»I nat kommer krigen hjem«

Hvis du vil se flot skuespil kombineret med kritisk stillingtagen til vestens krige, og de terrorhandlinger der fødes af imperialisternes krige, så er »I nat kommer krigen hjem« lige noget for dig. Det spilles på ‘Teatret ved Sorte Hest’ frem til 11. maj.

Teateranmeldelse af Oscar Özgür Serin, skuespillerelev

Denne forestilling handler om terror, krig og dækningen (eller mangel på samme) af  de efterhånden utallige forfærdelige handlinger der foregår på globalt plan. Forestilling tager udgangspunkt i terrorangrebet mod satiremagasinet Charlie Hebdo, men handler også om krige og andre terrorhandlinger i al almindelighed.

Teksten er skrevet af Kristian Erhardsen og Joan Rang Christensen, og handler om de to dramatikeres oplevelse af den vestlige verdens reaktion på terrorangrebet mod satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. Hvad blev der sagt? Hvad blev der skrevet? Og mindst lige så vigtigt. Hvad blev der ikke sagt? Hvad blev der ikke skrevet? Disse spørgsmål er bare nogle af de få, men altafgørende spørgsmål som bliver rejst. Denne dramatekst sætter fokus på mange af de spørgsmål som mainstream medierne og demokratiets såkaldte ‘objektive’ vagthunde ikke stiller. Hvem gavner disse terrorangreb? Hvem har interesse i hvad? Hvem profiterer på terror? Hvem profiterer på krig? Ingen af disse spørgsmål bliver besvaret i Tv-avisen, dr deadline, Clement, valgkampe etc. Ingen har mod eller interesse i at besvare disse spørgsmål. Ikke mig bekendt, og jeg følger ellers rimelig godt med i dansk politik.

Teksten fremhæver mange af de løse ender i den vestlige mediedækning, og afslører den mystiske overlevering til almindelige mennesker, på samme måde som terrorangrebet 11/9-2001 stadig er et uopklaret mysterium. Verdens største terrorhandling har man efterladt som et mysterium med et hav af ubesvarede vigtige spørgsmål, men når det gælder krig, så skal vi være hurtige på aftrækkeren! Det groteske er blevet ‘normaliseret’ i den vestlige verden, som har udnævnt sig selv som verdens politibetjent nr. 1. Denne forestilling sætter spørgsmål ved mange af de huller, der er at finde i den manipulerende vestlige mediedækning, som vi bombarderes med hver eneste dag.

Skuespillet leveres flot og indlevende af Johannes Lilleøre og Marie-Lydie Melono Nokouda. De har arbejdet godt med teksten, og overbeviser mig med deres frustration og forvirring. De formår med deres følelser at trække paralleller til krigene i Syrien, Afghanistan, Irak, Libyen, Vietnam-krigen og andre krige hvor vesten i årtier har myrdet løs, men aldrig er blevet stillet til regnskab for noget som helst. ‘Har vi glemt at Danmark er en krigsførende nation’ spørger skuespilleren Johannes Lilleøre. Teksten leveres af skuespillerne i en blanding af avisartikler, anekdoter, facebook opdateringer, tweets og andre nyheder fra sociale medier. Det hele kan til tider virke en anelse rodet, og det er måske et af kritikpunkterne ved dette teaterstykke. Der bliver stillet en masse gode spørgsmål, men kun få af dem bliver besvaret. Det savnede jeg lidt. Spørgsmålene alene er til gengæld meget kraftfulde, og indeholder en enorm styrke hvor der er brug for fordybelse og reflektering. Især hvis man i årtier er blevet lullet ind i fortællingen om at vesten er de ‘gode’ og skal redde os fra alle de ‘onde’ i denne grumme verden. Spørgsmålet hæver debatten op på et højere niveau. Men taget vor tid i betragtning, er det uhyre sjældent, at der bliver stillet kritiske spørgsmål til den vestlige magtelite og dets pseudoobjektive medieapparat. Misforstå mig endelig ikke. Forestillingen er ikke en rendyrket antiimperialistisk kritik af vestlig verdensherredømme. Den rummer også de stemmer som bare er almindelige menneskers stemme, og den rummer også de stemmer som anser vesten som verdens frelsere. Men det anderledes og interessante i min optik er, at der for første gang i lang tid slynges fornuftige og velovervejede synspunkter ud mod publikum som har mulighed for, at få et ’pusterum’ fri af mediemanipulation, og en oprigtig mulighed for at tænke selvstændigt og kritisk. Det er et sundhedstegn der vil noget!

Hvis du vil se flot skuespil kombineret med kritisk stillingtagen til vestens krige, og de terrorhandlinger der fødes af imperialisternes krige, så er »I nat kommer krigen hjem« et skuespil lige noget for dig.

»I nat kommer krigen hjem« spilles på Teatret ved Sorte Hest fra den 11.april – 11. maj 2019


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne