Et år med svindel og skandaler – Oktober Radio Aarhus

Udsendelsen 15. december 2018

I årets sidste podcast fra Oktober Radio, taler vi om pengenes verden. Fra den store hype om bitcoin til EU’s bankunion, og de mange skandaler der i årets løb har afsløret at den kapitalistiske økonomi er nøjagtig ligeså rådden nu som før finanskrisen for 10 år siden.

I år har vi fejret Karl Marx 200 års fødselsdag, og han var en af de første der brød spørgsmålet om penge ned til noget forståeligt for almindelige mennesker. Og hvis man vil forstå den kapitalistiske økonomi er der ingen anden vej end at studere Marx store værk, Kapitalen, og marxismen-leninismens klassikere.

Bitcoin og børnetegninger
I begyndelse af 2018 var der et nyt fænomen der optog en masse spalteplads, de såkaldte bitcoin, der er en slags computer genereret talsystem der kan bruges som betaling på dele af Internettet.
Men uanset hvor avanceret man skruer den type computersystemer sammen kan det ikke fjerne den grundlæggende karakter af penge som en bytteform. Tal på et kontoudtog har ikke noget værdi i sig selv, de er kun noget værd i det øjeblik de kan bruges til at købe en konkret vare. Og en vares værdi er igen udtryk for det samfundsmæssige arbejde der er lagt i det.

Pengene er så at sige kun en praktisk løsning på det problem der ville opstå hvis man står i et supermarker og alternativt skulle aflevere mursten for mælk og brød.
Da man gik bort fra at bruge guld og sølvmønter, som har en værdi i sig selv og over til papir, da blev penge samtidig en sag for statsmagten, der står med monopol på at udstede penge, og som garant for at penge kan veksles til vare. For at systemet med penge skal fungere, skal der altså være et system der garanterer at pengene kan byttes til vare, ellers er der ingen der vil tage imod dem som betaling.
Derfor er Bitcoin og andre valutaer der ikke har en stat som garant, det samme som at betale med børnetegninger, og den store hype har ikke været om andet end endnu et svindelnummer.

End ikke stater kan holde værdien af de udstede penge, og det ønsker de i virkeligheden heller ikke. For at sikre sig at løn bliver brugt på at købe vare, så forsøger nationalbankerne bevidst at udhule værdien med et par procent om året.

Nedsmeltning i Banktilsyn
Årets mange skandaler, bl.a. den store hvidvask sag, de store sager om skattelylande, og sagerne om Skats udbetaling af udbytteskat til svindlere, har afsløret at alle de største banker i Danmark og i EU stadig er dybt kriminelle, og lovgivningen og tilsynet med sektoren har været, i bedste fald, dybt underbemandet og utilstrækkelig og fyldt med godtroende fjolser på ledelsesgangene.
Men i virkeligheden peger alt på at de mere direkte har været dybt involveret i at dække over mængden af svindel, således er alle de øverste chefer i diverse tilsyn selv direkte involveret i de samme storbanker der står for alle problemerne.
Og det er fuldt i overensstemmelse med loven at toppen i den danske finansverden fungere som et forbrydersyndikat og er logebrødre med embedsfolk i ministerier og nationalbank og bagmandspolitiet.

Den deregulering der er sket af banker og kreditforeninger og forsikringsselskaber og boligspekulanter, og skatte betalinger osv. er en international tendens hvor EU har været med til at presse på for de frie markedskræfter kunne regulerer sig selv. Derfor er det ikke løsningen for et råddent dansk system at blive underlagt EU. Tværtimod er EU en del af problemet som der skal gøres op med hvis man skal komme svindlen til livs.

HØR UDSENDELSEN HER

 


Det
te er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK


Udgives af 
APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

KPnet 16. november 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater