‘Fire and Fury’: Trump, Bannon og Mellemøsten

Den amerikanske journalist Michael Wolffs bog ‘Fire and Fury’ om Trump-administrationen og Det hvide hus bag kulisserne har skabt internationalt røre. Den er både en politisk bombe og en bestseller i USA, hvor folk stod i kø for at få fat i den ved udgivelsen.

Den kaldes ‘den mest ekstraordinære insiderskildring af en af præsidents første år i Det hvide hus nogensinde’. Angiveligt baserer den sig på omkring 200 kilder, der citeres omkring alle mulige forhold. ‘Hvis bare halvdelen af hvad der står i den bog er sandt, så er USA på spanden’, skriver den danske journalist Martin Burcharth i Information om en præsident, ‘der ikke hører hvad der bliver sagt, og ikke tænker over, hvad han siger’.

Bogen er blevet rippet af sensationsøgende journalister og beregnende spindoktorer af enhver art. Den er utvivlsomt et veltimet og planlagt angreb på Trump fra stærke kræfter (‘Deep State’) , som søger at få ham afsat som uegnet til at være præsident.

De største overskrifter er trukket af udtalelser af Steve Bannon, Trumps afsatte chefstrateg, om at hans søn Donald Trump Jr.s møder med en russisk advokat under præsidentvalgkampen var ‘upatriotiske’ og ‘forræderiske’. som har været vand på anti-Trump elitens mølle. Den stærkt højreorienterede Bannon er nært knyttet til Tea Party-bevægelsen og udgiver af dens talerør Breitbart News.

Kritikken af Trump har fået nogle af Bannons kapitalstærke støtter til at trække den, og Bannon har været ude med udtalelser, der trækker i land og siger han er blevet misforstået.

Men nogle af de vigtigste ting ved bogen og Bannons udtalelser er, at de afslører en hel del om at det er Bannon og det yderste højre, der har fastlagt vigtige elementer i amerikansk udenrigspolitik – ikke mindst i forhold til Mellemøsten og Israel.

Kommentatoren Abdel Bari Atwan fremhæver to ting:

Bannon afslører, at det var Trump og USA, der stod bag paladskuppet i Saudiarabien den 20. juni 2017, da kronprinsen Muhammad Bin-Nayef blev afsat til fordel for kong Salmans sød Muhammed. Bannon siger, at Trump fortalte sine venner, at det var ham og hans svigersøn Jared Kushner, der orkestrerede kuppet som placerede ‘deres mand’ på magtens top i det feudale royale diktatur.

Og Bannon praler af, at det var ham som står bag Trumps planer omkring Mellemøsten, palæstinenserne og Israel. Den udelukker oprettelsen af en palæstinensisk stat. Første element er flytningen af den amerikanske ambassade til Jerusalem – et skridt som har udløst international protest. Opfølgningen skulle være at overføre kontrollen med Vestbredden og Gaza-striben til Ægypten, mens de israelske bosættelser skal annekteres af Israel. Den internationale aftale omkring Jerusalem omkring tre verdensreligioner og palæstinensisk hovedstad skal afløses af en by med ren jødisk identitet.

Trump-administrationen satser kraftigt på Saudiarabien og Ægypten som sine nærmeste arabiske allierede. Kuppet i Ægypten i 2013 anbragte den proamerikanske general Abdel Fattah el-Sisi i spidsen for den folkerige arabiske magt. Saudiarabien optør nu sit forhold til Israel.

Det er vigtige sager – men de har ikke trukket overskrifter i mainstreammedierne.

Se mere her

Fire & Fury in The Middle East
Af Abdel Bari Atwan

 

Dette er en artikel fra KPnet. 
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES 
– eller på FACEBOOK

Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

KPnet 8. januar 2018


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater