EU og det italienske valg 10. marts 2018 – Af Oktober Radio Århus

Udsendelsen 10. marts 2018
Det italienske parlamentsvalg den 4. marts, viser en stor folkelig anti-system og anti-EU protest.
Millioner af arbejdere har forladt  de traditionelle og korrupte partier og mange har stemt på populistiske og fremmedfjendske partier i håb om forandring for deres interesser.11. november 2017 demonstrerede op mod 10.000 i Rom imod euroen, EU og Nato

I ugens radio udsendelsen kommer vi bl.a. kort ind på valget i Italien den 4. marts.

Resultatet af de afgivne stemmer og den stigende andel, der blev hjemme (27,1% af vælgerne svarende til ca. 12,5 millioner borgere), ved det italienske parlamentsvalget den 4. marts, viser en stor folkelig anti-system og anti-EU protest.
Millioner af arbejdere har forladt til de traditionelle og korrupte partier, der har styret regeringer i de seneste årtier.
Mange af dem har stemt på populistiske og fremmedfjendske partier, under den illusion, at det er vejen til at ændre og at beskytte deres egne interesser.

Der er stor forskel på valgresultatet fra region til region, hvilket afspejler de store forskelle fra det fattige Syd til det lidt bedre stillede Norditalien. Det afspejler også, at den langvarige økonomiske krise og de forskellige neoliberale nedskæringer rammer meget forskelligt og understøtter en voksende ulighed og forstærker de politiske kræfter, der ønsker at opløse Italien.
Valgresultatet gav ikke flertal til nogen af blokkene i parlamentet, derfor vil det blive vanskeligt at samle en regering der kan videreføre EU’s politiske dagsorden.

Højre koalition med Liga og Berlusconi fik tilsammen 37%, Men Liga blev klart størst og Berlusconi, nåede et historiske minimum. Højre koalition er i stigende grad præget af racistisk, fremmedfjendsk og chauvinistiske tendenser.

Femstjerne-bevægelsen (M5S) fik mere end 10 millioner stemmer ved parlamentsvalget svarende til 32,2% af gyldige stemmer, og blev dermed det største politiske parti. Bevægelsen fik hovedsageligt sine stemmer i Syditalien. Med deres nyvundne størrelse vil de måske forsøge at indgå i det taktiske parlamentspil, men det vil kræve en politisk kolbøtte at indgå i en regering.
Femstjerne-bevægelsen er reelt ude af stand til at gennemføre en organiseret kamp mod det borgerlige regime og deres politisk program vil ikke løse nogen af de grundlæggende økonomiske, sociale og politiske problemer.

Partito Democratico led et nederlag, og fik en historisk lav tilslutning med kun 18,7% af gyldige stemmer (De har tabt næsten 2,8 millioner stemmer fra sidste valg). Partier har gennemført en stribe anti-arbejder reformer efter direktiv fra EU og de forsøgte at vælte den borgerlig-demokratiske forfatning. Men de led nederlag først med forfatningsfolkeafstemningen og nu ved valget 4. marts.

Socialdemokraterne, opportunisterne og revisionisterne, forsøgte at stille op samlet i en ny koalition “Fri og lige”, men den havde ingen tiltrækning for arbejdere og unge og fik kun ganske få procent af de afgivne stemmer.
Endnu et bevis på, at man ikke kan bygge et populært alternativ til venstre på valg- og parlamentariske illusioner, uden ledelse af arbejderklassen.
De magre resultater viser at det ikke er nok med symboler og propaganda uden revolutionært politisk indhold.

Med valgresultatet åbner et nyt kapitel i den italienske politiske og institutionelle krise op. Nederlaget til Renzi og svækkelsen af Berlusconi har sænket det neo-midtsøgende projekt, der var rettet mod en “bred aftale regering” støttet af EU-trojkaen.

Uanset at krisepolitikerne er blevet vraget ved valget må Italien berede sig på, at den kapitalistiske krisepolitik vil blive forstærket. Det vil kræve en bred folkelig bevægelse at stå imod mod den kapitalistiske offensiv. Den væsentlige betingelse for at bryde magten er dannelsen af en bred koalition af alle dele af arbejderklassen, der er centreret om arbejderklassen. En kraft bestemt til at afskaffe kapitalismen gennem mobilisering og dannelse af masseorganisationer.

Læs mere hos Kommunistisk Platform,Italien

HØR HELE UDSENDELSEN HER

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

 

KPnet 10. marts 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater