Spanien: Kamp for at afskaffe det monarkistiske regime

Der er store protester i Catalonien mod fængslingen af politiske ledere – og mod Rajoy-regeringens planer om at suspendere det nuværende selvstyre. Den politiske krise i Spanien polariserer landet – og de folkelige og demokratiske kræfter samles i kampen mod det monarkistiske regime, som blev påtvunget dem i 1978.

Fotos: Mia C. Nielsen, Barcelona

barcelona2Den catalanske regerings hovedsæde i Barcelona

Omkring en halv million mennesker var ifølge medierne på gaderne i Barcelona lørdag  i protest mod Rajoy-regeringen.

Denne har med ét slag tilspidset krisen omkring Catalonien til en national katastrofesituation, da den fængslede to centrale politiske ledere – Jordi Cuixart og Jordi Sànchez –  og meddelte, at den vil ophæve det catalanske selvstyre og fjerne selvstyreregeringen.

Spanien udråbes normalt i medierne som en demokratisk nation og det nuværende system fremstilles ikke bare som det fascistiske Franco-regimes afløser, men også som dets modsætning. I realiteten har det bevaret en del træk fra diktaturet – indbefattet kongehuset og kongedømmet, som Franco så som fortsættelsen af sit styre.

Både regeringslederen Manuelo Rajoy og kong Felipe VI har pure afvist den catalanske folkeafstemning om uafhængighed og afvist forhandlinger med den. I stedet skred centralregeringen til fængsling af nogle af de centrale skikkelser fra den catalanske uafhængighedsbevægelse.

Dermed står konflikten til skærpelse og yderligere eskalering.

Catalanske ledere betegner Rajoy-regeringens beslutning som ‘det værste angreb siden Franco’ – og med al ret. Kernen i det er, at regimet afviser og vil knuse protesterne og nægter det catalanske folk at deltage i beslutningerne omkring deres situation og fremtid.

Dermed knægtes hele den demokratiske proces i Spanien – og alle de reelt demokratiske kræfter fordømmer Rajoy-regeringen og dens allieredes – herunder socialistpartiets – fremfærd, uanset hvad de ellers mener om catalansk løsrivelse.

Det spanske marxistisk-leninistiske parti PCE(m-l) appellerer til alle demokratiske kræfter om at forene sig og rette kampen mod det nuværende ‘korrupte og udemokratiske styre’, det spanske monarkistiske system, som blev stadfæstet med forfatningen fra 1978.

Målet er at udløse en bred og slagkraftig folkelig bevægelse og bane vejen for en spansk folkerepublik – med rødder tilbage til kampen mod Franco og Co.

PCE (m-l) opfordrer til at den 6. december gøres til et nationalt udtryk for og en kulmination i kampen for at afskaffe det monarkistiske regime.

barcelona1Frihed for de politiske fanger Jordi Cuixart og Jordi Sànchez

 

KPnet 22. oktober 2017

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater