Trump og Putin i Helsinki: En vej mod afspænding i Europa?

Donald Trump blev overalt under sit Europa-besøg mødt af protester mod hans massive oprustningspolitik af bl.a. NATO med hurtig forøgelse af militærudgifterne på bekostning af de sociale budgetter. Hans møde i Helsinki med den russiske præsident Putin udløste også protester – mod dem begge.

Af Kommunistisk Politik

Protest i Helsinki

Mødet fremstilles i amerikansk og vestlig TV og presse – herunder de danske medier, som pr. automatik efterplaprer de amerikanske – som Trumps ‘kapitulation’ over for Putin og som nærmest et forræderi mod USAs (og Vestens) interesser.

Amerikanske medier har ikke mindst angrebet Trump ‘for at stole mere på Putin end på hans egne efterretningstjenester’, når den russiske præsident erklærer, at Rusland ikke har og ikke vil blande sig i amerikanske valgkampe.

Det er der nu ingen grund til at tage for alvor. Hele verden ved at de amerikanske efterretningstjenester lyver, når det passer dem. F.eks. blev både Vietnam-krigen og Irak-krigen udløst på basis af og med falske efterretninger som begrundelse.

Både Trump og Putin gav udtryk for, at topmødet var et signal om, at forholdet mellem USA og Rusland, der har været nedfrosset og stadig mere fjendtligt fra amerikansk side, er ved at tø op og på vej mod en vis afspænding. Det betyder tilsyneladende en amerikansk accept af den nuværende status quo i Europa – efter Ukraine blev indlemmet blandt Vestens frontlinjestater og Krim og dens befolkning sluttede sig til Rusland. Og dermed også en mulig afspænding over hele kontinentet, som er blevet kaprustet fra nord til syd.

De herskende i USA er tilsyneladende stærkt uenige indbyrdes. Trumps modstandere både i hans eget parti og ikke mindst blandt demokraterne gør det klart, at de tværtimod vil se øgede spændinger og konfrontation mod Rusland i Europa.

Selvfølgelig har både Putin og Trump deres grunde til at ville forbedre forholdet mellem de to stormagter – det skrumpede Rusland og et USA på vej mod global tilbagegang. Konfrontationen mellem dem er vanvittig kostbar og låser dem fast. Trump ønsker friere hænder, f.eks. i forhold til optrapning af en konfrontation med den ny kapitalistiske og imperialistiske rival Kina.

Men afspænding og en reducering af krigsfaren i Europa er positivt og i fredens interesse. Det er en chance for en ny udvikling. Den må følges op af massive krav fra krigsmodstanden om stop for oprustningen og militariseringen og overflytning af rustningsmidler til velfærd til gavn for flertallet.

Se også

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

KPnet  17. juli 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater