Konflikten om den offentlige sektor forstærkes – Oktober Radio Århus

Udsendelsen 21. april 2018

I denne uges podcast fra Oktober Radio tager vi igen en vurdering af de fastlåste overenskomstforhandlinger i forligsinstitutionen.
I tirsdags valgte de at forlænge forhandlinger med 14 dage frem til 1. maj. Og det skyldes bl.a. at arbejdsgiversiden igen fremlagde skærpede krav lige op til deadline.
Derfor er en konflikt på hele, eller dele of de offentlige områder, stadig en meget sandsynlig udgang, som man bør berede sig på.
En anden og lige sandsynlig udgang er, at det bliver indgået en stribe rådne forlig og så står kampen om at stemme NEJ. Sker det vil overenskomstforhandlingerne også lande i konflikt. Men da først til juni.
Bag arbejdsgiversidens hårde forhandlingslinje står et samlet borgerligt Danmark, der ønsker et totalt opgør med hele den offentlige sektor.

Der har vist sig en massiv protest over hele landet, med mangfoldige markeringer og demonstrationer hver dag siden påsken, og stort set alle byer har været med, og uddannelsesinstitutioner og private arbejdspladser har sendt støtte udtalelser og billeder.

Fredag aften i København gik en stor fakkel demonstration forbi forlissen. Og markeringerne har alle haft et budskab om at stå sammen og vise solidaritet, og er samtidig mere og mere tydeligt blevet en massebevægelse der protesterer imod nedslidning og udsultning af den offentlige sektor.
Læs mere på kpnet.dk:

Tomlen ned for politikerne – Nu må de give sig!

Vi afspiller en bid af talen fra Finn Andersen (Afd. Formand Metal Østjylland) den 18. april, hvor han bl.a. siger at gode børnehave, sygehuse og folkeskoler hænger nøje sammen med at man behandler de offentlig ansatte ordentligt og at de har tid nok, også til forberedelse.

Musikken denne gang er med Gudmund Auring, i en optagelse fra demonstrationen i Århus 10. april 2018. Nok er nok – én for alle – vores sammenhold er magt. Melodi: Internationale.
Find video her:
Nok er nok – én for alle: Gudmund Auring på fakkeldemo i Århus 10.4.18

I anden del af udsendelsen omtaler vi to aktuelle bøger der på vær deres måde kommer ind på hvad der sker når markedskræfterne bliver styringsredskaber i alle dele af samfundet.

“Hvis De lige vil sidde helt stille, frue, dr. Jacobsen er ny på afdelingen”
af forfatteren Steffen Jacobsen.
Han er selv overlæge og ortopædkirurg og sagde han op i protest mod den bureaukratiske amerikanske forsikringsmodel der blev indført med Sundhedsplatformen. Her fortæller han selvoplevede anekdoter og betragtninger om, hvordan politikere og DJØF’ere har ødelagt det danske sundhedsvæsen.

Hvis De lige vil sidde helt stille, frue, dr. Jacobsen er ny på afdelingen

’Pseudo-arbejde – hvordan vi fik travlt med at lave ingenting’.
Af Anders Fogh Jensen og Dennis Nørmark. Bogen forsøger sig med en ny vinkel på tendensen med at der bliver flere og flere administrative og PR medarbejdere, mens antallet af folk der rent faktisk laver noget bliver skåret ned. Forfatterne kommer frem til at meget af kontorarbejdet reelt fuldstændig meningsløst pseudo-arbejde. Projekter, regler og strategier, der kan udfylde en 37-timers arbejdsuge for mennesker med lange, fine uddannelser. Totalt værdiløst for dem selv, deres virksomhed og samfundet. Og til gene for de varme hænder der skal bruge ekstra tid vær gang der er opfundet et nyt nyttesløst kontrolskema. Så hvorfor er det at vi ikke stopper med alt meningsløst arbejde og fordele der fornuftige på flere hænder og skære arbejdstiden ned til 15 timer om ugen?
Forfatterne kan måske godt se problemerne, men der er ikke tale om en kapitalisme kritik.

Til sidste markerer vi 50 året for den syrede film Rumrejsen 2001, en af de første film hvor en computer kommer til at spille en hovedrolle som skurk. Den styrer alle dele af et rumskib, der er på vej til Mars, og da den får den opfattelse at besætningen konspirerer imod den og vil standse missionen, så er den programmeret til at missionen har forrang frem for alt.
Et udmærket billede på vores tid, hvor IT projekter tit er med til at bane vejen for markedsmekanismer frem for meningsfuldt arbejde.

 

HØR HELE UDSENDELSEN HER

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

KPnet  22. april 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater