Politiets brug af automatisk ansigtsgenkendelse er snart hverdag

I Wales eksperimenterer politiet i øjeblikket rutinemæssigt med deres nyeste overvågningsteknologi. Et højopløsningskamera og avanceret software der lover at det kan registrere alle ansigter der filmes, og genkende dem hvis de allerede er i databasen.

Politibil med ansigtsgenkendelseskamera

Politiet i Wales har brugt ansigtsgenkendelse på offentlige steder i mindst 20 tilfælde siden maj 2017. Overvågningskameraer udstyret med automatisk ansigtsgenkendelsessoftware scanner ansigterne på de tilfældigt forbipasserende, og gemmer deres unikke biometriske ansigtstræk. Disse kan derefter automatisk sammenlignes med ansigter der tidligere er registreret. Det hele foregår i løbet af et splitsekund, så reelt scannes ansigterne af alle der filmes i realtid og sammenlignes med databasen. Alla data gemmes i mindst en måned.

Ved nogle af de første afprøvninger var fejlraten på mere end 90 procent, ved Champions League finalen i Cardiff i 2017 identificerede programmet fejlagtigt mere end 2.200 fodboldtilskuere som mulige kriminelle. Alligevel presser man på og bruger teknologien i efterforskning, og ønsker på sigt at kunne bruge biometriske ansigtstræk som bevis i retssager.

Den britiske menneskerettighedsorganisation Liberty har protesteret og forklarer bl.a., at folk bliver scannet og digitaliseret uden at give deres samtykke, og er ofte helt uvidende om at det er foregået. Politiets anvendelse af ansigtsgenkendelse på gader og i det offentlige rum er en tilsidesættelse af demokratisk kontrol. Det er ikke tilladt efter nogen lov, og regeringen har ikke udstukket en retningslinje eller etableret et uafhængigt tilsynsorgan der kan regulere misbrug.

Politiet har brugt deres nye værktøj i hele Cardiff (Hovedstaden i Wales) uden advarsel, og er ikke kommet med en forklaring på hvordan det virker, og ingen har mulighed for at nægte at blive filmet til databasen eller mulighed for at blive slettet. Registreringen har omfattet alt fra fodboldtilskuere til fredsdemonstranter, og helt tilfældige mennesker på julemarked.

De mange registreringer er en uhyggelig tendens i retning af et overvågningssamfund, og pga. af de mange fejl er der risiko for vilkårlighed i efterforskning og mange spildte opklaringskræfter på meningsløse blindspor, mens rigtige forbrydere går frit omkring.

Overvågningsstaten

Det er ikke kun de offentlige myndigheder der arbejder med automatisk billedgenkendelse. Store IT-virksomheder som Apple, Microsoft, facebook og Google har længe arbejdet med at udvikle teknologier der kan genkende folk. Og selvom teknologierne endnu er et stykke fra at komme i mål,  er det kun et spørgsmål om tid inden automatiske computersystemer vil kunne genkende folk.

Næste skridt vil være at udvide brugen af teknologien, så den ikke blot sidder på toppen af en politibil, men bliver en del af den kameraovervågning der findes på snart alle hushjørner. Drømmen er registreringen af alle menneskers færden så snart de er udenfor hoveddøren.

I forvejen gemmes informationer om hvilke master din mobiltelefon har passeret og hvem du har ringet til. Der gemmes data om hvad der er købt på kreditkortet, hvor man rejser hen med rejsekortet, og hvor man har søgt på Internettet. Skolegang og sundhedsdata osv. osv.

Alle disse data er ikke blot uskyldige. De bliver benyttet af myndighederne til at forfølge og spionere mod politiske aktivister. Af virksomheder som facebook og google bliver de mange data udnyttet til at forsøge at manipulere folk til at købe et eller andet.

Den massive overvågning er i sig selv et demokratisk problem, fordi det umærkeligt påvirker folks frihed og rettigheder af angst for at komme til at fremstå forkert, og det lægger et pres for at ændre folks adfærd til at blive rene zombier.

Se også

Cardiff resident launches first UK legal challenge to police use of facial recognition technology in public spaces
Liberty 13. juni 2018

Amazon employees protest sale of facial recognition software to police
The Verge 22. juni 2018

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne – FACEBOOK

KPnet 23. juni 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne