Milliardæren Donald Trump vinder det amerikanske præsidentvalg

Den ny amerikanske præsident hedder Donald Trump. Det vil få en lang række konsekvenser ikke bare i USA, men globalt.

trump_jesus

Kl. 6 dansk tid den 9. november 2016 blev Donald Trump af de internationale nyhedsbureauer erklæret som den overvejende sandsynlige vinder af det amerikanske præsidentvalg – længe  før stemmeoptællingen var afsluttet. Resultatet ligger langt fra opinionsmålingerne, der ville give Hillary Clinton en smal sejr.

Højrepopulisten og forretningsmanden Donald Trump vandt, fordi han ikke var kendt som Washington-politiker og ikke har et langt politisk bagkatalog. Clinton tabte, fordi amerikanerne kendte hende, og ikke vil have mere frasepræget Clinton-Obama-politik, med løfter der ikke holdes. De vil heller ikke vil have mere åben reaktionær Bush-Bush-politik og en fortsættelse af den globale krigspolitik.

Valget af Trump er  et udtryk for en protest mod ’globaliseringen’ og ’den ny verdensorden’, som blev etablereret 1989-91 med Sovjetunionens opløsning og nytegningen af Europa-kortet – og også mod den serie af permanente krige, der har kendetegnet den.

Det er en reaktion på mere end 25 år med faldende realløn og voksende forarmelse af den brede befolkning i USA – indbefattet den ’hvide’ arbejderklasse, som i USA kaldes ’middelklassen’ . Trump lovede de fleste og de fattige amerikanere et permanent økonomisk løft.

Trumps platform er formet af det ’populistiske’ højre, indbefattet bevægelser som Tea Party-bevægelsen, som har samlet sig bag Trump og hans slagord ’Make America great again’.

Det er første gang, denne internationale strømning tager ledelsen i et større imperialistisk land. Frankrig med Marine le Pen og Front National er blot et af en række lande, hvor noget tilsvarende kan ske. I Europa vil disse bevægelser få fornyet vind i sejlene.

Trump har støttet det britiske Brexit. Han har også erklæret sig imod TTIP og ‘frihandelsaftalerne’ og for en mere isolationistisk amerikansk politik.

Trump virker uforudsigelig og uberegnelig. Han førte en beskidt valgkamp modelleret efter de konstante reality shows.  Den arrogante Clinton, indbegrebet af det dybt upopulære politiske establishment, havde kun hån til overs for Trumps vælgere, som hun opfattede som ’white trash’ . Det hævnede sig og overskyggede Trumps angreb på mexicanere og indvandrere, muslimer og på kvinder i almindelighed.

Valget efterlader et stærkt delt og socialt og etnisk opsplittet USA med dybe frustrationer.

Vi får se om Trump får bygget sin mur mod Mexico på gammelt og erobret mexicansk land og om han får skabt et ’Fort USA’. Vi får se om valget fører til et opgør med den amerikanske strategi for øget konfrontation med rivalerne Rusland og Kina og til at USA fokuserer mere på USA end på at styre resten af verden.

Mens valget af Trump modtages med afsky i EU og Latinamerika ser det anderledes ud i Rusland og Kina, hvor man håber på en periode med relativ afspænding.

Trump bliver valgt i en periode, hvor alle det imperialistiske systems modsætninger skærpes, som vil føre til nye politiske og sociale eksplosioner overalt i verden, og også i USA.

Donald Trump og Hillary Clinton er begge den amerikanske imperialismes udpegede kandidater. De amerikanske monopolers valg.

Amerikanerne stod over for et valg mellem pest og kolera – og en af dem vandt.

Se også

Amerikansk præsidentvalg mellem to trusler mod verdensfreden
KPnet 20. juli 2016

KPnet 9. november 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne