Sydafrikas metalarbejderforbund NUMSA: ’Vi har brug for et marxistisk-leninistisk fortropsparti og en fagbevægelse på klassekampens grund’


Af Netmagasinet Revolusjon, Norge

“Hvis ANC ikke leverer varen må I gøre med dem som I gjorde med apartheid-regimet.!
Nelson Mandela på COSATUs ekstraordinære  nationale kongres i 1993.

NUMSA-medlemmer foran COSATU’s kontorer 8. april 2014 kræver opstødelse af eksklusionen. Nu kæmper NUMSA for at opbygge en ny landsorganisation.

Bruddet mellem det sydafrikanske  metalarbejderforbund NUMSA og den sydafrikanske faglige landsorganisation  COSATU er nu uigenkaldeligt.

I juli i år besluttede  COSATU at opretholde vedtagelsen af at ekskludere sit største enkeltforbund,  fordi det forsvarer principper som COSATU og regeringspartiet ANC har forladt. Metalarbejderne har fået nok af forræderiet fra  ANC, SACP og COSATU-ledelsen.

2o år efter det fascistiske apartheidregime måtte bide i græsset, har det sorte flertal kun set meget lidt til økonomisk fremgang og den sociale retfærdighed, som var lovet i Frihedscharteret.

På nogle områder er situationen blevet endnu værre end den var. Fattigdom, grov udbytning og en høj kriminalitetsrate præger dagens Syd-Afrika. I stedet for nationalisering af industrien som foreskrevet i Frihedscharteret, er Syd-Afrika gået den modsatte vej.

Et tyndt lag af sorte kapitalister og småborgere er de eneste, som har høstet økonomisk gevinst under det nye regime. De fungerer som stedfortrædere (kompradorborgerskab) for udenlandske monopoler og deres nyliberale agenda. De sydafrikanske arbejdere har dårligt set nogen bedring.

I hele denne perioden har ANC (African National Congress), støttet af  ’kommunistpartiet’ SACP, regeret med et solidt vælgerflertal i ryggen.

En forrådt revolution

Det er ikke overraskende, at det er de mest klassebevidste sydafrikanske arbeidere, organiseret i metalarbejderforbundet National Union of Metal Workers in South Africa (NUMSA), som nu drager de politiske konsekvenser af den frustration, som har bygget sig op i løbet af to årtier  med såkaldt sort flertalsstyre.

I foråret  gennemførte NUMSA en socialismekonference med særdeles fremskredne perspektiver for, hvordan den nationaldemokratiske revolution i Syd-Afrika skal føres til ende.

NUMSA nøjes ikke med bare at være et klassebevidst fagforbund. De fokuserer desuden på betydningen af et marxist-leninistisk fortropsparti for arbejderklassen som politisk leder og katalysator på vejen til et socialistisk Syd-Afrika, og ser at NUMSA kan spille en afgørende rolle som fødselshjælper for et parti, som består av de mest fremskredne og klassebevidste arbejdere i Syd-Afrika.

Læs mere i artiklen fra Revolusjon (norsk)

Sør-afrikanske arbeidere heiser fanen for nasjonal frigjøring og sosialisme

 

Se også

Valget i Sydafrika

Af Karsten Jonassen
Kommunistisk Politik 12, 1999

Netavisen 9. august 2015

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne