Tør du blive syg? Reportage fra demonstration ved Jobcenter Baldersgade

Tør du blive syg? Svaret må være nej! Efter blot 22 uger er der høj risiko for at du, fra at have været i et relativt godt betalt job, vil befinde dig på en kontanthjælpsydelse. 

Af Poul Andersen, tdl. tillidsmand

Dette har Carsten Larsen, stifter af Næstehjælperne, måttet sande. Efter i flere omgange at være blevet ramt af blodpropper, har jobcentret meddelt at hans sygedagpenge stopper efter de 22 uger som loven foreskriver. Selvom der findes 7 muligheder for at forlænge sygedagpenge perioden og uagtet at lægen på Vejlefjord, hvor Carsten har været til genoptræning, har sandsynliggjort at han vil blive rask.

Så med et slag er Carsten meget tæt på at miste arbejdet og dermed henvist til en indkomst på kontanthjælpsniveau.

For at bakke op om Carsten, men også for generelt at protestere mod den vilkårlige og rigide sagsbehandling på jobcentrene, hvor København er i blandt de værste, havde Næstehjælperne og Jobcentrets ofre indkaldt til demonstration ved job centret i Baldersgade tirsdag d. 24/4.

Og det var et flot og indholdsrigt program arrangørerne, Næstehjælperne og Jobcentrets ofre, havde stablet på benene. Temaet var cirkus- Cirkus jobcenter.

Den uforlignelige skuespiller Peter Larsen var sprechstallmeisteren, der med vid, humor og satiriske punchlines kædede dagens indslag og taler sammen. Carsten Larsen og hans kone Linda bidrog også til humoren, hvor de midt i Carstens alvorlige situation, havde medbragt en bugtalerdukke der med Lindas robotagtige stemme lirede de typiske sagsbehandler sentenser af.

I det hele taget prægede den gode stemning demonstrationen. Selvom mange af de omkring 150 fremmødte var syge og reformramte, var der, omend kun for en kort stund, mobiliseret overskud og humor næret af sammenholdet. Mange er efterfølgende smadret og er dagevis om at komme sig over anstrengelsen.

Arne Wurgler sørgede for det musikalske indslag og der blev sunget kraftigt med på både “Røde Wilfred”, “Sangen om merværdi” og Avanti Popolo”. Arne Würglers sange er i den grad blevet et elsket og naturligt lydtapet for kæmpende bevægelser. Så stærkt gået!

Der var taler fra repræsentanter fra folketingspartierne Alternativet, Enhedslisten og SF. Selv fagbevægelsen – ved FOAs forbundssekretær Jens Nielsen – holdt en opbakningstale. Hvor han lovede at fagbevægelsen fortsat ville kæmpe for at kravet om at alle syge,  der har under 7 timers ugentlig arbejdsevne, fremover frit skulle kunne vælge, om de vil på førtidspension, ressourceforløb eller have et fleksjob.

Efter min mening har fagbevægelsen, med få hæderlige undtagelser, i den grad været langsommelige med at komme ud af starthullerne ved at støtte op om de reformramtes demonstrationer og modstand.

Men bedre sent end aldrig. Og mere synlighed ved demonstrationer som denne. Ja tak!

De taler, der gjorde størst indtryk, var dog de syges egne skildringer af oplevelserne på jobcentrene. Hvor sagsbehandlingen ofte var fyldt med ydmygelser og vilkårlighed. Og en følelse af at blive trådt på, mens man stadig lå ned.

Der var masser af skilte med paroler. På et af dem stod der “Skulder ved skulder også med de syge”. Hvor parolen fra fra den igangværende overenskomstforhandling, var omskrevet til også at omfatte de sygdomsramte.

Kom til at tænke på andre af overenskomstparolerne sagtens kunne overføres til de reformramtes kamp for en værdig behandling:  Nok er nok! En løsning for alle!

Tak til Næstehjælperne og Jobcentrets ofre for en flot arrangeret demo. 

Tør du blive syg? Mere om  demonstrationen her

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

 KPnet 25. april 2018

 

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne