Abbas konfronterer Israel og USA i brandtale i Ramallah

Hvad er palæstinensernes reaktion på Trump-regeringens utilslørede støtte til Israel og dets kamp mod palæstinensernes rettigheder? Den får man ikke noget at vide om i de pro-israelske danske medier -bl.a. et blankt Nej til Trumps såkaldte fredsplan  fra den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas.

Af Marianne Risbjerg Thomsen, Palæstinaorientering

Søndag den 14. januar holdt Præsident Abbas en lidenskabelig og rasende to timers tale i Ramallah for Det Centrale Palæstinensiske Råd – vendt mod Trumps administration, mod Israel og mod de arabiske partnere.

I sin tale ophævede han sin regerings sikkerhedssamarbejde med de israelske sikkerhedsstyrker, afviste USA som mægler i fredsprocessen, tilsluttede sig total boykot af bosættelser, erklærede Osloaftalerne for døde og betegnede Præsident Trumps mellemøst-fredsplan som ”et slag i ansigtet”.

I talen afslørede han også en rapport fra Trump og Saudiarabien, der for en måned siden havde udtrykt enighed om, at palæstinenserne måtte lade sig nøje med Abu Diss som deres fremtidige hovedstad.

Abu Diss er en overbefolket by adskilt fra Jerusalem af den israelske mur, kendt for sin dårlige infrastruktur, sit manglende politi og sit store sorte marked.

Politisk palæstinensisk opbakning

Mandag aften den 15. januar blev Abbas bakket 100 % op af Det Centrale Palæstinensiske Råd, som er det øverste lovgivende organ i Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation PLO.

Siden da har Haaretz (israelsk avis, KPnet) vrimlet med aggressive angreb på den formastelige palæstinensiske præsident.

Til denne artikel har jeg imidlertid valgt at referere hovedpunkter i en artikel fra den 16. januar skrevet af Haaretz journalisten Jack Khoury, der koncentrerer sig om at redegøre for udmeldingerne fra Det Centrale Palæstinensiske Råd.

Se
‘Top Palestinian body backs Abbas: End recognition of Israel, reject any peace deal by Trump

Udtalelser fra Det Centrale Palæstinensiske Råd

Rådet fordømte præsident Trumps erklæring om Jerusalem som Israels evige og udelelige hovedstad og fastslog, at dette dermed umuligjorde USA’s rolle som mediator for de israelsk-palæstinensiske fredsforhandlinger.

Rådet opfordrede det Hvide Hus til at tilbagekalde deres udtalelse sammen med deres trussel om at lukke PLOs kontor i Washington.

Palæstina vil fortsat nægte at anerkende Israel som en jødisk stat, men fastholder kravet om, at det nu er på tide at anerkende Palæstina som en stat under besættelse, med de politiske og legale følger en sådan anerkendelse vil have.

Rådet opfordrede palæstinenserne til at få verdenssamfundet til at pålægge Israel sanktioner, så længe Israel opretholder besættelsen og apartheidstyret i de palæstinensiske territorier.

Rådet fastslog samtidig Palæstinas ønske om at arbejde videre med fredsteksten fra det Arabiske Initiativ i 2002, som var blevet genfremsat til Abbas i december 2016 i New York.

Det palæstinensiske styre ønskede ligeledes at fortsætte med at henvende sig til FN og Sikkerhedsrådet for at få en anerkendelse af grænserne fra 1967. Man ville også kontakte andre internationale organisationer som den Internationale Domstol for at retsforfølge Israel.

Den ikke-voldelige kamp

Ifølge Jack Khoury udtalte Rådet yderligere, at det palæstinensiske folks ikke-voldelige kamp mod den israelske besættelse vil fortsætte, og at det stolede på, at den arabiske verden vil støtte Palæstina både politisk og økonomisk i den vanskelige situation
.
Forsoningsproces og nyvalg

Rådet udtalte, at det hårde arbejde med at opbygge en forsoning mellem de to største partidannelser, Fatah og Hamas, skulle fortsætte, og at det Nationale Palæstinensiske Råd skulle indkaldes hen imod årsskiftet for at organisere parlamentsvalg og valg af ny præsident.

Israel har dræbt Osloaftalerne

Rådet bakkede endeligt også op om følgende udtalelse fra Abbas:
”Det er i dag, at Osloaftalerne slutter, Israel har dræbt dem. Vi er en regering uden regeringsmagt. Vi er ofre for en besættelse som er omkostningsfri for Israel”.
(EU og USA har dækket omkostninger ved besættelsen, som egentlig skulle være betalt af Israel. MRT)

De mislykkede fredsforhandlinger

Abbas fortsatte: ”Trump truer nu med at standse de økonomiske tilskud til den palæstinensiske regering, fordi fredsforhandlingerne mislykkedes.
Tillad mig at spørge; Hvornår helvede begyndte de forhandlinger ?!

Hvis fredsforhandlingerne måske engang vil blive genoptaget, skal de foregå sammen med det internationale samfund, ledet af en international komité på en international konference. Tillad mig at være ganske præcis: Vi vil ikke acceptere amerikansk lederskab af en politisk proces, der rummer fredsforhandlinger.”

Palæstinaorientering                     

Facebook

Dette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

KPnet 24. januar 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater