Faretruende udvikling: Fascisten Jair Bolsonaro som Brasiliens præsident og med generaler i regering

Præsidentvalget i Brasilien med valget af fascisten Bolsanaro – en beundrer af tidligere militærdiktatur – har stærkt øget faren for genindførelse af militærdiktaturet i det kriseplagede Brasilien. For arbejderklassen og den arbejdende befolkning i Brasilien er den fortsatte udvikling af folkefronten imod fascisme mere end påtrængende.

Præsidentvalget i Brasilien betød at Bolsanaro fik 55% af stemmerne og Haddad fik 45% –  Et valgresultat der har USA´s præsident Trump’s fulde støtte.

Det er svært at forestille sig en præsidentkandidat med mere yderliggående retorik end den Jair Bolsonaro har benyttet sig af i sin kampagne op til valget under parolen lov og orden, og med udtalelser som at politiet ikke bør skyde færre men flere. Og med stor beundring for tidligere fascistiske militærdiktatur i Brasilien, og i dag med tætte forbindelser til militæret. I følge lederen af Bolsonaros ”Social Liberal Party” vil den kommende regering have fire eller fem generaler som medlemmer.
Det er en ultra højre afledende retorik fra den kapitalistiske krise som Brasilien har befundet sig i og stadig befinder sig i og har betydet nyliberale nedskæringer og øget forskel imellem rig og fattig.

Sine politiske modstandere har Bolsonaro  op til valget kaldt en kommunistisk og socialistisk bande,  som efter valget enten må rådne op i fængslerne eller forvises til udlandet. Efter valget påstår Bolsonaro at han vi overholde landets forfatning – men rigtig mange frygter hans kommen til magten blot kan blive forløberen for en proces med indsættelse af af et nyt militærdiktatur, hvis det ikke stoppes i opløbet.

Det er en udvikling hvor Brasiliens mest yderliggående og gennemkorrupte højrekræfter sammen med store dele af borgerskabet under den langstrakte økonomiske krise har skabt et bagtæppe, hvor Arbejderpartiets højredrejede nyliberale politik ikke har været tilstrækkelig for borgerskabet. ”Der skulle andre metoder til”, ”et opgør med korruption” hed det afledende mantra.

I et Brasilien gennemsyret af korruption har denne kunne udnyttes til fængsling af Arbejderpartiets ekspræsident Lula i højrekræfternes proces for yderligere aggression imod den arbejdende befolkning. Den populære Lula lod sig alligevel fra fængslet opstille som kandidat for Arbejderpartiet og lå til en stor sejr – men blev i sidste øjeblik blokeret af højesteret og måtte mindre end 2. mdr. før valget opstille Fernando Haddad som kandidat i stedet.

VI VIL KÆMPE!

Venezuelas Kommunistiske Parti ML har i en solidaritetserklæring forud for valget udtrykt støtte til det brasilianske folk imod en fascistisk udvikling. Det er kommet til udtryk i en åben erklæring med analyse af Sydamerika og støtte til deres brasilianske broderparti Brasiliens Revolutionære Kommunistiske Parti, PCR og deres kamp imod Bolsanaro fascisten. Herunder udviklingen af folkefronten imod den truende fare for fascisme i Brasilien.

Herunder links Telesur:

Generals, ‘Chicago Boy’ Loom Large in Brazil’s Next Government

 

 


Det
te er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK


Udgives af 
APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

KPnet 31. oktober 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne