Generalstrejke i Brasilien mod forhøjet pensionsalder

Fredag d. 14. juni vil brasilianske arbejdere over hele landet gå i strejke mod Bolsonaro-regeringens pensionsreform, der vil hæve pensionsalderen med op til 10 år og øge indbetalingerne til pension. Den 24 timers generalstrejke samler også de studerende, oliearbejdere der kæmper mod privatisering af olieproduktionen og undervisere der kæmper mod nedskæringer på uddannelserne.


Den nyliberale udvidelse af udbytningen gennem senere pensionsalder ser vi over hele verden, og det samme gælder øgningen af den del af lønnen der afkræves som selvbetaling. I Brasilien står en lang række fagforeninger sammen om den landsomfattende strejke, der bl.a. vil lukke den offentlige trafik. Det forventes at strejken vil overgå strejken fra 2017 mod den tidligere regerings forslag til pensionsreform, som samlede 40 millioner brasilianere i 150 byer landet over.

I følge udtalelser fra deltagende fagforeninger er enheden udviklet og styrket yderligere siden 2017 og f.eks står transportarbejdere indenfor alle de væsentlige sektorer som tog/undergrund, bustransport, lastbiltransport og selvstændige vognmænd samlet.

Reformen er en ekstrem arbejdsgiverreform, der tager fra den almindelige befolkning og giver til de rige. Et beløb anslået til 715 milliarder US dollars. Udover stigningen i pensionsalderen på op til 10 år vil en udbetaling ved dødsfald desuden blive reduceret til 60 %. Læs mere om reformen her (portugisisk).

Brasilien står i en økonomisk krise med stærkt voksende arbejdsløshed og øget fattigdom. En fattigdom der vil blive yderligere øget hvis pensionsreformen bliver gennemført. Pensionsalderen er afhængig af antal år på arbejdsmarkedet, og stigende arbejdsløshed vil udskyde pensionen yderligere. Hvor mange 50-årige der bliver arbejdsløse vil overhovedet få nyt arbejde? spørger PCR, Det revolutionære kommunistiske Parti i Brasilien i denne artikel.

Pensionsangrebet er et hårdt nyliberalistisk anslag fra en fascistisk præsident. Tilkæmpede rettigheder og fremskridt afmonteres. Men samtidigt styrkes mobiliseringen mod regeringen – både de konkrete reformangreb og for den reaktionære regerings afgang.

Udover generalstrejken er der besluttet en underskriftsindsamling mod pensionsreformen.

Læs også tidligere Brasiliens artikel fra APK´s teoretiske Magasin Enhed og Kamp nr. 2, 2018  om arbejdsmarkedsforholdene:
Om arbejdsmarkedsreformen og løgnen om frie forhandlinger

Til uddybning af situationen i Brasilien læs
artikel tidligere bragt i Enhed og Kamp nr.2 april 2019
Flertallet af vælgerne stemte ikke på den fascistiske millionær

Læs mere her
Thousands of Brazilians to go on strike against pension reforms on Friday

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater