Mexico i forandring: Til kongres med marxist-leninister og revolutionære

 Af Klaus Riis, Arbejderpartiet Kommunisterne

Mexico City er enorm. I enhver forstand. Fuld af kontraster. Fattigdom og overflod. Slum og moderne. Med sine 22-23 millioner verdens næststørste by. Størst i udstrækning. Det tager omkring tre timer at krydse igennem den, uanset transportmiddel. Stort set alle arbejder hver dag for føden, og til den normale arbejdstid skal der lægges en transporttid på op til en halv dag.

Maden spises i gadekøkkener, som blander friturelugten med bilos. For den almindelige mexicaner er der ikke tid til meget andet end arbejde. Til gengæld kan arbejdsgiverne stadig øge arbejdstempoet og presse endnu mere ud af deres ansatte.

Det tager seks-syv timer i bil eller bus at nå delstaten Oaxaca og hovedbyen Oaxaca de Juárez – kendt som ‘Modstandens by’ – hvor den mexicanske folkefront Frente Popular Revolucionario (FPR) holder sin 5. nationalkongres den 24.-25 november. Der står det mexicanske kommunistparti ret stærkt. Partido Comunista de México Marxista Leninista PCMML er en hovedkraft i fronten. Det er APKs mexicanske søsterparti og ligesom APK medlem af CIPOML – Den internationale konference af marxistisk-leninistiske partier og organisationer.

Ved valget i juli i år fik PCMML valgt en række repræsentanter i Oaxaca. Men det er ikke PCMMLs hovedfokus at vinde parlamentariske valg. På deres netop afholdte 7. kongres fastslog de at en hovedopgave var at sikre modstandskampen på gaden på baggrund af et folkeligt demokratisk program med de aktuelle krav.

Som det hedder i et dokument fra PCMMLs kongres:
“I forhold til det kommende scenarie sætter partiet som en central opgave at fortsætte den nuværende proces med revolutionær akkumulation af kræfter, styrke opbygningen og konsolideringen af enhedsfronten, opretholde mobiliseringen på gaderne som den eneste garanti for at gennemføre nogle af arbejderklassens og det store flertals krav. Og med dette arbejde undgå den demobilisering af massekampen, som forskellige grene af socialdemokratiet nu fremmer, og på den anden side undgå, at sekterisme fjerner os fra de brede masser, hvad der også udgør en vis fare for den kommende periode. ”

Partiet er i fuld gang med omstillingen af sit arbejde til denne nye periode.

Folkefrontens kongres i Oaxaca er imponerende, eller som den egentlig hedder Den revolutionære folkefront – Frente Popular Revolucionario FPR. Det er arbejderne og de almindelige mexicanere, der kommer til orde med et massivt krav om revolutionær forandring.

Det rejses også til den nye præsident, der indsættes om nogle få dage. For første gang er det en socialdemokrat – Andrés Manuel López Obrador – vanligvis forkortet til og omtalt som AMLO. Han og hans parti MORENA vandt valget med sloganet ‘Sammen vil vi lave historie’.

Siden 1986 er den mexicanske økonomi blevet ‘liberaliseret’. Næsten alle sektorer i økonomien er privatiseret med undtagelse af olie og elektricitet. Mexicanerne er blevet fattigere.

Obrador lover at tackle nogle af Mexicos helt store problemer – genoprette økonomien og stoppe korruptionen i det politiske liv og den voksende vold og usikkerhed, der er relateret til narkoeksporten til USA.

Hans forgænger som Mexicos præsident Enrique Peña Nieto – Lars Løkkes gode ven og kollega – er dybt upopulær. Han har lige inden sin fratræden nået at tildele spekulanten Jared Kushner, Donald Trumps politiserende svigersøn, Mexicos højeste orden. Han og hans parti ved, hvem de skal holde sig gode venner med.

Se også om Danmark og Mexico her

Klasseinteresserne bag Danmarks krigsdeltagelse
KPnet 16. april 2018

Obrador betragtes som progressiv og venstreorienteret og bliver ofte sammenlignet med Jeremy Corbyn og Bernie Sanders. Han tiltræder også under et skærpet pres fra Donald Trumps USA. Trump vil have Mexico til at forhindre emigrantkaravaner og illegal indvandring til USA og har gjort alvor af at påbegynde opførelsen af en massiv mur langs grænsen. Tusinder af emigranter fra en række latinamerikanske lande venter på chancen for at komme ind i USA i håb om et bedre liv. I en bog fra august i år kritiserer Obrador kraftigt Trump og hans politik.

Engelsk udgave
A New Hope For Mexico: Saying No to Corruption, Violence, and Trump’s Wall

Obradors nye regering er allerede i gang med at folde sin politik ud. Han har lovet at genoprette det mexicanske hjemmemarked, stoppe nedskæringspolitikken, rulle en række neoliberale reformer tilbage osv. Nu gælder det ikke løfter, men praksis. AMLO tilhører en anden kapitalistgruppe end Nieto, de multinationales mand. Socialdemokraten AMLO repræsenterer den forbrugsrettede sektor i økonomien.

Socialdemokraterne er følsomme over for folkestemningen – men deres løfte om reelle forandringer i magtforholdene og de almindelige mexicaneres levevilkår vil ikke blive indfriet, konstaterer FPR og PCMML, som forbereder sig på disse udviklinger og er parat til at forsvare og fastholde arbejdernes og det store flertals krav

Begejstringen og den revolutionære beslutsomhed hos det mexicanske parti og i den revolutionære folkefront er umiskendelig. Begge vokser og styrkes. Også i den nordlige del af landet. Det er ikke aldrende organisationer. Gennemsnitsalderen er et sted i 30erne. Partiet er både godt teoretisk og politisk skolet – og har masser af kamperfaringer.

PCMML blev stiftet for 40 år siden – 3.-5. marts 1978. Partikongressen og FPRs kongresser er også en fejring af 40-året for partistiftelsen med stor international deltagelse af marxistisk-leninistiske partier og organisationer fra Europa, Afrika, Asien og Latinamerika.

Den revolutionære folkefronts kongres afsluttedes med en march rundt i Oaxaca de Juárez. Den markerede at også de revolutionære kræfter i Mexico er klar til en ny situation med nye krævende kampopgaver.

 

Se flere billeder og videoer på PCMMLs og FPRs facebooksider

Partido Comunista de México Marxista Leninista

Frente Popular Revolucionario

Se også APKs hilsen

GREETINGS TO THE 7TH CONGRESS OF PCM(m-l)

 

 


Det
te er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne


KPnet 1. december 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater