Lad os sige Nej til krig – og til dem der starter krigene!

Af Tine Spang Olsen, APK
Oplæg holdt på Århus mod Krig og Terrors årsmøde 18. april 2017

Faren for storkrig  er akut, og der er alvorligt brug for en modstandsbevægelse mod krig. En del af kompasset for en sådan bevægelse må være at holde sig for øje, at NATO ikke er en forsvarsalliance, men en samling af krigsforbrydere – og at EU,  der selv drømmer om en fremtid som militær supermagt, ikke et fredens projekt, men en indpisker for NATO. På den måde bliver det lettere at gennemskue løgnene og samle en stor bevægelse for fred. Lad os sige nej til krigsplanlæggerne og nej til at finansiere krigene.

_IGP8675-udsnit_stop krigspolitikken - danamrk ud af NATOÅrhus Fredsfestival – demonstration mod krigspolitikken

Da USA natten til d. 7. april affyrede 59 krydsermissiler mod en syrisk flybase var det en besked der var rettet flere steder hen.

Den fortalte verden, at USA ikke er i Syrien for at bekæmpe Islamisk Stat, men for at vinde magt til en nyopdeling af landet ved at rette skytset mod den siddende regering.

Den fortalte også verden, at Trump alligevel er en ægte amerikansk præsident, der betragter det som USA’s ret at bruge militær magt hvor det passer dem, og satte et stort spørgsmålstegn ved om valgløfterne om at stoppe aggressionen mod Rusland.

Missilerne blev affyret mens Trump spiste middag med den kinesiske præsident, og beskeden var også rettet til ham og ikke mindst til Nordkorea.

Samme uge skrev Trump på twitter, at han havde tiltro til at Kina nok skulle tage sig af Nordkorea. ”Men hvis ikke Kina vil påtage sig opgaven, gør USA”, skrev han.

Og nu kunne de jo selv se hvordan.

Der er ikke tvivl om at situationen er højspændt og rigtig farlig. Specielt for folk der bor i Mellemøsten, Korea, Rusland, Iran og Kina. Men også for os, hvis krigen udvikler sig. Oprustningen i Norden gør de nordiske lande til et russisk bombemål, hvis spændingerne øges. Måske er NATO’s strategi den samme som den var i 1950’erne, nemlig at bruge Danmark som en krigszone mellem Vest og Øst, der skulle bombes ’ren’.

Og bliver de næste bomber der kastes atombomber, så rammer det os alle sammen uanset hvor det sker.

Krigspropagandaen og løgnene er helt overvældende i disse tider og uden dem kunne stormagterne ikke gå i krig.
Det er kun så længe de kan bilde folk ind at krigene bliver ført for gode og demokratiske formål, at de kan fortsætte. Selv Hitler måtte bruge løgne om at Tyskland var under angreb fra Polen for at få sin krig igennem.

Selv nu hvor alle ved at krigen i Irak startede med en løgn om masseødelæggelsesvåben bruger de påstanden igen i Syrien. Og det hedder sig stadigvæk at vi fører en humanitær krig i Syrien, selvom vi kan se følgerne af den type krig i Irak og Libyen i dag.

Så hvis krigene skal stoppes må løgnene som første punkt gennemhulles. Og her har vi som fredsbevægelse en stor opgave. For krigene kan helt sikkert ikke stoppes af en lille fredsbevægelse alene.

I ”Debatten” med Clement Kjærsgaard kunne vi efter missilangrebet i Syrien se hele raden af politikere være enige alle som én. Det helt store problem var Assad, ingen talte for en uvildig undersøgelse af giftgasangrebet.

Alle var rørende enige om at den syriske præsident skulle væk. Ingen satte spørgsmålstegn ved det sandsynlige i at Assad-styret skulle stå bag giftgasangrebet. Man diskuterede kun om Trumps angreb var alt for lidt.

Skulle man hellere – som Hilary Clinton havde foreslået det – have bombet alle Syriens luftbaser? Det var det plan debatten kørte på.

I forhold til Nordkorea får vi at vide, at landet er ’den største trussel mod USA’s sikkerhed’. Sandheden er jo at det er omvendt. Og udtalelserne giver bekymring for Nordkoreas sikkerhed. For at Nordkorea kan blive målet for en ny krig.

USA har verdens største militær- og atomvåben arsenal. USA stemte for nylig i FN imod at arbejde for at forbyde atomvåben. Det samme gjorde Danmark og de øvrige NATO-lande, lige bortset fra Holland, der afstod fra at stemme. Også Rusland og Kina undlod. Mens Nordkorea stemte for at arbejde for at forbyde atomvåben.

NATO opruster mod påståede fjender, og snart skal der aftales nyt forsvarsforlig. Gennem NATO skal vi gøres til medansvarlige i nye krige.

Officielt var det ikke NATO der affyrede missilerne mod Syrien, men de blev skudt af fra de skibe der er en del af NATO’s missilskjold i Spanien. Det er netop det missilskjold, som det måske vil blive besluttet i det kommende forsvarsforlig at Danmark skal støtte.

De eneste der kan sige fra er os og alle de andre millioner af mennesker verden over der absolut ikke har nogen interesse i krig.

Donald Trump har nu tilsluttet sig den samme verdenserobrer-strategi som foregående ledere i USA. Efter et møde for nylig med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg udtalte Trump:

– Nato er ikke længere forældet.

I fredsbevægelsen må vi sige det klart – NATO bør være fortid, den er en angrebsalliance, der udsætter verden for krig og ødelæggelse, og så længe vi er med bliver vi ved med at være et halehæng til USA.

”NATO ud af verden”, som de siger i Norge.

Også EU ønsker at komme frem på den militære scene. Som indpisker for NATO – men også som ny, kommende militær supermagt.

Giftgasangrebet i Syrien skete i øvrigt nøjagtig samtidigt med at EU holdt en international konference i Bruxelles om hvordan de skulle optrappe engagementet i Syrien. Herfra lød budskabet også straks: ”Assad skal væk”. Dvs: ”så vi andre kan komme til”.

Hvad kan vi gøre?

Målet må være at en meget stor del af befolkningen siger nej til krig. Og vi må gøre hvad vi kan for at vi når frem dertil.

Jeg synes det er vigtigt

– At vi som fredsbevægelse sætter de rigtige navne på hvem der vil krigene og bidrager til at forklare hvorfor. Konkret og lige nu og her er det NATO og NATO-politikerne der fører verden frem mod krig mod Rusland, Syrien, Iran, Nordkorea og Kina. De opruster til at gøre det og kræver vi alle skal være med til at finansiere krigene og våbnene.

I FN stemmer 2/3 af verdens lande for at der skal arbejdes frem mod et forbud mod atomvåben. Vi må arbejde for at Danmark også kan blive et sådant land med sin egen selvstændige og ikke mindst fredelige udenrigspolitik. Det bliver først en mulighed når vi er kommet ud af NATO og EU. Som et selvstændigt land udenfor stormagtsalliancerne kan vi føre vores egen udenrigspolitik.

Lige nu og her må vi

– Afvise at Rusland aktuelt er en trussel for Danmark eller Europa.

– Vi må være opmærksomme når politikerne begynder at tale om at menneskerettighederne er truet i et land – forbereder de en ny krig, en ny humanitær invasion?

– Vi må protestere ved hvert nyt skridt frem mod den næste krig. Som f.eks

– når militærbudgettet skal sættes op til 2 % af BNP
– når der skal købes nye kampfly
– når der skal sluttes op om USA’s planer for nye bombardementer
– når vi skal redde endnu en befolkning fra sig selv
– når pengene bliver brugt til oprustning og krig – mens velfærden bid for bid forsvinder

Med den øgede krigsfare er fredsbevægelsen også kommet i opgang igen mange steder

I påsken var der f.eks. fredsmarcher i 70 byer i Tyskland.

I 50 amerikanske byer demonstrerede man mod USA’sbombardement af den syriske luftbase.

I Sverige er der stor mobilisering mod NATO og efterårets NATO-øvelse Aurora17

D 24. – 25. maj bliver der internationale protester i Bruxelles ved NATO’s topmøde, hvor NATO og EU går sammen for at opbygge en endnu mere militariseret og farlig verden.

Vi må gøre vores for at få Danmark med i en opblomstring af en modstandsbevægelse mod krig. Vi må afvise begrundelserne for krigene som de dårlige påskud de er for erobringstogter, som ingen almindelige mennesker har interesse i. Alle mennesker i alle lande har ret til at leve og producere og udvikle deres lande i fred og opbygge dem med social velfærd og med ret til deres egne naturressourcer.

  • Vi må arbejde for at afsløre løgnene bag krigene – og vise NATO som den angrebsalliance den er
  •  Vi må oplyse om EU’s planer for at blive en ny militær supermagt
  •  Vi må kræve at Danmark trækker sig ud af krigen i Syrien
  •  Vi må sige nej til højere militærbudgetter
  •  Vi må sige nej til køb af kampfly
  •  Vi må protestere mod NATO-øvelsen i efteråret hvor 20.000 soldater, bl.a. danske træner i at føre krig mod Rusland

Sker der nye udviklinger med trusler eller angreb i Syrien eller Nordkorea, Iran eller ethvert andet sted må vi være parat til at samle til en protest.

KPnet 22. april 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater