Politiet fejrer 10-årsdagen for smadringen af Jagtvej 69: Opløser demonstration og rydder det ny ungdomshus

Opdateret

Mere end tusind unge markerede 10-året for rydningen og nedrivningen af det historiske Jagtvej 69 med en demonstration med banneret ’Intet glemt – Intet tilgivet’ i spidsen. Det blev en dag med nye konfrontationer.

Af Kommunistisk Politik

10_aar_intet_glemt

Det var fra starten ingen voldelig demonstration. Langt de fleste kom for at vise at de stadig støtter Jagtvej69 og ungdomshusbevægelsen. Der var en del ældre og mange med barnevogne og babyer.

Nogle af de unge havde masker på, og på marchruten blev der fyret en del raketter af, og nogle sten blev kastet mod banker, man passerede på vejen ad Nørrebrogade op mod Jagtvejen. Der blev ikke kastet mod politi eller andre.

Adskillige nyhedsprogrammer rapporterede live fra marchen, selvom der ikke havde været foromtaler. En politivogn i spidsen for demoen fik sprøjtet et anarkist-symbol på sig. Ellers holdt politiet sig ikke synligt i sidegader og omkring den gamle grund på Jagtvej 69, der var et mål for demonstrationen.

Men omkring hundrede meter fra Jagtvej 69, hvor demonstration var planlagt fredeligt afsluttet, havde politiet forberedt en overraskelse. Demonstrationen blev erklæret for opløst.

Se

Politiprovokation lige før Nørrebros Runddel: Opløs demonstrationen
Video KPnet

Der var lagt op til politivold og konfrontation, og nogle deltagere valgte at trække sig væk. Samtidig voksede harmen over at den ikke kunne komme frem til den omstridte grund – en klar provokation. Det viste sig at Nørrebros Runddel havde været afspærret af politi siden engang om eftermiddagen.

På kort tid myldrede det frem med hundredvis af politifolk, der ligesom den berygtede 1. marts 2007, hvor militærets antiterrorkorps trængte ind i Ungeren, splittede protestdemonstrationen med en kile.

Det udløste bataljer med politivold, knippelslag og stenkast mod politiet. Godt TV. Helt efter drejebogen.

Politiet ledte demonstrationen hen mod Ungdomshuset på Dorteavej, hvor det var planlagt at fejre en veloverstået demo.  Med suppe til de unge, der ville slappe af i deres hus efter en dramatisk dag. De troede det hele var slut, da de kom.

En af deltagerne rapporterede i en sms kl 20.18:
– Jeg er ude i huset nu og får noget varm suppe. Politiet skred, men står nu igen udenfor og viser sig frem, men her er god og rolig stemning.

Men det kom hurtigt til at stå klart, at politiet ikke havde i sinde lade de unge få fred og komme til hægterne bag interimistiske barrikader.

Fra et pressemøde, der sluttede kl 21.40, lød det sådan:
– Vi er nødt til at finde ud af, hvem der er til stede. Derfor er vi nødt til at komme ind i huset, siger politiinspektør Peter Dahl fra Københavns Politi.

5 minutter senere står en stor gravko foran Dortheavej parat til at rydde ‘barrikader’, politifolk ifører sig masker mod den tåregas, de har parat til en storm på huset, og en stor bus, der ellers mest bruges til arrestationer af fodboldfans køres frem.

En ny sms inde fra huset kl 21. 44 lyder:
– Jeg er stadig inde i huset, men jeg er ok. Det er lidt svært at finde ud af hvad der sker, men vi er en stor fredelig flok der holder os sammen og holder os indendøre. Vi holder møde i salen og har lige besluttet at der ikke skal kastes med ting og ingen konfrontation. Indtil videre har politiet sagt at dem der vil gå får lov, når vi har givet dem et antal.

Sms-skriveren var blandt dem, der forlod huset og måtte stille sig i kø for at blive registreret, før det var muligt at forlade stedet.

Det blev således en tiårsdag, som lignede et dacapo.

Og kun én konklusion er mulig: Politiet havde 1. marts 2017 forberedt en ny konfrontation med de københavnske unge. Man havde organiseret en provokation over flere omgange for først at forhindre dem i at nå frem til Jagtvej 69 – for derefter at få dem til Dortheavej – med henblik på at demonstrere, hvem der har magten, og at Ungdomshusets sikkerhed en illusion. De trynede 69 – nu er det Dortheavej.

Der var ikke noget i de unges demonstration, der berettigede dette planlagte og velforberedte politiovergreb, selvom ministre og Christiansborg-politikere og medierne kappedes om at fordømme de unge.

9 blev anholdt, heraf 3 ved Dortheavej. Alle er løsladt igen. Der vil blive rejst tiltaler for hærværk.

At enkelte demonstranter forudsigeligt nok har kastet sten mod banker eller deres overvågningskameraer er ikke gyldig grund til at opløse en stor og stort set fredelig demonstration og rydde det nye ungdomshus. Eller gennemføre en omfattende registrering af brugerne. Det er magtmisbrug som i en politistat.

Magthaverne har intet lært af historien. Heller ikke af den lange og stolte historie om Jagtvej 69 – et symbol på arbejderbevægelsens og ungdommens kamp – som i dag fik skrevet et nyt kapitel.


Se flere videoer fra demoen på KPnetBlogs

10 års ungdomshus demo 1. marts 2017: Intet glemt -Intet tilgivet

Se også

Kampen om Jagtvej 69 ti år senere: Krigen mod den københavnske ungdom
KPnet 1. marts 2017

http://www.ungeren.dk/

KPnet 1. marts 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne