Industripolitik og kultur – Oktober Radio Aarhus

Udsendelsen 6. oktober 2018

En ny overproduktionskrise nærmer sig

Statsministeren forklarede ved Folketingets åbning at det hele er ret godt i Danmark, flere er kommet i arbejde og alle er – i gennemsnit – blevet lidt rigere, nogle mere rige end andre… Glemt er erfaringerne fra finanskrakket i 2008, og ingen taler om at en ny økonomisk krise er under opsejling

I første halvdel af ugens podcast fra Oktober Radio, taler vi om statsministerens åbningstale, eller rettere vi taler om en af de ting som Lars Løkke ikke kom ind på, nemlig hvad den økonomiske virkelighed er i Danmark og EU.

Ifølge regeringen går alt godt og der er vækst og stor fremgang i beskæftigelsen, men der er flere indikatorer der tyder på at EU-landene er ved at sakke bagud i væsentligste industrigrene. Hvis man f.eks. ser på Tyskland, der er en af Danmarks vigtigste handelspartnere, og EU’s største økonomi, så er deres væsentligste industrigren, produktion af biler, i virkeligheden nødlidende.

På det store amerikanske marked har den tyske industri lidt flere tilbageslag, først da det blev afsløret at deres biler ikke kunne leve op til myndighedernes krav til forurening med partikler, og de havde svindlet med testresultaterne, den såkaldte Dieselgate. Det har kostet den tyske industri en kæmpe bøde og en masse biler der blev trukket ud af markedet. Men senest er der kommet et endnu voldsomt stød fra konkurrencen fra elektriske biler der er kommet på markedet.

Endnu producere VW gruppen mere end 11 mio. biler om året, og derfor ses en nedgang i mellemklasse bil-segmentet i USA eller i Kina ikke som en alvorlig trussel. Men det kan det hurtigt blive, når antal af nye elektriske biler i øjeblikket har en meget hurtig vækst på bekostning biler med af benzin og dieselmotorer. Og det folkelige pres på regeringer i EU vokser for at tage klimakrisen alvorligt, og helt forbyde diesel- og benzinbiler på vejene.
Sagen er nemlig at den tyske industri ikke har investeret i hverken teknologi eller batteriproduktion der kan modsvare behovet, og de end ikke har præsenteret en prototype på en bil der har sammen specifikationer som Kinesiske og Amerikanske elbiler.

Ser man på økonomien i EU, kan man derfor ikke komme uden om at en helt central del af den vigtige tyske økonomi ser ud til at være bagud teknologisk. Og nytter ikke noget at have kapaciteten til at producerer mange mio. køretøjer når køberne er verswunden. Og udsigterne for økonomien, i hele EU og også i Danmark bliver på den baggrund meget usikre.

Farvel til den folkekære sangforfatter Kim Larsen
Sidste halvdel af udsendelsen taler vi lidt om kunstneren Kim Larsen og den vej han og Gasolin var med til at åbne for dansk pop og rock i 70erne. Selvom der var danske pop/rock stjerner der sang på dansk, og skrev egne tekster, var Kim Larsen med til at løfte den musikgenre ud til et meget større publikum, i hele Norden. Der var aldrig tvivl om at han stillede sig på de svages side i samfundet selvom de fleste af hans sange ikke kan sættes i bås, eller har et skarpt politisk indhold. Så er det folkelighed og sammenhold og medmenneskelighed der er den gennemgående tråd i hans efterladte sange. Der er ingen tvivl om at han gennem mange af sine tekster gav ord og stemme, med stolthed og humor, til nødstedte mennesker.

Ud over musik og film, har Kim Larsen sammen med ” Det Dårlige Selskab” i Himmelblå fonden støttet udsatte mennesker, men var også ved flere lejligheder valgt side i en politisk konflikt. F.eks. den gang han var med til at foreslå at købe Ribus i Esbjerg midt under den langvarige konflikt i 1995. Men busselskabet og Ribe Amt ville naturligvis ikke lande konflikten på en måde der kunne minde om en sejr til de strejkende buschauffører.

Larsen var også klar med et tilbud til Københavns kommune der støttede de unge i slaget om Ryesgade 58, i 1986. Og kampen om ungdomshuset, hvor Himmelblå Fonden var med i et forsøg – sammen med faglige organisationer – på at købe Folkets Hus tilbage fra den kristne sekt Faderhuset i 2006. I stedet blev det historiske hus som bekendt stormet af politiets militæruddannede anti-terrorenheder og bulldozet.

Selvom Himmelblåfondens tiltag dybest set var illusoriske, var de på deres egen måde med til at afsløre hvordan magthaverne bekæmper arbejderrettigheder og ungdommens frirum.

Til sidst omtaler vi den kommende uges fredsfestival i Århus. Det foregår søndag den 14. oktober.
Læs mere her: https://www.facebook.com/events/325978088157586/

HØR UDSENDELSEN HER
 


Det
te er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne


KPnet 7. oktober 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater