Trump truer med militær invasion i Venezuela: Stærke reaktioner i Latinamerika

Ikke bare truer Trump Nordkorea med krig – Venezuala kan også blive invaderet, siger han. Reaktionerne i Latinamerika er kraftige.

Venezuela-mujeres-militares

Venezuelanske soldater på øvelse mod amerikansk aggression

Den amerikanske præsident Trump har truet Nordkorea med atomvåbenkrig efter at USA gennem FNs sikkerhedsråd har fået gennemført en voldsom skærpelse af de i forvejen kvælende sanktioner, der sigter på at bringe det nordkoreanske regime til fald.

Denne gang sker det med Nordkorea ‘allierede’ Kinas og Ruslands stemmer for sanktionerne. Formentlig som en del af et stormagtsspil som en ‘indrømmelse’ på den koreanske befolknings bekostning for at undgå en amerikansk krig under påskud af at Nordkorea udgør en akut trussel mod USA.

Samtdig har Trump også trukket det militære kort mod Venezuela og præsident Nicolas Maduro. Maduros anmodning om en samtale med Trump er afvist af Washington.

Trump – der fik tre millioner stemmer færre end Hillary Clinton og alligevel blev præsident – betegner den demokratisk flertalsvalgte præsident Maduro som ‘en diktator’.

På et pressemøde sagde Trump til spørgsmålet om den amerikanske politik over for Venezuela:
-Vi har mange muligheder åbne med hensyn til Venezuela, og jeg vil for  resten ikke udelukke en militær indgriben som en mulighed’.
-Vi har mange muligheder for Venezuela. Det er vores nabo … det er – vi er til stede over hele verden, og vi har tropper på steder, som ligger langt, langt væk.

Han tilføjede:
– Venezuela ligger ikke langt væk, og folket lider og de dør. Vi har mange muligheder med hensyn til Venezuela, indbefattet en mulig militær, om nødvendigt.

På spørgsmålet om der kunne være tale om en amerikansk anført militær operation, sagde Trump:
– Det er ikke noget vi taler om, men en miliæroperation, en militær mulighed er helt sikkert noget vi kunne vælge.

Pentagon afviste derpå, at der var konkrete planer om invasion af Venezuela.

Trump slynger gerne om sig med militære trusler. Den venezuelanske forsvarsminister betegnede Trumps udtalelse som ‘galskab’ og udenrigsminister Jorge Arreaza har takket for støttetilkendegivelser fra lande over hele verden, indbefattet Latinamerika.

17 latinamerikanske lande har sammen med USA fordømt den nye grundlovgivende forsamling og taler om ‘nedbrydningen af den demokratiske orden i Venezuela’. Men mange af dem har efter voldsomme folkelige reaktioner i Latinmamerika på Trumps udtalelser taget afstand fra disse og invasionstruslen. Heriblandt Peru, Colombia og Mexico.

Venezuela har længe forberedt sig på en mulig amerikansk anført invasion. Den venezuelanske voldelige opposition er finansieret og dirigeret af USA.

Se også

Trump: ‘I’m not going to rule out a military option’ for Venezuela
Business insider

Latin America rejects Trump’s military threat against Venezuela
Reuters

Læs også udtalelsen

CIPOML: Afvis imperialistisk intervention i Venezuela! Den reaktionære vold må fordømmes!
KPnet 5. august 2017

KPnet 13. august 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne