Krig er skabt af mennesker – Krig kan afskaffes af mennesker

Vi må forholde os aktivt til den ustyrlige oprustning og krigsfare. Så spændt situationen efterhånden er, skal der kun springe en lille gnist for at antænde en storbrand.
Men krigens lære er også, at den er skabt af mennesker og kan afskaffes af mennesker.

Leder
Håndslag 4-2018

En massiv udenlandsk troppetransport rullede i starten af oktober hen over Danmark og videre op gennem Sverige og nordpå til krigsøvelsen Trident Juncture med centrum i Norge – den største krigsøvelse i Norge siden den kolde krig. 50.000 soldater, 10.000 militære køretøjer, 250 fly og 65 skibe deltog i øvelsen, der simulerede, at Norge var blevet invaderet af en fremmed magt – vi ved nok hvem! – så NATO-landene måtte hurtigt og smidigt flytte tropper hertil.

Derfor rullede militær fra blandt andet fra England, Tyskland, Frankrig og Holland over den dansk-tyske grænse i Sønderjylland og bevægede sig derefter via motorveje og jernbane gennem Danmark.
Tilskueren til dette scenarie kan eller kunne ikke være i tvivl: Krigen er for alvor sat på dagsordenen igen.

To gange i det 20. århundrede væltede tyske tropper ud over grænserne for at erobre »Lebensraum«.
Den frygtelige Første Verdenskrig 1914-18 gik næsten umærkeligt over i Anden Verdenskrig 1939-45. Det var, som om mange magtudøvere intet havde lært af de skelsættende begivenheder, der slugte millioner og atter millioner af unge menneskers liv og førlighed.
De politiske, økonomiske, ideologiske og andre stridigheder, der var krigenes årsager, blev ikke ryddet af vejen. Imperialismens skjulte og åbne kræfter blev ganske vist drevet tilbage, men ikke udryddet.

Spørgsmål som magtbegær og udøvelse af magt vedblev at være mange politiske kræfters dagsorden. Da Adolf Hitler med de vestlige stormagters billigelse og forventninger om samarbejde blev indsat som diktator i Tyskland i 1933, indtrådte en skæbnesvanger vending. Hitler og hans ekstremistiske, nazistiske parti lagde ikke skjul på tilbedelse af krigen som drivkraft og erobringen af Europa og hele verden som mål.

Den legendariske Charlie Chaplin fangede Hitler i filmen Diktatoren fra 1940, hvor føreren af det ‘racerene’ tyske herrefolk spillede bold med hele verden.
Tilfældet vil i filmen, at en jødisk barber der ligner diktatoren på en prik, en dag bliver forvekslet, og barberen ender på talerstolen foran millioner af radiolyttere, hvor han bruger muligheden for at tale for fred og samhørighed.
Lidt frit oversat, siger han: »Jeg er ked af det, men jeg vil ikke være kejser. Jeg ønsker ikke at styre eller erobre nogen. Jeg vil gerne hjælpe alle, hvis det er muligt – jøde, indfødt, sort mand, hvid. Vi vil alle hjælpe hinanden; Mennesker er sådan. Vi ønsker at leve af hinandens lykke, ikke af hinandens elendighed. Vi ønsker ikke at hade og foragte hinanden. I denne verden er der plads til alle, og den gode jord er rig og kan sørge for alle«.

I takt med Trident Juncture-øvelsen erklærede USAs NATO-ambassadør, Kay Bailey Hutchison, ligeud, at NATO var parat til at »take out« evt. nyudviklede russiske missiler, som iflg. ambassadøren brød en våbenkontrolaftale fra 1987. Det skabte naturligvis furore, så ambassadøren senere trak noget i land, men truslen er åbenlys.

Så skulle nogen være i tvivl, så må vi forholde os aktivt til ustyrlig oprustning og krig. Så spændt situationen efterhånden er, skal der kun springe en lille gnist for at antænde en storbrand.
Men krigens lære er også, at den er skabt af mennesker og kan afskaffes af mennesker.

Abonnér på Håndslag – tidsskriftet mod fascisme og krig
AKTUELT TILBUD: ET ÅRS ABONNEMENT – 4 NUMRE TIL 150 KR.
Samtidigt modtages de seneste 4 numre af bladet.
Betal til bankkonto: regnr: 9570 konto:1310003

Se også
Håndslags hjemmeside


Det
te er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

KPnet 29. november 2018

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne