Store illusioner ved valget – Oktober Radio

Udsendelsen 8. juni 2019

I denne uges radio podcast forsøger vi at nå rundt om det nye folketing og alle partierne. Og vi ser ikke umiddelbart nogen som helst politiske forandringer i udsigt. Stemmer og mandater er ganske vist tippet tilbage til SF og De Radikale, efter begge partier fik et dårligt valg i 2015. Så en masse unge førstegangs mennesker gør sig store forhåbninger om at der nu vil komme en ny energipolitik, og forældre håber på bedre normeringer i daginstitutioner, og mange af de andre løfter som flyver i luften når valgkampen kører.

Det er svært at lære af historien, og så må man lære på egen krop. En masse politiske kampe får kun omtale og de politiske partiers opmærksomhed når der føres valgkamp. Med det samme valgstederne lukker, forsvinder opmærksomheden, og løfter og valgflæsk pakkes væk. I stedet samler interessen sig om hvem der kom ind, og hvordan magtkabalen skal gå op.

Og der slipper meget lidt ud fra de lukkede møder mellem partierne. Med det samme valgstederne er lukkede, er det nemlig også slut med offentlig debat, så foregår alle forhandlingerne bag lukkede døre, hvor almindelige mennesker ingen adgang har.

En ting som måske godt kan undre er, at der er så stor tillid til at politikerne pludselig kan løse alle problemerne når der er valgkamp, når de ikke har løst dem før. Det er vigtigt selv at drage lære af erfaringen fra de politiske kampe, i stedet for blindt at tro på at politiske partier kan og vil overtage og føre kampene gennem folketinget.

Partierne
Det ser ud til at Socialdemokraterne denne gang har forberedt sig godt på de komplicerede forhandlinger med støttepartierne. De vil sandsynligvis komme til at sidde i rollen som mindretalsregering. Men sådan som Folketinget er sat sammen efter valget, kan Venstre og Socialdemokratiet tilsammen danne en flertalsregering hvis det skulle blive umuligt at finde et flertal med SF og Enhedslisten.

Vi ved at borgerskabet traditionelt foretrækker en socialdemokratisk ledet regering når der kommer økonomisk krise, men det er set i mange andre lande i Europa at når behovet opstår, så kan Socialdemokratiet sagtens gå sammen med det største borgerlige parti, og banke ”nødvendighedens politik” igennem. Så vi forventer at der i første omgang vil blive dannet en Socialdemokratisk regering, men at de er klar til at bryde op, når kapitalismens næste krise kommer buldrende.

Erfaringen med Enhedslisten er, at de vil gå med i alle rådne kompromisser, så længe de kan få en lille delsejr og et plaster på såret, så længe at de kan sige at deres indflydelse var med til at forbedre et eller andet, så er deres stemmer til salg. Skulle den dag komme hvor de vælter Mette Frederiksen, er det ikke det samme, som at der udskrives valg. Det vil blot give anledning til en ny runde med regeringsforhandlinger. Og spillet kan fortsætte.

På den yderste højrefløj stod kampen ikke mindst mellem Nye Borgerlig og Dansk Folkeparti, og ved valget tabte Dansk Folkeparti den position de fik foræret under Anders Fogh og som fik sit højdepunkt under sommeren i 2015 da flygtningestrømmen var på sit højeste. Nye Borgerlige, og Stram Kurs, blev konstrueret som liberalisternes frontalangreb på DF, ikke fra et humanistisk udgangspunkt, men med en kombination af alt det værste fra DF og Liberal Alliance.

LYT TIL UDSENDELSEN HER

Læs også:

“En ny politik kommer nedefra” – Valgkommentar APK

Ny statsminister – ingen begejstring

APKs enhedsplatform for fælles kamp
Slut med arbejdsgiverpolitik – de rige skal betale!


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater