Højreekstremister og politifolk: Trådene ved Palme-mordet som ikke følges op

Det er 30 år siden, den svenske statsminister Olof Palme i februar 1986 blev myrdet, skudt ned på åben gade. Trods enorme ressourcer brugt på efterforskningen har den ikke ført til noget som helst – andet end fængsling og løsladelse af Christer Pettersson, en bekvem, nu afdød alkoholiker.
Men der er relevante bud på hvem der står bag – og på konkrete gerningsmænd.

palmemordet-plakett

Palme var en hovedskikkelse ikke bare i det svenske, men i det internationale socialdemokrati, for nogle et håb om en politisk fornyelse af den kriseplagede reformistiske bevægelse. Også derfor har der altid været stor international interesse for mordet.

Ved 30-året mente svensk politi – uvist af hvilken årsag – at der ville dukke nye spor op i sagen. Men dem har ingen hørt eller set noget til.

Dansk TV har i forbindelse med årsdagen bragt tre udsendelser om Olof Palmes liv og død. De afsluttedes med et klip fra mindeceremonien, hvor den daværende formand for den socialdemokratiske ungdom i Sverige talte.

Det var Anna Lindh, senere miljø- og udenrigsminister, og udset til kommende partileder og statsminister, da hun blev myrdet i september 2003.

Socialdemokraterne i Norden har været hårdt ramt af højreterror. Senest af fascisten Breiviks massakre på en sommerlejr.

De spor i Palme-sagen, som peger på en sammenhæng mellem mordet og politifolk i Stockholm, som også var en del af højreekstremistkredse,  er tilsyneladende aldrig blevet udforsket til bunds. Men der findes stadig materiale, der ikke er offentliggjort.

Interessen for at få opklaret mordet har måske ikke været så voldsom. Det kunne udløse politiske jordskælv.  indtil flere ledende socialdemokrater har udtalt, at det er bedst at morder forbliver uopklaret – og at sandheden ville ’ryste Sverige i sin grundvold’.

Olle Minell, journalist på avisen Proletären, har fulgt Palme-sagen indgående og fået så megen aktindsigt, som det er muligt. Han har skrevet en artikel, som ved 30-året for den brutale likvidering, foretager en kritisk status på efterforskningen og påpeger en lang række fortielser og vildspor, der har hyllet den i tågeslør.

Minell udpeger nogle navngivne højreekstremistiske politifolk som muligt indblandede. Blandt dem en vis Anti Avsan, som af vidner er placeret ved gerningsstedet. Han er nuværende rigsdagsmand for det tidligere regeringsparti Moderaterna.

For dem, der ikke kender dramaet om den manglende opklaring, og for dem, der ikke har forstået, hvorfor det traumatiske mord fortsat henligger i det dunkle, er Minells artikel en nyttig vejledning.

Se den her

Mörkläggning och villospår – trådarna Palmemordets utredare inte vågar nysta i

Se også

Hvem likviderede Olof Palme? Svensk Gladio/Stay Behind kræves undersøgt
KPnet 1. februar 2013

30 år siden mordet på Sveriges Statsminister Olof Palme : “Den vigtigste koldkriger Sverige havde”
Interpres 26. februar 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater