Massive nedskæringer på sygehusene er på vej i alle regioner

Regeringen praler af, at de har tilført sygehusområdet 1 milliard kroner i den seneste aftale med regionerne. De glemmer at fortælle, at dette ikke engang kan bibeholde status quo. Pengene bliver slugt af bl.a. højere medicinudgifter, og alle 5 regionernes budgetter for 2019 er nedskæringsbudgetter. Der følger massefyringer over hele landet i et sygehusvæsen, hvor behovet tværtimod er stigende pga flere ældre og flere børn i de kommende år. En helt uacceptabel situation, der kalder på kamp fra alle de der bliver ramt – de ansatte i sundhedsvæsenet såvel som brugerne.


FOA skriver i en pressemeddelelse

Massefyringer og nedlæggelser af afdelinger på sygehusene kan blive konsekvenserne, når regionerne næste år skal finde besparelser for en milliard kroner. Det kommer til at gå ud over medarbejdere og patienter, mener FOA.

Regionerne skal næste år finde besparelser for lidt over en milliard kroner, viser en gennemgang af de fem regioners budgetaftaler for 2019.

“Vi taler om et sygehusvæsen, som i forvejen er presset til det yderste, og besparelser i den størrelsesorden kan ikke undgå at gå ud over medarbejdere og patienterne på sygehusene,” siger forbundssekretær i FOA Helena Mikkelsen.

Både Region Sjælland og Hovedstaden har varslet massefyringer som konsekvens af de besparelser, der skal findes i næste års budget.

“Massefyringerne går hårdt ud over de medarbejdere, der mister jobbet, men også arbejdsmiljøet på sygehusene, hvor de resterende medarbejdere må løbe hurtigere, og i sidste ende er det patienterne, der kommer til at mærke konsekvenserne.”

“Det er paradoksalt, at man bliver nødt til at afskedige medarbejdere på grund af sparekravene, mens der advares om, at det er svært at skaffe medarbejdere nok på sygehusene,” siger Helena Mikkelsen.

De samlede besparelser skal blandt andet dække stigende udgifter til dyrere medicin og flere komplicerede behandlinger.

I Region Midtjylland nedlægger man som konsekvens af besparelserne specialer på sygehusene i Viborg og Randers.

Regeringen og regionerne indgik tidligere på året en økonomiaftale, der sendte en milliard kroner ud til landets sygehuse for at imødekomme netop de stigende udgifter til højere medicinpriser og flere dyre behandlinger.

“Vi hører hele tiden politikerne tale om et styrket sundhedsvæsen, men sandheden er, at økonomiaftalen ikke engang kan bevare status quo – når der stadig er behov for at finde penge i budgetterne til at lukke hullerne efter den dyre medicin og behandlinger, betyder det de facto et svagere sundhedsvæsen,” siger Helena Mikkelsen.

Opgørelsen bygger alene på en gennemgang af Regionernes besparelser. Regionernes udvidelser og opprioriteringer indgår ikke i opgørelsen.

Så store er besparelserne i regionerne:

Region Hovedstaden: 434 millioner kroner

Region Sjælland: 184 millioner kroner

Region Syddanmark: 127 millioner kroner

Region Midtjylland: 138 millioner kroner

Region Nordjylland: 190 millioner kroner


Dette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK


Udgives af 
APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

KPnet 22. oktober 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne