Thomas Kruse 75 år: Rød og folkelig kunstner fejret med udstilling og genforening af Røde Mor

Billedkunstneren Thomas Kruses 75 års fødselsdag blev onsdag fejret med en reception og åbningen af tre sammenhængende udstillinger af plakater, der afspejler Thomas Kruses store politiske og menneskekærlige engagement – fra hyldest til legen til kamp mod krig og oprustning.

Thomas Kruse er kunstneren bag plakaterne til de seneste 7 års fredsfestivaler i Århus

I dagens anledning genforenedes det legendariske rockband Røde Mor, der spillede en række numre – introduceret med kobling til både nutidens krige og det stressskabende kapitalistiske samfund. Udstillingen kan ses på Plakatmuseet i Århus, på Godsbanen og i Øgadekvarteret frem til 30. september. Den er en opløftende oplevelse, og det kan kun anbefales at tage turen hele vejen rundt.

Krigsmodstanden er en af de røde tråde i Thomas Kruses liv og kunst. Andre er fællesskab og leg. I sin tale beskrev Thomas rødderne til hans engagement. Hans far deltog i modstandskampen, og selv førte han krigsmodstanden videre som gymnasieelev i atommarcherne og som deltager i bevægelsen mod USA’s krig i Vietnam.

Han blev en del af Røde Mor kollektivet og brugte sine evner som kunstner til politiske budskaber. Her udviklede gruppen en kollektiv arbejdsform med indbyrdes kritik og fælles skaben, en metode som Thomas har taget videre med sig. Hans plakater bliver altid til i et samarbejde – som en del af en kamp eller i et legende samarbejde, ofte med børn.

En by med plads til børn er en god by – en by hvor børn kan gå i skole og lege uden fare. Helt praktisk var Thomas Kruse en af initiativtagerne til den lokale Børnenes Jord, hvor bybørnene kunne udfolde sig med byggeprojekter, dyr og samvær. Legepladsen i Århus eksisterer endnu. Ligesom Thomas Kruse gør en kæmpe indsats i den lokale beboerforening. Det er også her i hans eget kvarter at man i de kommende uger kan betragte en del af plakatudstillingen, ophængt på byens huse.

Thomas Kruse sluttede af med at takke sin hustru Anne-Mette Kruse for det tætte samarbejde – uden hende og deres fælles sparring ville resultatet blive noget værre sjusk, som han sagde i talen.

Men Thomas Kruse politiske engagement begrænser sig på ingen måde til fortidens bedrifter. Hans deltagelse i politiske kampe er fortsat, bl.a. med plakater mod Irak krigen, mod krig og fascisme og gennem de seneste 7 år som kunstneren bag Fredsfestival Århus’s plakater – med meget mere.

Røde Mor genforenet i dagens anledning

I dagens anledning samledes Røde Mor. I forreste række fra venstre Troels Trier, Thomas Kruse og Peter Ingemann, bagerst Lars Trier og Henrik Strube

Se videoklip og billeder fra Røde Mors genforeningskoncert
Optaget af Tomas Dalgaard

Kunst og kultur i det offentlige rum

Thomas Kruse arbejder med kunst i det offentlige rum, folkelig og tilgængelig kunst. I videoen her fra 2011 fortæller Thomas Kruse om arbejdet med vægmalerier i Gellerup – en af de bydele der aktuelt er truet af lokale nedrivningsplaner som følge af regeringens ghettoplan.
Tilrettelægger Søren Marcussen.


Hvor og hvornår

Se udstillingerne BYDRØMME Aahus-plakater af Tomas kruse i Dansk Plakatmuseums udstillingsbygning i Den Gamle By fra 8. august til 30. september 2018. I Godsbanens Foyer fra 8. til 29. august 2018. Og gå på opdagelse i Ø-gadekvarteret, hvor den tredje del af Kruses plakater er placeret i gadebilledet, hvor plakaterne naturligt hører hjemme. Du kan gå den særlige rute på 15 minutter fra 8. august til 30. september 2018. Start på hjørnet af Sjællandsgade – Anholtsgade.

 

Dette er en artikel fra KPnet. 
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgives af APK Arbejderpartiet Kommunisterne

KPnet 9. august 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne