Udflytning: VLAK i krig med den offentlige sektor

Regeringspartierne er i gang med endnu en kostbar udflytning af statslige arbejdspladser Den vil ikke skabe mere ‘sammenhængskraft’ – men fortsætter undergravningen af en tidligere rimeligt velfungerende offentlig sektor.

Af Kommunistisk Politik

VLAK-regeringen har annonceret en ‘anden runde’ med udflytning af statslige arbejdspladser fra Københavnsområdet til ikke mindre end 49 mindre byer rundt om i landet. I 2015 påbegyndtes udflytningen af 3.900 arbejdspladser. Nu skal det følges op med flytning af en lang række institutioner mere med yderligere 4000 arbejdspladser.

Protesterne får ikke den store opmærksomhed. Regeringen og Dansk Folkeparti har haft held med en fortælling om, at ‘Danmark er ved at knække over’ og at København og københavnerne skal betale for det. Men udflytningerne vil ikke for alvor afhjælpe problemerne for mange provinsbyer der blev forstærket med kommunalreformen fra 2007, der har ført til lukninger og nedlæggelse af mange lokale institutioner . fra hospitaler, biblioteker og skoler til rådhuse.

Placering af statslige institutioner i små byer som Brovst, Stenlille og Augustenborg skaber ikke den forventede lokale vækst eller stærke forskermiljøer. Til gengæld svækker det de udflyttede institutioner og deres kvalitet – blandt andet fordi en mængde erfarne medarbejdere ikke flytter med. Det er et voldsomt krav at hele familien skal flytte ud – og der er ingen garanti for arbejde til et par. Resultatet er både etableringsvanskeligheder og videnstab for nogle af det borgerlige samfunds ellers rimeligt velfungerende institutioner

Der er ikke nogen samfundsmæssig gevinst ved udflytningerne. Til gengæld koster de kassen – milliarder af kroner, der reelt spildes på ingenting.

Det fremstilles som om København og københavnerne har fået for meget, og det rettes der nu op på. I realiteten er det hele den offentlige sektor, der svækkes skade for hovedstaden og hele resten af landet. Det er heller ikke i første række et folkekrav, der tvinger udflytningerne igennem – men en velkalkuleret politisk manøvre fra først og fremmest Venstre og Dansk Folkeparti – den velkendte manøvre for at svække og nedbryde den offentlige sektor og skabe et gunstigt klima for nye privatiseringer og kapitalistiske profitter.

På felt efter felt er en tidligere på mange felter fornuftig offentlig sektor bevidst blevet nedbrudt – fra statsbaner til postvæsen, fra sundhed til uddannelse, fra A til Å, så skidtet kan samles op for ingen penge af lystne private monopoler efter at skatteyderne har betalt de grundlæggende investeringer.

Det er ikke et spørgsmål om København vs. resten af landet, men om politik til gavn for monopoler og profit og ikke for de mange, for hele samfundet.

Se også

Hele listen: Disse statslige arbejdspladser flytter ud af København
Jyllandsposten 17. januar 2018

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

 

KPnet 20. februar 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater