Valgresultatet i Ecuador: Fremgang for venstrekræfterne

Af Ecuadors marxistisk-leninistiske parti, PCMLE

Valgresultaterne viser en opsplitning på højresiden, fremgang for venstrekræfterne og nederlag for Morenos støtter.

Unidad Popular, PCMLE’s parlamentariske front

Resultatet af søndagens valg er endnu ikke fuldt oplyst, men hvad der er offentliggjort på nuværende tidspunkt – én dag efter valget – tillader en første analyse af resultaterne.
Et mere detaljeret studie bør laves, når alle tallene er på bordet.

Vi vil først se på hvad der skete med partierne på venstrefløjen og den demokratiske og progressive strømning, som helt bevidst er holdt ude af massemediernes analyser. Unidad Popular (Folkets enhed) og Pachakutik (Folkets flernationale enhedsbevægelse) har vundet syv mandater.

Hvis man dertil lægger partierne med demokratisk og progressiv tendens, giver det 10 af de 23 omstridte mandater. Flere end i den forrige valgproces.

Venstrekræfterne vil opnå lokale repræsentanter i ikke mindre end 80 kantoner. Unidad Popular, der var genstand for et systematisk og brutalt angreb under Correra (Rafael Correra var præsident i Ecuador fra 2007 til 2017), har vundet komfortabelt med flere end det antal rådsmedlemmer som de behøvede for at opretholde deres valgopstilling – hvilket i sig selv er en sejr.
Antallet af repræsentanter i kantonerne overstiger resultatet ved valget i 2014.

Nebots Kristdemokrater, der betegner sig selv som valgets stærkeste parti er reelt en ’kolos på lerfødder’.
Man kan ikke se bort fra den styrke de fortsat har i provinsen Guayas, deres sejre i Los Ríos, Esmeraldas og andre steder. Men nogle af områder, hvor Nebot hævder at han vandt gjorde han det ved at købe kandidater fra lokale bevægelser, som derfor ikke kan regnes for kristdemokratiske stemmer.

Han har mistet en højborg, Marchala; han kunne ikke genvinde Ambato og viste igen sin svaghed i de store byer som Quito, Cuenca og Riobamba. Alligevel gør tallene ham til valgets stærke kraft.

Tilhængerne af Correra har fået gode resultater i nogle af de store provinser. De har mandater i Pichincha og Manabi. Pierina Correra (søster til Rafael Correra) vandt en vigtig stemme i Guavas, men de vandt ikke borgmesterposter i de store byer.
Disse resultater viser at Correras stemme er en faktor i landets politiske liv og ikke bør undervurderes.

Partier som Creo, Avanza, Democracia Sí, Suma, ID udgør en gruppe som har opnået isolerede sejre i mellemstore og små byer.
Nogle af disse vil forsvinde igen og andre vil blive straffet af vælgerne.

Regeringspartiet, Allianza País, er en af valgets store tabere. Dets afstemningsresultat på nationalt niveau er dårligt.

Der eksisterer en ny samling af politiske kræfter som sætter opsplitningen af borgerskabets kræfter i relief, og som kan vise sig at betyde fremgang for venstresidens handlekraft.

De vigtige skridt som de venstreorienterede kræfter har taget i denne valgproces må styrkes gennem massernes kamp imod regeringens IMF-politik.

Bragt i En Marcha, Centralorgan for Marxist-Leninist Communist Party of Ecuador. Se PCMLE

PCMLE er som APK medlem af CIPOML

Læs mere fra CIPOML – International Conference of Marxist – Leninist Parties and Organisations 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater