Nye job er på deltid

Beskæftigelsen slår nye rekorder. Det er det vi hele tiden hører. Men bagom den gode nyhed gemmer der sig en anden. De fleste nye job siden 2012 er deltidsjob. Det viser de nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Ud af de 150.000 nye job er de 80.000 på deltid.

Mens arbejdsgiverne puncher på for stadig mere fleksibel arbejdstid og spredning af arbejdstimerne 24/7 så er arbejdstidskravet røget meget langt ned af fagtoppens liste ved OK-forhandlingerne. Der har tværtimod sneget sig mere og mere fleksibel arbejdstid ind. Og det store kvindekrav om afskaffelse af den tvungne deltid og flere fuldtidsstillinger er gemt væk. På gulvet er flere og flere faggrupper gået til kamp for at sikre sin arbejdstid, i disse dage lokoførerne hos DSB.

Langt de fleste på deltid, knapt 300.000, arbejder indenfor servicefagene – rengøring, hotel, restauration og indenfor butik og handel. Det er ofte job med skæve arbejdstider og som man ikke kan leve af. Derfor må flere og flere tage mere end et deltidsjob for at få det til at hænge sammen.

Det er derfor heller ikke overraskende, at tal fra LO viser, at 258.000 ud af de i alt knapt 900.000 personer der arbejder på deltid, ønsker at gå op i tid. Tvungen deltid er noget rigtig mange kvinder og unge kender til sammen med de omsiggribende korttids ansættelser.

Spørgsmålet om arbejdstiden er helt aktuelt. Hvorfor opretter arbejdsgiverne deltidsstillinger, når de siger de mangler arbejdskraft? Det hænger ikke sammen.

Vi må rejse krav om 6 timers arbejdsdag mandag- fredag. Krav om at få afskaffet stigningen i pensionsalderen for alle. Og krav om fuldtidsansættelser.

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

KPnet  17. december 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater