Panama-papirerne: Kriminel kapitalisme i skattely

Af Kommunistisk Politik

Kapitalismen er et globalt system, baseret på udbytning af arbejderklassen og det store flertal. Der er ikke den forbrydelse for profit, kapitalister holder sig fra at begå, og ikke den kriminelle fidus, der ikke bliver taget i anvendelse for at vogte over de røvede rigdomme.
 nothing left to eat but the rich copyIndtil i dag har kun et fåtal privilegerede kendt til advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama, der har specialiseret sig i at oprette anonyme offshore-selskaber som skattely for millionærer og milliardærer fra hele verden.

Enorme formuer – ’lovligt’ eller ’ulovligt’ tilvejebragt – holdes skjult for skatte- og andre myndigheder. Selskabernes ejere kan være anonyme, og der aflægges aldrig regnskab.

Mossack Fonseca er blevet et navn verden over med en gigantisk læk af selskabets interne papirer fra stiftelsen i 1977 til udgangen af 2015.

Afsløringerne af det populære skattely i Panama – en stat i USA’s baggård, som senest blev invaderet af den store nabo i 1989 – hiver en række statsoverhoveder og andre politikere, spekulanter og rigmænd frem i lyset. Alle med skjulte formuer, der kan sikre dem og deres familier en sorgløs tilværelse i det internationale jetset, hvis de skulle blive fordrevet eller på anden måde afsat.

Den saudiske konge, Putin og hans mænd, den islandske præsident er der – og mange andre med magt og hyppige overskrifter. Sportsstjerner og talrige andre berømtheder.

Også deres hjælpere i banker og andre finansinstitutioner optræder i de lækkede papirer. For Danmarks vedkommende gælder det banker som Jyske Bank og Nordea, der har ydet gode kunder særlig rådgivning og bistand.

Der er forberedt en mediestorm og politiske bølgeskvulp. Panama-papirerne fremhæves som den største læk i moderne mediehistorie og som det største internationale journalistiske samarbejde i nyere tid. Mediefolk fra 76 lande har arbejdet med det siden september 2015. Fra Danmark er det DR og Politiken.

Det er hensigten at gøre alle data fra denne læk tilgængelige for offentligheden på nettet fra maj måned.

At det er en velforberedt medieaktion, der er sluppet løs, betyder også at ’nyheden’ er forhåndskendt af regeringer, banker og formentlig de fleste implicerede. Forsvarsværkerne, forklaringer, bortforklaringer og undskyldninger er parate.

Det har overrasket, at amerikanske politikere og dollarmilliardærer ikke optræder på de lækkede lister. Det er der en forklaring på. De er nemlig kunder i andre selskaber af samme slags som Mossack Fonseca.

Dette selskab er kun et enkelt mellem hundredvis af andre, selvom det er blandt de fem største i verden inden for skattely i offshore-selskaber. Skattely er et globalt udviklet system, som hele den internationale overklasse – formentlig med enkelte hæderlige undtagelser – benytter sig af.

Det er en rådden udvækst på et råddent og kriminelt samfundssystem, hvor de 62 rigeste personer ejer mere end halvdelen af verdens befolkning – og hvor fattigdommen bare breder sig.

Reaktionen på afsløringerne i Danmark har været spage: Fra løftede pegefingre til Nordea til bovlamme opfordringer til at ’boykotte’ skattely-bankerne. Eller via lovgivning forhindre at penge kan sendes i skattely ud af landet. Regeringen afviser at gøre noget ved lovgivningen.

Internationalt har der meget længe været snakket om at gøre noget ved skattely-fiduserne, som er med til at udmarve statsbudgetterne.

Ingenting sker, fordi det er skattelyenes beboere, der kontrollerer regeringerne de allerfleste steder.

Kapitalismen er et snyltersystem, som konstant producerer nye forbryderiske måder at udnytte og snyde på. Der er først en reel mulighed for at afskaffe denne systemsvindel, når selve systemet smides på lossepladsen.

Se mere

The Panama Papers

Se også

De 62 rigeste personer ejer mere end halvdelen af jordens befolkning – og de bliver færre

KPnet 4. april 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater