Danske tropper til Mali: Et militært EU-projekt

FN har anmodet Danmark om at øge bidraget til den såkaldte ‘fredsbevarende’ mission i Mali MINUSMA med soldater og maskinel. Et bredt flertal i Folketinget bestående af V, SD og R er i følge DR positive – Enhedslisten afventer. Men hvad er missionens formål?


Præsident i Mali, Ibrahim Boubakar Keita besøger EUs træningscenter i Mali

250 soldater og 20-30 pansrede lastvogne skal i så fald sendes afsted, som en del af en nyoprettet kampklar konvoj. Danmark har tidligere haft et transportfly udsendt til Mali og deltager i øjeblikket med 20 mand, der arbejder med ‘informationsindhentning’.

Krigspropagandaen går på at ‘vi’ skal være tilstede i Mali ”som et modsvar på voldelig ekstremisme og terrorisme” (Lars Løkke Rasmussen i FN).

I realiteten drejer det sig om at pleje imperialistiske interesser – ikke om fred og stabilitet. Og en bevidst vildledning gennem sammenfletning af initiativer fra FN, enkeltlande og EU’s militære gren.

De vestlige magter er ikke i Mali for at bekæmpe terrorister eller for at forsvare befolkningen og den historiske arv. Dette er myter. Den egentlige grund til interessen er ønsket om at pleje økonomiske og strategiske interesser i forhold til landet og dets rige ressourcer. Rigdomme som olie, guld, diamanter og uran.

De gamle europæiske kolonimagter opererer mere og mere gennem EU, og samarbejder tæt med FNs mission, der her kommer til at fungere som et alibi.

Efter militærkuppet i 2012 invaderede de imperialistiske stormagter Mali med Frankrig, den gamle kolonimagt i spidsen.

EU optrådte i starten af den væbnede indgriben ikke som en samlet militær magt, men som enkeltlande, men de militære stormagtsdrømme står stærkt i unionen og optrapningen af konflikten, der sker i flere EU-lande må bl.a. ses i denne sammenhæng.

EU-invasion uden ‘fuld-skala glamour’

I et indlæg fra tænketanken European Counsil of Foreign Relations kunne man i 2013 læse en af deres skribenter Richard Gowans overvejelser, der kan sammenfattes således:

‘Hvorfor lade den franske hær stå for invasionen i Mali, når EU har stående kamptropper, der kunne være kampklar på få uger? UK, Belgien, Danmark og Tyskland har hjulpet, men EU kender ikke sin besøgelsestid’.

Han slår fast at EU har en stor interesse i krigene i Afrika og allerede har deltaget i flere konflikter allerede, bl.a. i Den Demokratiske Republik Congo i 2003 og 2006, i Chad og i CAR i 2008.

Militærrådgivere fra EU samarbejder med Den Afrikanske Union og har rådgivere i Darfur og Somalia og har en flåde ved den somaliske kyst.

Men efter hans mening kan dette udvikles meget mere.

Richard Gowan slutter af med følgende vision:

”Situationen i Mali peger på eet svar. De afrikanske lande tilbyder frontsoldater, men de mangler udstyr som helikoptere, felthospitaler, overvågningsdroner og ingeniørtropper.

Når de værste kampe er overstået vil FN formentlig overtage de fredsbevarende opgaver. Men FN har tilsvarende mangler mht udstyr.

EU-landene kunne udfylde nogle af disse huller med en letvægtspakke af militære støttetropper.

De kunne sættes ind fra uafhængige lande, under EU-flag eller som en komponent i en kommende fredsbevarende mission under FN.

EU- og FN-repræsentanter har arbejdet på at skabe mekanismer for netop denne type ‘plug-and-play’ tilgang til fredssikring i de seneste år. De mangler måske glamouren der ligger i fuld-skala militær invasion.

Men den kunne være billigere og en strategisk set mere passende tilgang til situationen i Mali. Det er ikke for sent for EU at vise større militære ambitioner her”

EU tropper kan stadig hjælpe i Mai
European Counsil of Foreign Relations 5. februar 2013

I realiteten er denne ‘vision’ – en kombiløsning mellem FN, EU og enkeltlande – blevet til virkelighed.

FN og EU i tæt samarbejde

I februar 2013 sendte EU træningstropper til Mali på anmodning fra kupregeringen med et mandat på 24 måneder. Danmark kunne ikke være med på grund af vores forsvarsundtagelse, men i stedet kunne vi så deltage i FN’s ‘fredsbevarende mission’ – der foregik i tæt samarbejde med EU.

Træningsmissionen i Mali (EUTM) betegnes som et pionerprojekt for EU’s sikkerheds- og forsvarspolitik, der med EU’s egne ord ”udtrykker EU’s vilje til at styrke sin handlekraft indenfor sikkerhed og forsvar”.

Eurocorps der er et fælles militærkorps for en kernegruppe af EU danner rygraden i EU’s mission i Mali.
Dette korps er efter Lissabon traktatens vedtagelse tæt sammenvævet med NATO og NATOs udrykningskorps.

De videre planer i EU går på en sammensmeltning med EU’s kampgrupper i 2016.

Se mere på Eurocorps.org

FN-styrkens funktion er først og fremmest at holde den vestligt støttede regering ved magten, og der er defor al mulig grund til at betragte missionen i Mali som et led i en imperialistisk offensiv i Afrika – og langt fra at være en fredsmission.

Gennemført i et sammenviklet sammensurium af FN, enkeltlande som Danmark og EU som militærmagt.

 

Læs også

Penge, løgne og soldater: Dansk imperialisme i Burkina Faso og Vestafrika

Den franske militærintervention i Mali udgør en fare for Afrikas fremtid!
Af PCRCI, Elfenbenskystens Revolutionære Kommunistiske Parti februar 2013

 

KPnet 23. oktober 2015

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater