En fatal misforståelse – Af det antifascistiske tidsskrift Håndslag

Leder
Håndslag 3, 2017

heather_heyer

Heather Heyer – dødsoffer for nazi & klan-vold i Charlottesville, Virginia, USA

Det er en fatal misforståelse at betragte nazismen som en ideologi eller et almindeligt politisk parti, der kan sammenlignes med socialdemokratiet, Venstre, Enhedslisten, kommunister eller andre politiske grupper. Nazismen er en helt unik foreteelse.

Lige fra sin start var nazismen organiseret forbrydelse, for­klædt og markedsført som politik og rettet imod sit eget og andre folk. Det byggede (og søges genopbygget) på fremmedhad, racisme, vold og terror – på herrefolksteori og undertrykkelse af enhver art.

Det blev forleden demonstreret i Charlottesville i staten Virginia med al tydelighed. Her samledes nazister og folk fra Ku Klux Klan og all-right-bevægelsen til fordel for deres hvide overherredømme med hagekors og racistiske symboler. Tre personer blev dræbt og 19 såret, da en bil ført af en af disse ‘overmennesker’ pløjede direkte ind i en moddemonstration.

Donald Trump kommenterede terroren og mordene med, at volden kom fra begge sider! Det er helt uhyrligt.

Kritikken har da også været stor. F.eks. har Arnold Schwarzenegger lagt en video op, som er blevet set af over 42 mio. hvori han bl.a. siger:

»Jeg kender de oprindelige nazister, for jeg voksede op i 1947 i Østrig. Dengang var jeg omringet af ødelagte mænd. Mænd, der kom hjem fra krigen fyldt med kugler og skyld. Mænd, der var vildledt af en tabende ideologi. Og jeg kan fortælle dig: Disse spøgelser, som du idoliserer, har brugt deres resterende liv i skam. Og lige nu hviler de i helvedet,«

Og videre: »Hvis du vælger at gå med et flag, der symboliserer massedrab af millioner af mennesker, er der kun en side. Det er had. Den eneste måde, vi skal overdøve dem, er ved at råbe endnu højere med fornuftige stemmer. Vi var med til at nedkæmpe Hitler, så skal vi jo ikke stå og flage med hans flag.«

I Kristiansand gennemførte svenske og norske nazister som kalder sig ‘Den nordiske Modstandbevægelse’ en uanmeldt march for deres ‘herrenmensch’-opfattelse. På grund af varslede moddemonstrationer havde de måtte opgive at gennemføre en march i Frederiksstad ugen forinden. Uanmeldt marcherede de så igennem gaderne i Kristianssand.

Kort tid efter ligestiller den norske statsminister, Erna Solberg nazister med »yderste venstre«.

Hun skriver: »Ekstremister og neo-nazister har meget til fælles med det yderste venstre eller religiøse ekstremister. De søger alle at piske hadet op …«.

Men hvornår er det lige, at det »yderste venstre« har brændt asylcentre ned? Hvornår er det lige, at det »yderste venstre« kører en bil ind i en gruppe demonstranter? Og hvornår er det lige, at det »yderste venstre« sprang regeringskontorer i luften og dernæst massakrerede en hel ungdomslejr?

Der er folk der mener, at ytringsfrihed i et demokratisk samfund må omfatte alle også nazister. De glemmer at ytrings- eller meningsfrihed er et gode, som langt hen ad vejen er tilkæmpet. Ikke alle er klar over, at der slet ikke findes nogen fuldstændig frihed. Mange mennesker betragter denne frihed som en selvfølgelighed uden at ænse, at alle tilkæmpede friheder og rettigheder er karakteriseret ved deres begrænsninger

Ytringsfrihed kan også misbruges, bl.a. ved at servere løgn som sandhed eller ved at udelade eller undertrykke vitale oplysninger. Disse metoder og øvrige forbrydelser gav nazisterne anskuelsesundervisning i under Anden Verdenskrig, som de iværksatte. Derfor blev nazismen forbudt efter det store opgør, først ved de allieredes konference i Pots­dam og derefter bekræftet ved dommen i Nürnberg over de ledende tyske krigsforbrydere.

Det må aldrig blive glemt, at konfrontationen eller dialogen med nazismen kostede over 50 millioner mennesker livet og efterlod et Europa i rygende ruiner. I den krig opbrugte nazisterne al deres ytringsfrihed og mere til.

Se også

Håndslags hjemmeside

KPnet 26. august 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater