Præsident trump ‘er trådt i karakter’ og har besluttet at krigen i Afghanistan skal fortsætte på ubestemt tid. Beslutningen er forsonende musik mellem Trump, medierne og hans ærkemodstandere og demonstrerer både den interne rivalisering bag facaden og den forenede kamp for at fastholde USA som imperialistisk verdensmagt. At årsagen til at USA fører krig i Afghanistan – og i alle de øvrige lande – er en kamp for magt og ressourcer er tabu i denne ‘debat’.
Da Trump fornylig fremlagde sin ”nye” strategi for USA i Afghanistan med optrapning af 4000 tropper til støtte for det korrupte styre og lovede forsat krig og besættelse på ubestemt tid til ”terroristerne var under kontrol” fik han ikke de amerikanske eller de vestlige medier på nakken, heller ikke i Danmark, tværtimod.
Nu var Trump ikke længere en utilregnelig præsident, men en præsident som ‘måske forstod præsidentembedets tyngde’.
Trumps opgør med hans tidligere ”instinkt” og valgspin om modstand mod ”udsigtsløs Afghanistan krig” blev taget mere eller mindre til troende.
Sidst Trump fik ros for at ”gå i karakter som præsident ” var da han affyrede missiler imod Syrien. Det skete magtdemonstrativt mens han var vært og spiste til middag med den kinesiske præsident i Det Hvide Hus.
Ellers er både Trump og de etablerede medierne mest kendt for deres gensidige modsætningsforhold og opgør. Men for en stund var mediernes russofobi om en russisk trussel og Trumps påståede samarbejde med Putin sat i baggrunden.
Det hele virker som en magtkamp i et rollespil, hvor de stridende magtfraktioner godt er klar over at de dybest set overordnet vil det samme, uanset uoverensstemmelser:
En kamp for sikring af USA´s verdensherredømme, hvor monopoler og det militær-industrielle kompleks kan sove roligt om natten, da krigsproduktion, oprustning og krigsmuligheder generelt ikke er i spil, men tilgodeses.
Som sådan er de også forenede under USA´s trylleformular om ”kamp mod terrorisme” og ”for menneskerettigheder” som kan åbne op for amerikanske interventioner hvor USA føler deres globale interesser er truede, som det også sker lige nu i Irak, Syrien, Yemen samt med trusler og sanktioner imod Venezuela og Nordkorea. En ‘kamp mod terror’, ‘for sikkerhed’ og ‘menneskerettigheder’, der blev indledt af George Bush med krigene imod Afghanistan og Irak og nu med ubegrænset udløbsdato i Afghanistan.
Mens krigstrusler og militær opbygning eskalerer i Asien fortsætter USA og NATO den lige så intense oprustning mod Rusland. I alle USA’s operationer er Danmark gået ind som tæt allieret og medløber – også i Afghanistan. Her tilbød Claus Hjorth Frederiksen allerede på NATO-topmødet i maj, at sende flere danske soldater.
Permanent tilstedeværelse i Afghanistan et led i USA’s Sydøstasien strategi?
At USA´s beslutning om optrapning og ubegrænset besættelse af Afghanistan kan have rod i USA´s behov for at sætte sig på Afghanistan, der ligger strategiske placeret tæt på Kina og sikre USA´s kontrol over Afghanistans mange naturressourcer tales der helst ikke om i medierne.
Kina knytter sig tættere til Afghanistan med bl.a. olieaftaler
Er det i virkeligheden et led i at sikre sig indflydelse og kontrol over Afghanistan i rivalisering med nabolandet Kina, spørger Michel Chossudovsky. Ikke blot olie og naturgas men også strategiske råmaterialer som jern, kobber, kobolt, guld, litium – og opium.
More American Troops to Afghanistan, To Keep the Chinese Out?
Et USA overordnet forenet om mere fokus og retning mod Sydøstasien i intens kamp for at inddæmme og hindre Kina i at ekspandere sine forbindelser i området.
For USA kan den militære besættelse af Afghanistan på længere sigt meget vel indgå i deres samlede plan for at inddæmme Kina, som det også sker med deres voldsomme krigstrusler om “ild og vrede” med Nordkorea og militære provokationer med overflyvninger og militærøvelser og opbygning af baser, placeringen af deres missilskjold i regionen mm.
I sin Afghanistan-tale slutter Trump med at betone USA´s Sydøstasien strategi og USA´s opgave med yderligere at ”udvikle dets strategiske partnerskab med Indien”, endnu et land der omkranser Kina og hvor der fornylig har været grænsekonfrontationer.
USA’s militære tilstedeværelse i Stillehavsområdet er kun yderligere optrappet siden 2011
For nabolandet Kina er et Afghanistan spækket med vigtige metaller, olie og gas blot en lille korridor fra Kina en ønske ”samarbejdspartner” i deres fortsatte vilde kapitalistiske ekspansion, der har uudtømmelig efterspørgsel af sådanne ressourcer.
For USA vil det være endnu et skrækscenarie de vil gøre meget for at forhindre. Rivaliseringen mellem imperialisterne og aktuelt USA’s og NATO’s aggressive kamp for at sikre USA’s plads som verdens stærkeste imperialistmagt betyder en konstant og overhængende fare for konfrontationer og krigsudbrud og brug af alle slags masseødelæggelsesvåben, også atomvåben, som Trump åbent truer med at udsætte verden for.
KPnet 28. august 2017
Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne