30.000 skolelærere i LA på gaden i forsvar for det offentlige skolevæsen – Oktober Radio Aarhus

Oktober Radio podcast den 19. januar 2019

Herunder billedserie fra Lærerstrejken i Los Angeles der omfattede 30.000

I denne uges Radiopodcast fra Oktober radio, taler vi først om forholdene i folkeskolen i USA, der i denne uge har fået mere end 30.000 skolelærere i LA til at gå i strejke for at lavere elevtal i klasserne.
Gennemsnits elevtallet i LA er mere end 40 elever pr. klasse. Vel og mærke i det offentlige skolevæsen. Californien er en af de rigeste delstater i USA, men på trods af dette har det offentlige skolevæsen igennem lang været udsat for nedskæringer, og konstante krav om effektiviseringer og rationaliseringer.

Lærerne og forældrestøttegrupper har stillet krav om at elevtallet skal ned i klasserne, så det bliver muligt at undervise, og der skal være bibliotekarer, og skolepsykologer, og tilbud til børn med vanskeligheder, og underviserne skal have en ordentlig løn.
På den anden side står det private koncerner der driver private skoler som en forretningsmodel. Og de er ikke interesserede i at der skal være et offentligt tilbud der er attraktivt, tværtimod.
Hvis det offentlige skolevæsen virkede så var der jo ingen kunder i butikken hos de private aktører.

Det samme fænomen er på vej til at snige sig ind i det danske skolevæsen, hvor man bl.a. i København har set en flugt fra folkeskolen over i private tilbud der kunne garanterer mindre klasser, og det har givet ekstra udfordringer til folkeskolen der så både har skullet leve med nedskæringer og en stor andel af elever der har forskelige udfordringer.

Privatiseringer og fritvalgsordninger, og centraliseringer og nedskæringer, har skabt en negativ spiral mod bunden, hvor de private aktører har fundet en forretningsmodel der lever på et udsultet offentligt system.
Og det er med EU’s og Folketingets aktive medvirken at kapitalistisk grådighed er blevet styrende i uddannelses- og sundhedsvæsenet mm.. Reelt betyder det at den fattigste halvdel bliver smidt under bussen, så der kan tjenes penge på den der lige har råd til at sende deres børn i privatskolen.

Følg lærerne her: United Teachers Los Angleles

I sidste halvdel af udsendelse fortæller vi bl.a. om et museum for Nazitysklands atlantvold der er bygget sammen med Tirpitz bunkeranlægget i Blåvandshuk. Det er på mange måder et rigtigt interessant sted, og har nogle børnevenlige formidlinger af Vesterhavets historie, men det er lidt svært at gennemskue hvad deres intention har været med den del der indeholder en udstilling for betonelementer og kanontårne, mens krigens gru er mærkeligt fraværende.
Museum TIRPITZ

HØR UDSENDELSEN HER

 


Det
te er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK


Udgives af 
APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

KPnet 20. januar 2019 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater