Lockheed Martin, Boeing og Raytheon er de store vindere i Saudi-Arabiens massive militære oprustning

Nye detaljer kommer frem om Donald Trumps 109,7 milliarder dollars våbenaftale med Saudi-Arabien, der blev underskrevet d. 20. maj. Blandt de store vindere er industrielle våbengiganter som Lockheed Martin, Boeing og Rathyon. Den massive våbenaftale har været undervejs i de seneste to år og var koordineret via det USA-saudiske sikkerhedssamarbejde.

Multi-Mission Surface Combatant (MMSC) Ships‘Multi-Mission’ krigsskibe – en del af Saudi-Arabiens oprustning

Af Dave Majumdar

Lockheed høstede en betydelig del af den store aftale. I alt står firmaet for mere end 28 milliarder fra kongedømmet Saudi-Arabien (KSA):

Breve med tilbud og accept og et hensigtsmemorandum dækker en regering-til-regerings salgsaftale af Lockheed Martins programmer der inkluderer integrerede luft- og missilforsvarssystemer, krigsskibe med mangeartede funktioner, radarsystemer, overvågningssystemer, taktiske fly og programmer for propelfly.

– En hensigtserklæring mellem Lockheed Martin og Taqnia om at danne en joint-venture aftale omkring montage og færdiggørelse af en forventet portion på 150 S-70 Black Hawk militærhelikoptere til den saudiske regering. Programmet giver mere end 450 amerikanske jobs, bl.a til Sikorsky i Connecticut og hos de amerikanske forhandlere, og den understøtter ligeledes Saudi-Arabiens Vision 2030 ved at skabe 450 tilknyttede jobs i kongeriget, den udvikler lokale kapaciteter gennem teknologi og vidensudvikling og forbedrer herigennem det amerikansk-saudiske globale sikkerhedspartnerskab.

– Et hensigtserklæring mellem Lockheed Martin og Saudi-Arabiens våbenindustri om samarbejde om at opbygge militære forsvarskapaciteter i Saudi-Arabien til støtte for Vision 2030 og sikre en indsats i forbindelse med multi-missions krigsskibene og luftskibe.

I mellemtiden har Boeing også taget en betydelig del af handelen, selvom firmaet ikke har angivet et beløb for deres del. Måske er det mere interessant, at Saudi-Arabien vil købe det potente Boeing P-8 Poseidon patruljefly. Boeing oplistede det følgende som blot en del af firmaets del af den saudiske handel:

En aftale om at købe Chinook helikoptere og tilknyttede serviceydelser såvel som tilpassede våbensystemer.

– Saudi-Arabiens hensigt om at bestille P- 8 sø, patrulje og rekognosceringsfly baseret på Boeing 737 fly.

– En joint venture med kongedømmet om at yde service på en lang række militære platforme. Aftalen understøtter også Saudi-Arabiens evne til at opbygge dets egen rumfartsindustri og egne systemer gennem dets Vision 2030 initiativ.

– Et kommercielt registreringscertifikat til det saudiske Rotorcraft Support Company, en ny joint-venture mellem Boeing, Alsalam Aerospace Industries og Saudia Aerospace Engineering Industries med base både i Riyadh og Jeddah, som vil levere støtte til militære såvel som civile helikoptere.

– En aftale mellem Boeing and Saudi Gulf Airlines om at forhandle salget af op til 16 widebody jetfly.

Raytheon har ikke offentliggjort en beskrivelse af hvad de præcist vil sælge til Saudi-Arabien i denne handel, men det meste af udstyret er knyttet til styrings- og overvågnings  hardware.

– Aftalen vil muliggøre en fortsat global vækst for Rayteon på nøgleområder som Luftforsvar, ’smart’ ammunition, C41-systemet (et militært computersystem) og Cybersikkerhedssystemer og platforme. Partnerskabet vil også bidrage direkte til kongeriget Saudi-Arabiens forsvarssystemer og udgøre et langsigtet grundlag for Saudi-Arabiens økonomiske udvikling.

– Som en del af den nye aftale annoncerede Raytheon i dag planer om at lancere Raytheon Arabien, en enhed der vil være 100 % ejet af Raytheon og som vil fokusere på at indarbejde programmer der skal skabe et indenlands forsvar, luftvåben og sikkerhedssystemer i kongeriget. Det nye firma vil få base i Riyadh og forventes at inkludere et nationalt styringsprogram, leverings- og forsyningsfaciliteter, og forbedret kundeadgang. Disse programmer vil med sikkerhed påvirke Den saudiske og den amerikanske økonomi, inklusive jobskabelse.

Andre forsvarsleverandører såsom General Dynamics, Northrop Grumman, BAE Systems m.fl. har med stor sikkerhed indgået store handler gennem den saudiske aftale, men har været mindre åbne. Flere detaljer kan forventes at komme frem med tiden.

Oversat fra
Lockheed Martin, Boeing and Raytheon are the Big Winners in Saudi Arabia’s Massive Military Buildup

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne