Regeringsudspil: Presset skal øges på kontanthjælpsmodtagere og arbejdsløse

20.700 kontanthjælpsmodtagere skal gøres jobparate fra den ene dag til den anden, arbejdsløse skal sige ja til arbejde i den anden ende af landet og karantænetiden for at afvise et job eller sige op skal fordobles. Alt sammen en del af regeringens seneste udspil til øget hetz mod dem der er ramt af arbejdsløshed, sociale problemer eller sygdom. Kun kapitalens mulighed for at spinde guld på opsvinget tæller. Der er kæmpe brug for en fælles kamp for arbejdende og arbejdsløse mod dette svineri.


20.700 bliver pludselig jobparate

Kontanthjælpsmodtagere er i dag delt op i 2 grupper, de ’jobparate’ og de ’aktiveringsparate’. Gruppen af ’aktiveringsparate’ er igen delt op i 2 grupper – de der bliver stillet overfor kravet om 225 timers årligt lønarbejde for at fastholde ydelsen, og en gruppe der vurderes at have så store problemer i form af fysisk eller psykisk sygdom eller andet, at de ikke er i stand til at arbejde.

Som ’aktiveringsparat’ er man efter loven berettiget til (begrænsede) hjælpeforanstaltninger for at komme videre. Enkelte kommuner prioriterer dette og har resultater. Mens de fleste kommuner følger det politiske krav fra skiftende regeringer: Spar så meget som muligt, afvis eller sylt berettigede førtidspensioner og parkér folk på uendelige ressourceforløb.

Nu vil regeringen med et snuptag flytte hele gruppe af de der er vurderet som ’aktiveringsparate’, men alligevel er pålagt et krav om 225 timers arbejde over i gruppen ’jobparate’. Det samme gælder modtagere af integrationsydelse over 30 år. Og i denne gruppe tilbydes der ingen hjælpeforanstaltninger.

De får altså alene ved politisk beslutning tildelt en arbejdsevne i morgen, som de ikke har i dag.

Konsekvenserne vil være skærpede krav om at stå til rådighed og straffe når man ikke gør det. Regeringens logik lyder, at når disse mennesker kan klare at arbejde 225 timer om året kan de også tage et fuldtidsjob.

Resultatet vil blive en konstant jagt og kontrol fra myndighedernes side, og jobbene vil for størstedelen blive gratis nyttejobs, som man er forpligtiget til som ‘jobparat’. Arbejdsgiverne mangler specialuddannede arbejdere og teknikere, ikke folk med særlige problemer eller sygdom, der skal tages hensyn til – men de kan få pladsen som gratis arbejdskraft.

“Selvforskyldte ledige” skal straffes hårdere – arbejdsløse skal søge job over hele landet

Hvis en dagpengeberettiget i arbejde fremover siger sit arbejde op – eller en arbejdsløs afviser et job – skal straffen på de nuværende 3 ugers karantæne og nul kroner i dagpenge fordobles til 6 uger.
Ofte er det at sige sit job op en reaktion på at arbejdsforholdene er så pressede at man er ved at gå ned med udbrændthed eller stress. Er det blot for at finde et nyt job vil de fleste jo søge nyt, mens de stadig arbejder.

En anden del af udspillet, der lægger pres på alle jobsøgende er det udvidede krav om at tage et job hvor som helst i landet det måtte findes. I dag lyder dette krav på totalt urimelige 4 timers daglig transporttid. Tættere adspurgt forklarer Troels Lund Poulsen, at det skal være ‘muligt’ at komme frem og tilbage uden at flytte. Men at pointen er, at dette nu skal være endnu mere end 4 timer dagligt. Og som Hans Andersen (V) udtalte i DR: Nu man har arbejde har man jo råd til bil, og kan tage arbejde meget længere væk.

Udspillet indeholder også nogle tiltag om kurser, men dette klinger hult i en situation hvor både AMU-kurser og erhvervsskolerne er skåret hårdt ned. Der er ikke tale om den reelle uddannelsesindsats der er behov for.

Først og fremmest ønsker regeringen med udspillet at bygge videre på pres og løntryk mod både arbejdende og arbejdsløse. Straffe og sanktioner taler sit tydelige sprog: Behold dit arbejde uanset betingelser, enhver arbejdsevne skal presses ud af den enkelte til en lav eller ingen løn – vi skal forstå at dette er helt naturligt – kapitalens behov kræver det.

Se udspillet fra regeringen her

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

KPnet  1. juni 2018

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater