Trump og Nazi i Charlottesville

Kommentar
Af Kommunistisk Politik

heather

Heather Heyer – dræbt af nazi

Den 32-årige amerikanske borgerrettighedsaktivist Heather Heyer blev dræbt, da en terrorist i den hensigt at dræbe og lemlæste så mange som muligt kørte sin bil i høj fart ind i en demonstation mod racisme og White Power, samlet i en smal gade. 25 andre blev skadede.

Terroristen er den 20 årige James Field Jr. fra Ohio. En overbevist nazist med Adolf Hitler som sit idol. Han blev arresteret, men anklages hverken for planlagt terror eller for overlagt mord – men for ‘mord af anden grad – en slags drabsigtelse.

Terrorhandlingen blev gennemført i forbindelse med en nazistisk og fascistisk magtdemonstartion under parolen ‘Unite the Right’ – ‘Forén Højre‘ – i sydstatsbyen Charlottesville, Virginia. Den sigtede på at samle forskellige fascistiske og nazistiskegrupper, gamle og nye – Ku Klux Klan indbefattet – i en fælles front.

Blandt arrangørerne var det såkaldte Alt-right, en nyere fascistisk gruppe, der også er i færd med at opbygge sig internationalt. Alt-right støttede Donald Trump under præsidentvalget.

Nazister og fascister har vejret morgenluft med Trump som deres præsident. Manifestationen i Charlottesville var en styrkedemonstation med hundreder af deltagere i en protest mod bystyrets beslutning om at fjerne en statue af sydstatsgeneralen Robert E. Lee fra en af byens parker. Den var ledsaget af en svært bevæbnet og uniformeret milits i en ren kopi af de tidlige 1930eres Tyskland med angrebsklareblev SS’ere.

Det var en nøje planlagt og grundigt forberedt manifestation. Deltagerne var ikke lokale klan-folk, men samlede fascister og andre tilhængere af ‘hvidt overherredømme’ og et ‘racerent USA’ fra hele landet. Og ikke nok med det. Det var også en international manifestation og et internationalt signal til det ekstreme højre i alle lande om at gå sammen og rykke nu. Toneangivende svenske fascister f.eks. var også med.

Se
Svenskar på våldsamma vitmaktmötet i USA

Havde en bil torpederet en menneskeflok alle andre steder end i USA, ville det straks blive kategoriseret som en terrorhandling, højst sandsynligt islamistisk. I USA står islamistisk terror  i skyggen for højreterror, fascistisk terror, som er af større omfang og langt mere almindelig.

Det må formodes, at de amerikanske efterretningstjenester var velinformerede om den nynazistiske manifestation  og opmarchen af kampklare amerikanske SS’ere. Det burde have været nok til at udløse et forbud. I stedet lod man tingene udvikle sig med uskydige dræbte og sårede som konsekvens.

Endnu engang viste det sig, at fascisme og nazisme ikke er politik, men forbryderisk ideologier og praksis. Som om 2. verdenskrig med dens millioner af dræbte ikke var nok til at kriminalisere nazi og nazistiske organisationer og aktivitet, ligegyldigt under hvilket navn, den foregår.

Den amerikanske præsident og de amerikanske myndigheder er af en helt anden opfattelse. Donald Trumps første officielle udtalelse sidestillede nazister og fascister og den anti-racistiske protest og fordæmete begge parter. Han satte lighedstegn mellem kriminelle og deres modstandere, mellem terrorister og demokrater, da han sagde:
– Vi fordømmer i de kraftigste vendinger denne ekstreme opvisning af had, fordomme og vold fra mange sider. Fra mange hold.

Det udløste et politisk ramaskrig. En omfattende protestbevægelse kom på gaderne over hele USA – for det meste i form af mindemanifestationer for den dræbte og sårede demonstanter.
Trump måtte efter to dage ud med en helt anden erklæring. Nu sagde han:
– Racisme er ondskab – og de, der udøver vold i dens navn, er kriminelle og slyngler. De inkluderer Ku Klux Klan, nynazister, hvide racister og andre hadgrupperinger, der er i strid med alt, hvad vi som amerikanere holder kært.

Og hvad skal man så tro om officiel amerikansk politik? Begivenhederne i Charlottesville har været et alarmsignal for de demokratiske og antifascistiske kræfter i USA om at gå på gaden og tage stilling. Lad det også blive det i Danmark, Europa og resten af verden, hvor nazister og fascister vejrer revanche.

Se også
Højreekstremister træder frem i lyset i USA
DR

KPnet 15. august 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne