LO kaster dagpengene ind i valgkampen

Af Dorte Grenaa, Arbejderpartiet Kommunisterne

Hvorfor bekymrer LO toppen sig pludselig for de arbejdsløse og det gennemhullede dagpengesystem? Endda med en dyr kampagne: ‘Tryghed – styrk dagpengene’.
Der er i den grad brug for at få skrottet den nuværende dagpengereform – ligesom de øvrige asociale reformer for den sags skyld.

Men det er ikke det LO-toppen vil. LO-bossen Lizette Risgaard skriver:
”Værdien af dagpengene kan slet ikke følge med udviklingen i samfundet. For mange lønmodtagere vil dagpengesatsen blive mindre end 55 pct. af den løn, de modtager, når de er i arbejde. I 1995 var det 75 pct. – sikringen bliver simpelthen udhulet! Det er ikke godt nok. For hvis lønmodtagerne på trods af et a-kassemedlemsskab må flytte fra hus og hjem, når en fyreseddel rammer, så ryger hele ideen med systemet.”
LO-toppen er jo ikke ligefrem selv uskyldig i denne udvikling – de har siddet med ved bordet i Dagpengekommissionen, i trepartsforhandlinger, støttet Nyrup og Thorning regeringers dagpengeangreb og daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen indførelse af den nye dagpengereform på trods af store protester og svulstige valgløfter om det modsatte.

Så hvad er det de vil gøre anderledes nu?
”Først og fremmest har jeg et ganske klart råd til politikerne på tværs af alle fløje: Stop med at forringe dagpengene.”!!!! Sammen med bl.a. FOA vil LO-toppen have dagpengene til igen at følge lønudviklingen og ikke længere reguleres bagud. Det har de arbejdsløse længe sagt – det er i den grad et nødvendigt krav. Og det skal også gælde for alle de øvrige overførelsesindkomster.

Men det er hele dagpengereformen der skal skrottes. Der findes ingen tal for hvor mange tusinder den er blevet smidt over på kontanthjælp, dagpengeperioden er sat ned fra 9 til 2 år med et ekstremt kontrol og aktiverings system, ligesom adgangen til overhovedet at komme ind i dagpengesystemet er blevet til et eksklusivt nåleøje.

Så hvad er LO toppens grunde til at rejse spørgsmålet nu? Lizette Riisgaard giver to grunde for kampagnen:
”Krakelerer dagpengesystemet i en kombination af utryghed, nedskæringer og faldende værdi, er det nemlig ikke kun opgør med vores efterhånden tærede sikkerhedsnet”. Men med hele flexicuritystemmet og den såkaldte danske model, hvor det er let for arbejdsgiverne at fyre folk, fordi de kan få dagpenge. Og A-kasserne tømmes for flere og flere medlemmer og dermed mister fagbevægelsens medlemmer.
Og så kan man roligt tilføje en væsentlig tredje grund. Den står på valgkamp og gamle gyldne løfter.

Følg Dorte Grenaa på facebook her

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

KPnet  25. september 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater