Krise og nedgang i vækst? Kravet om velfærd er stadig lige retfærdigt

Godt timet ifht dannelsen af en ny regering kommer de økonomiske vismænds rapport, der advarer om nedgang i den økonomiske vækst. En række omstændigheder, som længe har været kendt trækkes frem som begrundelse. Vil Mette Frederiksen kaste sig over håndsrækningen og mane til besindighed, og droppe valgkampens (små og ubestemte) løfter om forbedring af velfærden? Krise eller ej, vil arbejderklassens krav om et ordentligt liv altid være retfærdigt.

Når den kapitalistiske økonomi buldrer derudaf virker det særlig grelt, at dette hverken udløser højere arbejderlønninger eller flere penge til velfærd. Uligheden har i en årrække været stærkt stigende, gabet mellem direktør- og arbejderløn bliver større og større.

‘Dansk økonomi har det bedre end nogensinde’, har været Mette Frederiksen argument for at en kommende SD-regering ville kunne have en såkaldt ny økonomisk politik end den tidligere SRSF-regering og levere nogle smuler til velfærd. Argumentet for at vi “desværre” må tage hensyn til de angiveligt forringede økonomiske forhold vil helt sikkert ligge i baghånden, parat til at blive brugt, når skuffelsen og harmen over fortsat nedskæringspolitik viser sig.

Vismændene anbefaler nu, at regeringsdannerne tænker sig godt om. Husk nu at passe på pengene! Hvad kan der ikke ske i en situation med handelskrig mellem USA og Kina, Italiens modsætning til EU og et kommende Brexit?? Ikke ligefrem nyheder må man sige.

På den anden side er de økonomiske kriser indbygget i kapitalismen, og de bryder ud igen og igen, når der mangler midler hos befolkningen til at købe mængden af de varer, som de profithungrende producenter kaster på markedet uden en plan.

Men om der er krise eller ej, vil arbejderklassens krav om et ordentligt liv altid være retfærdigt. Det er de arbejdende og producerende mennesker som skaber værdierne og de kæmpe profitter der stadig vil være, også under krisen. Her kæmper kapitalisterne bare desperat for ikke at betale nogle af krisens byrder.

Økonomer er allerede ude med idéer om at lade indkomstskatten skatten stige en smule eller nedjustere forhåbningerne til den offentlige velfærd.
Om der er krise eller ej – lad os lade de rige betale. Ikke den almindelige befolkning.

Læs også

Slut med arbejdsgiverpolitik – de rige skal betale! Enhedsplatform for fælles kamp

Link
Vismænd nedjusterer vækstskøn: Sløje tal blandt handelsvenner presser dansk økonomi

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater