Regionsbudget 2016: Nedskæringer på hospitaler
Ny nedskæringsrunder på hospitalerne betyder flere fyringer, mindre personale, ringere behandling og flere dødsfald. Aftalerne mellem V(DF)-regeringen og regionerne om næste års økonomi sælges som milliardtilskud, men de øremærkes til medicinalfirmaerne og forhindrer ikke nye nedskæringer i et udsultet offentligt sundhedssystem med næsten daglige skandalesager.
Danske regioner forventer, at udgifterne til medicin i 2015-2016 stiger med knap 1,7 mia.kr. Penge der skal hentes ind gennem nedskæringer eller ekstrabevilliger i milliardklassen.
Men hvis ikke udgiften til dyr medicin og behandlingsudstyr bliver skåret fra sygehusenes daglige økonomi, vil de ansatte på landets sygehuse miste kolleger.
Sådan lyder det fra en stor gruppe medarbejdere i sundhedssektoren – Yngre Læger, Sundhedskartellet, Foreningen af Speciallæger, Danske Lægesekretærer i HK og FOA.
De har sendt et åbent brev til sundhedsminister Sophie Løhde (V), finansminister, Claus Hjort Frederiksen (V), og regionsformand Bent Hansen (S) i forbindelse med forhandlingerne om regionernes økonomi for 2016.
Se
Kvaliteten i sundhedsvæsenet er truet
Åbent brev til Statsministeren, Finansministeren, Sundhedsministeren, Regeringen, partiernes formænd og Folketingets sundhedsudvalg
17. august 2015 (Pdf)
Aftalen mellem regeringen og regionerne skulle angiveligt give halvanden milliard mere til hospitalerne sammen med løfter om nye tilskud i den kommende finanslov. Den betyder hverken stop for nedskæringerne eller genopretning i forhold til den voksende hospitalskatastrofe. Den betyder flere penge til medicinalfirmaerne.
Bortprioritering af behandling
En anden model, der har været fremme i debatten om at holde medicinudgifterne nede, er kravet om en prioritering af, hvilken ny medicin, der skal bruges penge på, og til hvem? Kræft eller demens?
Danske Regioner har officielt droppet kravet denne gang, selvom det i vid udstrækning allerede foregår i dag, hvor gamle, arbejdsløse og udstødte vælges fra i behandlingssystemerne.
Forgylder medicinal industrien
Lars Løkke(V) har klart meldt ud, at der ikke må forekomme hindringer for medicinalfirmaernes salg og indtjening.
Venstres arbejdergiverregering vil simpelthen forgylde medicinalkoncernerne som ’vækst lokomotiver’.
Efter udmelding om 1.000 fyringer for at øge overskuddet steg medicinalfirmaet Lundbecks aktier med 25%.
Novo Nordisk startede året med et overskud på 34 mia.kr. og en forventet omsætning på 100 mia.kr. i år.
Den største indbyggede snylter i sundheds-og hospitalsøkonomien er medicinalindustrien og dens monopolpriser.
Og lige nu får de fri adgang til at plyndre de offentlige sundhedsbudgetter.
Sygdom en billionforretning
I Arbejderpartiet Kommunisternes handlingsprogram fra mej 2015 hedder det bl.a.
” Ligesom sundhed er sygdom en billionforretning. Medicinalkoncernerne, der er et af de store magtmonopoler, scorer de fleste af de offentlige sundhedsudgifter gennem monopolpriser på medicin, privathospitaler og tilskudsordninger.
Medicinalindustrien sidder på forskningen, på hvilken ny medicin og hvilke nye behandlingsmetoder der tages i brug, ligesom den kontrollerer offentlige styrelser i sundhedssystemet. Trods stor udvikling i lægevidenskaben dør folk af infektioner og resistente bakterier på hospitaler, hvor rengøringen er privatiseret og skåret i bund.
Hospitalspersonalet har for længst sagt fra over for den uforsvarlige faglige og menneskelige behandling af patienter på hospitalerne. Rundt om i landet protesterer befolkningen og lokalsamfund mod, at hospitaler, skadestuer, lægevagter og ambulancer lukkes ned eller står tomme. ……
Stop privatiseringstyveriet, og stop offentlige tilskud til private hospitaler og medicinalindustrien ”.
Se
FÆLLES KAMP MOD KAPITALENS OFFENSIV OG KRIGSPOLITIK
Sundhedspersonalet protesterer samlet. Det må befolkningen bakke op – hele vejen.
Netavisen 21. august 2015
Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne