Den 25. maj var der folkeafstemning i Irland om den 8. tilføjelse til den irske grundlov, der betyder et totalt forbud mod abort. Det blev en klar sejr for retten til abort. Omkring 2/3 stemte for – halvt så mange imod.
Denne artikel belyser baggrunden for denne vigtige kamp.
Kvinder i Irland demonstrerer i Dublin for fri abort. ”Repeal the 8th” – ophæv den 8. tilføjelse henviser til den 8. tilføjelse til den irske grundlov der gør det ulovligt at få en abort.
Irland har en af de strengeste abortlovgivninger i verden, der gør det strafbart med op til 14 års fængsel at få foretaget en abort uanset omstændigheder. Det betyder i praksis at kvinder i Irland ikke behandles for livstruende sygdomme hvis de er gravide og at ikke engang aborter af ikke-livsduelige fostre må foretages.
Men det betyder også, at der dagligt rejser omtrent 12 irske kvinder til England for at få foretaget en abort der. Men mange gravide arbejderkvinder og unge piger har ikke råd til rejsen til England. De foretager aborter, ofte på dem selv enten med piller de har købt på internettet eller ved hjælp af metoder der er endnu mere usikre end det. Det Socialist Voice anslår, at over tusind kvinder i Irland hvert år får foretaget illegale aborter i Irland og at antallet af kvinder der tager til England er endnu højere. Der er naturligvis tale om mørketal, da disse kvinder risikerer lange fængselsstraffe hvis det bliver opdaget. Det samme gør læger der rådgiver om abort.
Der har fra politisk side i de seneste år været flere forsøg på at indføre en mere moderne abortlovgivning, men de er alle blevet kendt grundlovsstridige af de irske domstole. Derfor vil man være nødt til at ændre grundloven for at gøre aborten fri. Og det er den grundlovsændring der nu er sat til folkeafstemning efter et mangeårigt krav og massivt pres fra de irske kvindebevægelser.
Fra en demonstration i Dublin i 1990 for fri abort
Resultatet af folkeafstemningen er langt fra givet, og det forventes at blive meget tæt. Den sidste meningsmåling viste 56 % for ”yes to repeal” – altså ja til at ophæve den 8. tilføjelse (thejournal.ie.)
Grunden til at meningsmålingerne viser så tæt et løb, er fordi forskellige reaktionære kræfter og religiøse grupper – med den katolske kirke som den absolut ledende og drivende kraft – har kørt en meget intens og meget følelsesladet kampagne for et nej.
Eksempel på no-kampagnen følelsesladede kampagne mod fri abort op til folkeafstemningen i dag.
Den katolske kirke er berygtet som en både meget magtfuld og reaktionær kræft i det irske samfund. Ikke mindst når det kommer til kvinders rettigheder. Helt til 1996 drev nonneordner under kirken de såkaldte Magdalenevaskerier hvor ”faldne kvinder” – heriblandt mange unge gravide kvinder – blev holdt som slaver og tvunget til at udføre tvangsarbejde som vaskekoner for kirken – mange af deres børn blev født i vaskerierne og tvangsbortadopteret, se for eksempel Time.com
Kirkens aktuelle kampagne mod fri abort baserer sig i høj grad på faktuel forkert følelsesporno om konsekvenserne af fri abort. Kampagnen er velfinancieret både af den katolske kirke selv og forskellige religiøse grupperinger, blandt andet den pengestærke organisation The Iona Institute.
‘I hendes sko’ – kvinder fortæller
Ja kampagnen er centreret omkring græsrodsbevægelsen in her shoes – i hendes sko. På deres Facebook side har massevis af irske kvinder nu for første gang turdet fortælle om deres historie med at få foretaget abort. På grund af risikoen for de lange fængselsstraffe for at få foretaget en abort, har langt de fleste kvinder i Irland gået tavse med deres historier. De historier der kommer frem på facebooksiden er hjerteskærende. Unge piger der ikke kan få råd og hjælp fra deres læge, fordi det ikke er tilladt at rådgive om abort, piger der er blevet voldtaget som får afslag på abort – fængselsstraffen for at få en abort i Irland er væsentlig længere end straffen for at begå voldtægt. Kvinder der ikke havde råd til at tage til England. Kvinder der ikke har kunnet få behandling for kræft i Irland fordi de var gravide og ville være nødt til abortere. Græsrodsbevægelsen underskriver sig Mná na hÉireann– Irlands kvinder og alle historier er anonyme.
Irske kvinder fortæller nu anonymt deres historier om abort på Facebooksiden In her shoes
Både in her shoes og yes-kampagnen i det hele taget er tværpolitisk og tæller kvinder fra alle politiske strømninger. Selv om yes-kampagnen støttes af flere venstreorienterede partier, blandt andre det socialdemokratiske Labour Party, det trotskistiske Socialist workers Party og det revisionistiske Communist Party of Ireland, så er der alligevel ikke samlet og massiv bevægelse på den irske venstrefløj. I stedet er det i sær forskellige feministiske grupperinger der er ledende i yes-bevægelsen. Måske mest iøjnefaldende er det ellers progressive republikanske parti Sinn Féins holdning. Selvom deres forkvinde Mary Lou MacDonald har advokeret for et ja, anbefaler Sinn Féin samlet som parti ikke et yes. Det gør til gengæld Irlands Taoiseach (præsident) Leo Varadkar fra det højreorienterede parti Fine Gael. Det samme gør en række kunstnere blandt andet de verdensberømte folkemusikere Sinéad O’Connor og Christy Moore.
Links
Facebooksiden in her shoes
Den progressive avis the socialist voice om Repeal the 8th
Den verdenskendte folkemusiker Christy Moore om hvorfor kan støtter Repeal
Beretning om abortrejse til England på Time.com:
Dette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES
– eller på FACEBOOK
Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne – FACEBOOK
KPnet 25. maj 2018, Opdateret 27. maj 2018
Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne