OK2018: Konflikt under opsejling

De offentlige arbejdsgivere står stejlt ved overenskomstforhandlingerne, og forhandlingerne er i øjeblikket på vej mod et sammenbrud eller et råddent forlig. Det er et godt tidspunkt at begynde at varme op under stemnej kampagner og indsamling til strejkekasser. Torsdag d. 22. februar er der indkaldt til demonstration i København.

Der er indkaldt til demonstration torsdag d. 22.2:
Tålmodigheden er slut – resultater nu!

Regeringen har ved flere lejligheder udtalt at de ansatte skal arbejde længere og hurtigere og mere effektivt og gøre det til mindre løn, og vinke farvel til seniordage mm.

Det tryk ligger i disse år massivt på arbejderklassen og ikke mindst offentlige ansatte i hele EU. I Danmark er det politiske pres på den offentlige sektor kombineret med en forestilling om at meget arbejde kan udbydes til private, selvom det har ført til talrige skandaler i alt fra jobprøvningskurser og til plejehjem og kaotiske konkurser i hjemmepleje osv.

Forestillingerne om at private kan udføre samme opgaver bare billigere og bedre er et vrangbillede af virkeligheden som ikke bliver mere sandt af at blive gentaget i det uendelige.

Sagen er, at den politiske elite er ligeglad om den offentlige sektor fungerer eller ej, eliten kan sagtens leve med at tingene bryder sammen. Faktisk ser de sådan på det, at den rent offentlige service ikke bør være højere end at alle med lidt penge på lommen frivilligt vil vælge at tilkøbe sig en ordentlig skole til børnene og en sundhedsforsikring.

Derfor er eliten også ligeglade med om der er så dårlige forhold på de offentlige arbejdspladserne at de ansatte bryder sammen, og lønningerne så dårlige at det er svært at få ansat personale.

Lønspørgsmål

Det der har fået forhandlingerne til at gå i hårdknude er bl.a. spørgsmålet om lønnen, hvor regeringen tilbage i december kaldte det en lønfest i det offentlige, hvilket fik en del sygeplejersker til at dele deres lønsedler med offentligheden på #sophieslønfest, så man ved selvsyn kunne se, at det i hvert fald ikke er den gruppe der har en fest.

Den helt store uenighed er økonomien. Men derudover er der stadig ikke fundet løsninger i forhold til lærernes arbejdstid, den betalte frokostpause og vores ligelønsprojekt. Derfor er det vigtigt, at vi holder fast i sammenholdet på tværs af faggrupperne,” Grete Christensen, Dansk sygeplejeråd.

Ifølge regeringen er de offentlige kommet forud for det private med 6 mia. og det skal trækkes fra lønrammen. Men regeringen vil udelukkende tale om procenter og lønrammer og nægter at gå ind i en debat om hvad de procenter betyder i kroner og ører.

Derfor kan deres grafer hverken bruges til at sammenligne med den reelle lønstigning på det private arbejdsmarked, eller tage højde for at lønstigningen hos lederlaget i det offentlige har taget raketfart i forhold til resten. Problemet der er på bordet er, at de ansatte på gulvet i det offentlige reelt har en dårlig løn, og dårligere end resten af arbejdsmarkedet, og det er her kampen står, stort set som da sosu-assistenterne aktionerede i 2007.

Dennis Kristensen, FOA udtaler:

– Meldingerne fra alle sider er, at forhandlingerne hidtil ikke har kunnet nå ud over de mindre emner, mens der ikke har været vilje fra de tre arbejdsgivere – staten, kommunerne og regionerne – til at tage fat på de rigtigt store klumper, som betyder mest.

På det kommunale område er de største klumper i mine øjne vores krav om generelle lønstigninger til alle over de næste tre år, som sikrer at de offentligt ansatte får deres fair del af det økonomiske opsving efter krisen sat op mod kommunernes krav om reducerede lønstigninger på baggrund af deres påstand om, at de offentligt ansatte under krisen har fået for store stigninger.

Demonstration ved Kommunernes Landsforening torsdag den 22. februar

Nogle Københavnske fagforeninger har indkaldt til demonstration for at markere at de er utilfredse med at KL har trukket forhandlingerne i langdrag.

Derfor samles Københavnske fagforeninger foran KL, så der kan sættes skub i forhandlingerne.

LÆS MERE OM DEMONSTRATIONEN HER

Tålmodigheden er slut – resultater nu!

Se også

OK18: Offentlige fagforeningsledere står sammen
Folkeskolen 18. februar 2018

NOK.ER.NOK18

 

KPnetavisenDette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgiver APK Arbejderpartiet Kommunisterne  – FACEBOOK

 

KPnet 19. februar 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater