Oktober Radio: Mærsk havnearbejdere i Los Angeles mister job til robotter

Vrede havnearbejdere i Los Angeles har gennem flere måneder kæmpet for at sikre deres job.
Men Mærsk har allerede besluttet sig for at fremtiden skal tilhøre robotter- i praksis elektriske kæmpe ”gaffeltrucks” der kan løfte containere fra havneområdet, og over på trailere. De første ankommer i slutningen af juli. Og i løbet af det kommende år er det planen at Mærsk havnen er mere eller mindre fuldstændig automatisk.
Fordelen ved maskinerne er at de kan køre 24 timer i døgnet når der er brug for det, forklarer APM Terminals.

Udsendelsen 29. juni 2019

Fagforeningen ”International Longshore and Warehouse Union” (ILWU), som repræsenterer mere end 10.000 havnearbejdere ved de to havne Los Angeles og Long Beach, har tidligere indgået en aftale der tillader automatisering.
Men de flere hundrede arbejdere, der står til at miste deres job, håber at kunne blokere hele projektet, hvis ikke Mærsk går med til at omskole arbejdere til at kunne foretage vedligeholdelses opgaver på de nye maskiner, og på den måde sikre job, der delvis kan afbøde tabet af arbejdspladser.

Mærsk forklarer at det for dem handler det udelukkende om at spare på omkostningerne for at at konkurrere med andre havne.
Den automatiserede havn vil kunne operere 24 timer i døgnet, i modsætning til de 16 timers skift bemandet af havnearbejdere som det er nu. Og den nye teknik vil halvere den gennemsnitlige tid det tager for en lastbil at aflevere en containere og for at få en ny last på.
I stedet for at lastbilerne kører rundt på terminalen, vil de skulle parkere udenfor containerens lagerplads, og robotterne ville bringe lasten til dem.

Arbejderenes kamp retter sig også mod bystyret, hvor man kræver, at der ikke blot udstedes tilladelser til automatisering af tusindvis af jobs, uden der er en plan for omskoling og nye arbejdspladser.

Læs mere om historien i Los Angeles Times
The robots are coming, L.A. port shipping giant tells union and politicians

I dagens udsendelse prøver vi at tale lidt om de problemer som de ses for arbejdere i godstransport og mange andre brancher.
De sidste mange år har havne overalt i verden fået stadig mere sofistikerede kraner og fjernstyrede maskiner – næste fase er fuldt automatiske robotter, der helt uden menneskelig indblanding flytter godset rundt.
Fremtidsmålet for fragtindustrien, ser ud til at være at vare skal kunne bevæge sig fra den ene ende af jordkloden til den anden, helt uberørt af mennesker.

Det er endnu svært at sige hvor hurtigt dette skifte kommer, men det er helt klart at det ikke kan ske uden at der skal kæmpes for at arbejdere sikres andre job.

LYT TIL UDSENDELSEN HER

Oktober Radio holder ferie i juli, på genlyt i august


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater