Boligen – en menneskeret eller et spekulationsobjekt?

Lejeloven er hullet som en si, og boligspekulationen er i de seneste år nået nye højder med kapitalfondes opkøb af ejendomme med videresalg og kæmpeprofitter for øje

Kapitalfondenes indtog på boligmarkedet er et internationalt problem,  her demonstration i Barcelona mod Blackstone

 

Boligspekulanter har fundet ud af lejeloven er hullet som en si. Primært fordi der er ingen myndigheder der af egen drift holder øje med markedet og f.eks. kontrollerer huslejestigninger. Tværtimod er den herskende klasse mere end villige til at overdrage prisdannelsen, også på lejemarkedet, til ”de frie markedskræfter”, det selvom det er i modstrid med lovgivningen og med Danmarks forpligtigelser i forhold til menneskerettighederne. Det er helt op lejerne selv at rejse sager om huslejen er for høj, og dermed også bøvle med at løfte bevisbyrden, før de officielle huslejenævn og boligretten vil gå ind i sagerne.

Der findes også helt lovlige metoder til at hæve huslejen med flere procent om året, uden nogen grund, og udlejer kan lovligt sætte renoveringen i gang, og blot prisen er på mere end et par tusinde pr. m2, da er de i deres gode ret til at hæve huslejen. Og det er en gråzone, fordi nødvendige vedligehold af det eksisterende indgår naturligvis ikke, så er det en bedre forretning at supplere renovering med en ny altan, så er det pludseligt helt lovligt at skrue huslejen i vejret. Da ingen kontrollere hvad der foregår, er der frit slag for ejendomsinvestorerne.

Da myndighederne heller ikke har styr på ejendomsvurderinger, skattemyndigheder, banktilsyn eller revision, kan de kriminelle spekulanter og skatteål dybest set opføre sig som de vil, indtil en lejer tager sig sammen og fører huslejesager igennem til retsvæsenet.

De seneste år er en ny spiller kommet ind på det danske marked. Via forskellige samarbejdspartnere som f.eks. 365 North, har den amerikanske kapitalfond The Blackstone Group L.P., med base i EU- skattelylandet Luxemburg, opkøbt 160 udlejningsejendomme med beboere i Danmark.

På baggrund af en serie i Berlingske tidende i efteråret 2018, hvor Blackstones ekstreme metoder for at smide lejere ud og hæve huslejen blev afdækket, blev der afholdt et åbent samråd i Folketinget i januar 2019. Herefter fandt Enhedslisten og SF og DF og Socialdemokratiet sammen om at stille forslag om at man skal fordoble beløbet renoveringsbeløbet pr. kvadratmeter som udløser, at huslejen kan stige per år. Efter en korridorsnak landede de dog på at oprette en syltekrukke i form af en ekspertgruppe, for så ville de radikale og regeringen også gerne være med. Det nye udvalg består af Transport-, Bygnings- og Boligministeriet og ejendomsbranchen, der skal kigge på sagen og finde modeller der kan imødegå snyd med huslejen efter renoveringer.

Kritik fra FN

– På næsten ingen tid er Blackstone blevet en af de største udlejere i verden, og de opkøber tusindvis af boligenheder i USA, Europa, Asien og Latinamerika. De har ændret det globale boliglandskab. Ved at hælde hidtil usete mængder af kapital ind i boliger, har de har gjort boliger til finansielle instrumenter og investeringer, forklarede Leilani Farha i denne uge på et pressemøde i Danmark.

Leilani Farha er fra Canada, og er FNs Special Rapporteur for retten til en bolig. Hun var i Danmark i forbindelse med premieren på dokumentarfilmen PUSH, der netop handler om de internationale spekulationstendenser i boligmarkedet.

– Regeringerne har endnu ikke forstået, at denne nye form for boligfinansiering finder sted indenfor et område, der er underlagt menneskerettighedslovgivning, og at de derfor har forpligtelser. Vi er her for at minde alle stater(lande) om, at bolig ikke er en vare ligesom guld – det er en menneskerettighed, siger Leilani Farha.

Kapitalismens vilde jagt på profit

Det hele kan koges ned til den ret simple problemstilling:

Den private ejendomsret, og værdiansættelse baseret på spekulation i stedet for omkostninger til opførelse og drift.

Fordi det er tilladt at eje ejendom, kan den også købes og sælges efter forgodtbefindende. At EU har gjort det muligt for udenlandske selskaber at investere i boligmarkedet, har været med til at accelerere køb og salg af ejendom.

Fra at være et spørgsmål om langsigtede investeringer for pensionsselskaber, hvor indtægten kom fra lejeindtægter, og fornuftigt vedligehold var med til give et lille afkast og holde værdien af bygningen inflationssikret.

Til nutiden, hvor det er en form for aktiekultur, hvor køb af ejendom er blevet en kortsigtet investering der ikke har tanke på at der skal være plads til beboere. Og helt uden tanke for resten af byens liv og udvikling.

For spekulanternes profit kommer ikke primært fra lejeindtægter! Den kommer fra køb og salg.

Kapitalfonden køber ejendomme fra pensionsselskaberne, og pensionspenge investeres i stedet i aktier i kapitalfonden. Efter en kort renovering, hvor spekulanterne med alle midler forsøger at se om de kan slippe af med et par af de eksisterende lejere, kan de mere eller mindre selv få lov til at bestemme hvad selve bygningen er værd, baseret på den nye husleje taget ud af den fri fantasi.

Der behøves slet ingen rigtige nye lejere, blot det at have sat en husleje op til det dobbelte enkelte lejligheden i en boligkarre er med til at de kan sætte værdien af hele komplekset op, og så kan det sælges igen. I nogle tilfælde har man brugt fup-lejere, eller midlertidigt udlejet til kursusvirksomheder. Så er dokumentationen for den nye høje huslejefastsættelse jo på plads.

Hvem der egentlig i sidste ende står som ejere af ejendommene er næsten helt umuligt at finde ud af. Det vurderes som sikre papirer og bankerne låner villigt ud, og er der underskud på driften betaler skattevæsenet naturligvis.

Tilbage med problemet står de der gerne vil have et sted at bo, huslejen er gennem de seneste årtier gået op i alle storbyer, uden at den bagvedliggende værdi er vokset. Det er derfor også en endnu en kæmpe spekulationsboble der er under opsejling. En tendens der internationalt bare ser ud til at vokse, i Danmark yderlige forstærket af bulldozer politikken mod den almene sektor.

Kampen for en bolig og NEJ til ghettoplanen er en del af APKs enhedsplatform for fælles kamp Slut med arbejdsgiverpolitik – de rige skal betale!

Læs også

Nej til ghettoplan – udsmidning og ekspropriation – Forsvar beboernes ret til deres bolig!
KPnet 20. november 2018

Baggårdsboliger og forstadsslum er aldrig i ly for bulldozere
KPnet  6. september 2018

Links:

2019

FN forklarer bl.a. den danske regering at en bolig er en menneskeret, og man ikke bare kan tillade at sælge huse inkl. lejere og lukke øjnene for at formålet alene er at smide de eksisterende lejere ud og banke huslejen op.

Se også FNs særlige side med en kampagne for retten til en bolig.

Den ny dokumentar ”Push” der følger Leilani Farha, FNs Special Rapporteur, kommer bag om de internationale tendenser i boligpolitik. Filmen blev vist på CPH.DOX, i marts 2019 og fik Politiken publikumspris.

Det seneste medlemsblad fra Lejernes LO har en artikel og en leder om spekulanternes indtog i boligmarkedet.

2018

Berlingske kører en historie om Blackstone i efteråret

2017

Blackstone udvider nordisk offensiv til Danmark


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater