Nej til oprustning og militarisme – Oktober Radio Aarhus

Udsendelsen 7. juli 2018

Om hvidvask af sorte penge, Nato-oprustning og krigsforberedelser –

I ugens podcast fra Oktober Radio i Århus kommer vi først ind på de nye oplysninger i sagen om Dansk Bank.

I denne uge kunne Berlingske offentliggøre nye oplysninger om omfanget af mistænkelige pengestrømme er sendt gennem Danske Banks estiske filial.
Et nyt læk af bankdata viser at det samlede beløb kan nu opgøres til 53 mia. kr., hvilket er dobbelt så meget som hidtil anslået. Danske Banks hvidvasksag er nu en af de største kendte sager i Europa.

Sagerne handler bl.a. om penge der er taget ud af russiske statsvirksomheder og kanaliseret gennem sindrige selskabskonstruktioner for til sidst at havne i EUs skattely.
Danske Bank har tidligere været afsløret i overtræde grænserne for spekulation i boligmarkedet i Irland og Danmark, en sag der havde kostet banken livet for ti år siden, hvis ikke Folketinget havde holdt hånden over dem med en økonomisk hjælpepakke.

Sagerne der er afsløret i den estiske filial, ligner på mange måder det som alle landes banker har været involveret i side murens fald, det er bare meget sjældent at det bliver afsløret og endnu mere sjældent at der bliver ført en efterforskning og sager kommer til retten. Det er fordi der både er økonomiske og militærstrategiske interesser i at suge penge ud af Rusland og begrænse investeringerne i landet i forsøget på at svække genopbygningen af den russiske økonomi.

Internt i Danske Bank har man tilskyndet til at hjælpe russiske oligarker med at sende penge til vesten, og den øverste chef for operationen er siden blevet forfremmet til at blive direktør for banken.

Få overblikket: Det ved vi om Danske Banks beskidtekunder i Estland

 

På det kommende NATO-topmøde vil den amerikanske krigsalliance igen have militærbudgetter på dagsordenen. Kravet er at medlemslandene skal hæve deres såkaldte forsvarsbudgetter til 2 procent at BNP. Vi forsøger at komme i tanke om et eneste tilfælde hvor dansk militær har været brugt til forsvar siden de 2 – 3 timer om morgenen den 9. april 1940.

Det som dansk militær og territorium blev brugt til under den kolde krig var jo i høj grad at udbygge støttepunkter for en angrebskrig mod Østeuropa. Det var flyvestationer og bunkersanlæg og radarstationer der alle havde som formål at understøtte atomragnarok.

Siden murens fald har Danmark i stigende grad involveret sig i krige i Mellemøsten og Afrika og udbygningen af militære baser og positioner i de baltiske lande.

Stort set ingen af de penge som der hældes i det danske forsvar, handler om forsvaret af det danske territorium. Og kigger vi på de konkrete krige som Danmark har deltaget i, og stadig deltager i, så de intet gavnet, tværtimod har det udelukkende været ulykker og katastrofer.

Masser af penge er desuden gået udenom det egentlige forsvarsbudget, fordi besættelser også handler om at opbygge støttefunktioner og de penge tages fra andre konti, som ulandshjælp… og når soldater kommer ødelagte hjem, er det heller ikke forsvaret der betaler regningen men hele samfundet.

At det danske forsvar også i fremtiden kun sigter mod at angribe andre lande ses bl.a. af de våbentyper der indkøbes, f.eks. de nye kampfly der er beregnet til at bombe andre lande og ikke kontrol og forsvar dansk luftrum.

Vi mener at Danmark skal melde sig ud af NATO og de øvrige militæralliancer, og trække sig ud af alle krige og fremskudte baser og militære støttepunkter.

Læs mere her:
Trump i brev til Løkke: Send flere penge til krigsforberedelser og USA’s våbenindustriTrump i brev til Løkke: Send flere penge til krigsforberedelser og USA’s våbenindustri

I sidste del af udsendelsen taler vi om nogle af de tendenser vi ser i medieverdenen i retningen af mere privatkapitalistisk finansiering og reaktionært og militaristisk indhold.
En tendens der vil accelere med det seneste medieforlig hvor store dele af Danmarks Radio skæres væk og foræres til kommercielle interesser.

I det hele taget er mængden og såkaldt underholdning på tv og de nye Internet Tv-kanaler bare vokset og vokset. Og meget er ganske velproduceret og med dygtige skuespillere, men har et endeløst serieformat der stjæler folks tid til med grænseoverskridende vold og myrderier.

HØR HELE UDSENDELSEN HER

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

KPnet  7. juli 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater