udsat for et angreb i Den Persiske Bugt, var USA’s vicepræsident ude i medierne og lagde skylden på Iran. Da en amerikansk drone, som udførte overvågning, blev skudt ned 20. juni, blev det hævdet, at det var i internationalt luftrum. Alt dette bliver fremsat uden skygge af holdbare beviser.

Natten til den 21. juni var verden et tastetryk fra krig. Denne gang blev angrebet afblæst, men hvad vil der ske næste gang?

Vi ser, at USA prøver at skaffe sig politisk konsensus for en konfrontation og allerede har fået støtte fra Storbritannien (Politico Magazine 2/6 -19). Og vi har grund til at frygte, at NATO vil kunne blive trukket ind i konflikten

USA har lagt pres på de andre allierede for, at de skal slutte op om blokaden af Iran. Japan bliver truet med økonomiske sanktioner, hvis de lykkes med at købe olie fra Iran (Aftenposten 8. juni -19). Vi skal også gøre opmærksom på USA’s handelskrig med Rusland og Kina. Disse nationer har nok ikke tænkt at bryde deres handel med Iran. Og Kina er afhængig af olie fra Iran.
Frem for alt er der det ”upålidelige” NATO-medlem, Tyrkiet. Det har på det seneste styrket sit forhold til både Rusland, Kina og Iran. Alt dette peger mod øgede spændinger mellem imperialistmagternes kamp om markeder og råstoffer i denne region.

For USA er det vigtigt at få destabiliseret regimet i Iran og få kontrol over olieressourcerne. Men et militært angreb på Iran er samtidig et angreb på verdens 14. største militærmagt og et land med 90 millioner mennesker. Derfor er det en farlig konflikt, som hurtigt kan udvikle sig til en storkrig med brug af atomvåben.

Alligevel er der meget, som tyder på, at vi står over for et slutspil om Iran. Påstanden om, at landet står bag sabotagen mod skibe i området og nedskydning af droner i internationalt luftrum, kan hurtigt vise sig at blive det påskud, som USA har brug for at indlede en krig.
Det spiller næppe nogen rolle, om påstandene er sande eller ikke. Det viser erfaringerne fra krigen mod Irak i 2003. Påstanden var dengang, at Irak havde store lagre med masseødelæggelsesvåben. Det viste sig bagefter at være en ren løgn produceret af Pentagon, men var alligevel det signal, som satte krigen i gang, Dette må ikke få lov at ske igen.

FN’s Sikkerhedsråd burde have fordømt USA’s trusler mod Iran. Vi kræver, at den norske regering bruger hårde ord.

Den 21. juni underskrev USA og Norge en aftale om samarbejde om overvågning af raketter. Droner af samme type, som blev skudt ned, har deres base i Italien. Med de nye norske civile satellitter vil de være i stand til at flyve tæt på atomubådene i Barentshavet, den største russiske trussel mod USA. Det kunne de ikke gøre tidligere.
De nye norske satellitter er besluttet uden en sikkerhedspolitisk debat i Stortinget. Norge har dermed taget et skridt nærmere at blive trukket ind i en stormagtskonflikt.

Derfor siger vi nej til krig mod Iran, og vi siger Norge ud af NATO.

Oversat fra Revolusjon
Nei til krig mot Iran

Stopp NATO


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater