“Operation Pacific Phillipines”: Washingtons nye kolonikrig?

“Operation Pacific Eagle Philippines” en plan for at styrke Washingtons greb om Filippinerne,  bekæmpelse af et halvt århundredes venstreorienteret oprør, sikre landet for amerikanske multinationale selskaber og ikke mindst som en vigtig bastion i Det Sydkinesiske Hav.


USA´s forsvarsminister James Mattis til møde med Filippinernes præsident Rodrigo Duterte på USA´s tidligere luftbase Clark på Filippinerne den 24. oktober 2017

I januar måned oplyste USA åbent at USA´s væbnede styrker har en ny mission på vej i Sydøstasien. En interventionsplan med ubegrænset budget kaldet  “Operation Pacific Eagle – Philippines”  afsat til væbnede amerikanske operationer i den sydøstasiasiske region.

Forud for sin 12 dages Asienrejse november 2017 udtalte præsident og ejendomsmatador Trump om sit besøg på Filippinerne og dets militære betydning: “Landet har en strategisk placering – den mest strategiske placering. Og hvis man ser nærmere efter, kan man kalde det for det mest primære stykke fast ejendom udfra et militært synspunkt ”

Måneden forud havde forsvarsminister Mattis aflagt besøg og tilbudt øget millitær “støtte” til bekæmpelse af islamisk terror og “andre terrororganisationer”

En hjælp til kamp mod “islamisk terror” (som USA eller dets allierede oftest selv sponsorerer) og ” andre terrororganisationer”, for at få kontrol over landets resourcer og ikke mindst få kontrol over landet med dets strategiske placering ved Det Sydkinesiske Hav helt tæt på Kina, som USA´s største erklærede modstander ved siden af Rusland.

Filippinerne fik ekstra høj prioritet for USA efter præsident Dutertes tidligere  udmeldinger om ønsket tættere samarbejde med Kina. Islamiske terroristers oprør og kontrol over Marawi byen i Mindanao og Dutertes erklærede undtagelsestilstand i provinsen var en oplagt anledning for USA til nu at tilbyde militær assistance for uddybning af det militære samarbejde.

For USA er ” andre terrororganisationer” primært rettet mod den brede folkelige befrielsesbevægelse gennem næsten 50 år, NPA, ledt af det maoistiske Filippinernes Kommunistiske Parti (CPP) at betragte som en terrororganisation, der skal bekæmpes. En national og anti-imperialistisk befrielsesbevægelse som fornylig havde været i fredsforhandlinger med Duterte styret og talt om fremgang i forhandlingerne. Forhandlinger der i december måned pludselig blev afbrudt af Duterte og fulgt op af en brændemærkning af NPA som en “terror organisation”.

Elliott Gabriel gennemgår den amerikanske plan for kontrol over Filippinerne i den engelske artikel : Operation Pacific Eagle in the Philippines: Washington´s New Colonial War 

Her fremhæves USA´s målsætning om kamp mod de revolutionære og antiimperialistiske kræfter i Filippinerne og landets strategiske betydning i USA´s Asienpolitik.

Operation Pacific Eagle markerer en ny æra af amerikansk militær indgreb i Filippinerne,” udtaler professor Roland Simbulan til MintPress News :
“Internt er det rettet mod det filippinske venstre og udadtil for at bruge Filippinerne som et springbræt for at genvinde den amerikanske militærkraft i Stillehavet. Det er Trumps måde at støtte den snigende autoritarisme i landet, mens de bruger amerikanske militære styrker og aktiver for at sikre, at Duterte ikke ændrer USAs militære tilstedeværelse til fordel for Kina.” 

Genoptagelse af et stærkt militært samarbejde med baseaftaler, som under Marcos tiden, vil for USA være et ønskescenarie i dets kamp for inddæmning og opgør med den kinesiske stormagt og rival.

Dette er en artikel fra KPnet. 
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgives af APK Arbejderpartiet Kommunisterne

KPnet 9. februar 2018

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater