Kunst på fabrikken – Oktober Radio

Udsendelsen 2. marts 2019

I denne uges radiopodcast taler vi først om kunst og udsmykning på arbejdspladser, med udgangspunkt i en fernisering af et vægmaleri på Danfoss.

Det er fjerde værk i kunstnerens Vibeke Lawaetz serie ”Our Hidden Rainbow”, det er vægmalerier der holdes i et lille udsnit af nuancer fra plastikregnbuen på toppen af kunstmuseet Aros midt i centrum. Indtil videre er der vist blevet til et rødt, og et grønt og et turkis og så et koboltblå vægmaleri.

Kunstneren Vibeke Lawaetz forklarer at det er en nytænkning af regnbuen, værkerne udføres med oliemaling på en stor væg på omkring 20 kvadratmeter. Samlet skal værkerne understrege livskraften i det århusianske erhvervsliv…

Det er ganske svært at se en egentlig mening i billederne, det er mere en slags natur og farve refleksioner, der fungere som brugskunst eller som et dekorativt indslag. Og skal vi være helt ærlige så er det ikke noget der taler til os.
Det er som om at manglende fantasi og samfundsforståelse hos nogle af nutiden kunstnere, betyder at det de laver er ganske ureflekteret. De har måske knap en forståelse af hvordan samfundet fungere, eller blik for og kritik af den store ulighed. Og derfor har de heller ikke en ide om at tingene kan forandres og er i bevægelse.
Deres værker bliver blot til pynt, og udfordre ingen.

I sidste halvdel af udsendelsen taler vi om en milepæl i amerikansk rumfart, da Nasa og SpaceX i denne weekend lykkedes med at sende et testrumskib beregnet til astronauter, op til den Internationale Rumstation.
Det er første gang siden rumfærgeprogrammet at USA nu er parat til selv at sende folk ud i rummet, og ikke længere er afhængige af at købe plads hos Rusland.
Det markere også et nyt skridt i retningen af kommerciel rumfart, og der er mange ideer om turisme og kommerciel udnyttelse af Månens sjældne jordarter.

At der bruges så store summer på at give de superrige ferie oplevelse virker fuldstændigt grotesk når man med blot en lille del af de penge der bruges på militær og på den type turisme, kunne løse forurening, og sult og give gratis skolegang til alle verdens børn.

HØR UDSENDELSEN HER

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater